söndag 30 maj 2010

Cupcakes till mors dag

Idag har det bakats cupcakes till mors dag! Från början hade jag tänkt göra en somrig gräddtårta, men mamma önskade sig en cupcake och då fick det såklart bli så på hennes (och alla andra mammors) dag! Dekorationerna är gjorda i flowerpaste och M-en står för "Mamma" ;-) Ni får hålla tillgodo med en bild på bakverken denna gång, för jag vill justera lite i recepten på såväl muffins som frosting innan de publiceras.. Uppvaktade Du din mamma med något bakverk på mors dag, eller blev du kanske själv uppvaktad med något smarrigt?

onsdag 26 maj 2010

Tårta som studentmössa

För en tid sedan fick jag ett mail med frågan hur man gör en tårta utformad som en studentmössa. Kul med lite frågor, tycker jag! Efter att ha tittat på hur andra sådana tårtor är uppbyggda så har jag nu knåpat ihop en egen version och idag tänkte jag bjuda på några enkla, mycket överskådliga steg-för-stegbeskrivningar. Och innan jag börjar.. ja, jag vet att skärmen och bandet runt mössan skall vara svarta ;-) Som jag tidigare har skrivit om är det svårt att få till svart färg genom att färga själv (bättre är det då att köpa färdigfärgad sugarpaste eller marsipan), så istället för att låta studentmössan ha grådassiga inslag får den ha lite blått i sig =)

Beskrivningen hoppar över de första stegen i processen: att baka och dela tårtbottnen, fylla och spackla tårtan, färga delar av materialet samt att kavla ut marsipan, sugarpaste eller en blandning av de båda materialen. Arbetsbeskrivningen startar i och med att ett marsipanlock har lagts ovanpå "tårtan" (som i detta fall enbart är en bit utskuren tårtbotten med lite grädde runtom).

1. Här ligger ett utkavlat marsipanlock över tårtan. (Jag vill dock flagga för att sugarpaste är enklare att arbeta med och likaså en blandning mellan sugarpaste och marsipan). För att uppnå ett snyggt resultat bör tjockleken på det utkavlade locket vara 3-4 mm. När du täcker tårtan är det viktigt att du har kavlat ut ett lock som är bra mycket större än själva tårtan, i annat fall är det väldigt svårt att få bort veck som lätt uppstår. Använd händerna (eller en smoother, ett slags "tårtstrykjärn") till att arbeta in locket mot tårtan. Börja i överkant och arbeta dig neråt, runt tårtan.

2. När hela locket "sitter på" tårtan skär du bort allt överflödigt material med en vass kniv. Skär så nära tårtan som det går och avsluta med att försiktigt dra bort överflödet. Lite småskavanker i nederkant gör ingenting eftersom bandet sedan kommer att dölja det.

3. På bilden ser ni vad som kommer att bli band respektive skärm till studentmössan. För att göra bandet kavlar du helt enkelt ut materialet som du sedan skär i en lagom bred remsa (hur bred beror på storleken på tårtan samt vad just du tycker är snyggast)! För att få skärmen att storleksmässigt passa resten av mössan kan du placera den bakform du använde då du gjorde tårtbottnen ovanpå materialet och sedan skära utmed formen. Detta blir då "innerkanten", alltså den sida som kommer att placeras mot mössan.

4. Sedan är det dags att skära till framkanten av skärmen. Börja i ena kanten och fortsätt till den andra i ett enda bestämt drag. Justera med kniven i efterhand om du inte blir nöjd.

5. Se över tårtan. Om den är den snyggare på någon viss sida så placerar du med fördel skärmen just där. Placera skärmen kant-i-kant med tårtans nederdel.

6. Pensla ena sidan av remsan sparsamt med vatten (detta kommer att fungera som lim då det kommer i kontakt med tårtan). Placera remsan runtom tårtan i dess nederkant. Börja med att placera mitten av remsan ovanför skärmen, så får du skarven på baksidan av tårtan!

Gör slutligen en tvåfärgad "knapp" till mössan genom att kavla ut valda färger och stansa ut två cirklar med lämpliga verktyg, exempelvis tyllar. Fäst den mindre cirkeln på den större med lite vatten och därefter hela knappen på bandet ovanför skärmen. Har du inga lämpliga verktyg så kan du rulla två kulor i olika storlekar och sedan trycka till dem lite lätt med fingret! Vill du sedan dekorera tårtan ytterligare så är det bara att släppa loss fantasin! Lycka till!

måndag 24 maj 2010

Efterlängtad rabarberpaj!

Ni kan inte ana hur mycket jag har längtat efter att få sätta tänderna i årets första rabarber! Jag har varit toksugen! Inte en gång utan flera har jag nästan grämt mig över att jag inte planterat några av dessa godbitar i trädgården än, men tro mig - de kommer få en självklar plats då det är dags för lite "trädgårdsomvårdnad" =) När kompisens mamma skänkte bort ett gäng rabarber kände jag mig nästan som ett barn på nytt, ett barn som kommit över en skatt! Det riktigt bubblade av lycka inom mig!

Prio nummer ett var att stilla det värsta rabarbersuget genom att äta upp en stjälk. Därefter stod en rabarberpaj högst upp på "att-göra-listan". Ni kan tro att den var efterlängtad! Om ni har ni alla ingredienser hemma så tycker jag att ni skall göra denna superenkla, lite kola-aktiga och väldigt goda rabarberpaj meddetsamma! Men innan dess är jag ju såklart nyfiken på vad Du gör med de första rabarber du kommer över, om du ens gillar rabarber?!

Receptet är beräknat till 8-10 portioner och kommer från systrarna Eisenmans bok "Sommarens söta".

Smuldeg
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
Ca 5 dl rabarber i bitar (annan frukt/bär går också bra)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär
Värm ugnen till 225 grader. Blanda ingredienserna till smuldegen. Blanda rabarbern med strösocker och vaniljsocker. Fördela hälften av smuldegen i botten på en pajform. Lägg ut rabarbern ovanpå och strö över resten av smuldegen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med glass eller vaniljsås och njut!

lördag 22 maj 2010

Sommarens söta

För några dagar sedan sprang jag på bakboken "Sommarens söta" och kunde inte låta bli att köpa den! Boken har fina bilder och ger en mysig känsla, behöver jag säga att jag gillar den? Har bläddrat igenom boken ett flertal gånger och har sett ut ett recept som blir först i ordningen att testas. Kan avslöja att det kommer bli något som jag varit galet sugen på den senaste tiden och som innehåller en viss ingrediens som flertalet bloggare läskat mig med de senaste veckorna ;-)

måndag 17 maj 2010

Cupcakes med fjärilar och blommor

Nä, nu känns det som en evighet sedan jag uppdaterade bloggen med något ätbart! Jag har verkligen fullt upp just nu men har ändå idag hunnit göra några "snabb-eftermiddagscupcakes", vilket i detta sammanhang betyder: ut med färdiga muffins ur frysen, röra ihop den snabbaste frosting jag känner till och pynta med dekorationer jag gjorde i lördags ;-) Det är alltid roligt att ta del av vad ni läsare tycker, så om någon av dekorationerna faller dig i smaken mer än de andra så hade det varit kul att få veta =) De fina muffinsformarna är förövrigt hitflugna från Nya Zeeland och det är mammas väninna som varit ute och rest. Tack snälla Susanne! Blir nästan lite rörd över att folk tänker på mig då de snubblar över bakgrejor!

söndag 16 maj 2010

Utlottningen är färdig!

Då har vi kommit till dagen då fem stycken personer tilldelas varsitt inträde till Baka.se! Till hjälp har jag tagit mitt härliga lilla fadderbarn, Tilda snart 2 år! Allt gick i ett rasande tempo, och nedanstående personer var de som först plockades ur skålen. På rekordtid tömdes nämligen skålen på samtliga lappar utom en ;-)

Grattis Eva (Vardags-mirakel), Carro (Carro´s blogg), Sana (Made by love), Annica (Annicake) och Lisa (Lisabogren)! Maila mig era mailadresser på bakfnatt@hotmail.com så kommer en inbjudan till baka.se under kvällen!

tisdag 11 maj 2010

Ny chans till förhandstitt på Baka.se!!

Nä, vet ni vad? Jag tycker att fler borde få chansen att få tillgång till baka.se och detta genom en UTLOTTNING som alla intresserade har en chans att vinna, oavsett om du sitter vid datorn på morgonen, kvällen eller någon annan tid på dygnet!! (Först-till-kvarn-principen kändes först som ett smidigt sätt att dela ut inträdesbiljetterna på, men efter en stund kom samvetet ikapp mig och nästan skrek: "Alla fick ju faktiskt inte en ärlig chans att vara med!"). Sofia på baka.se har varit så himla gullig att "sponsra" mig med fem stycken inträdesbiljetter till =) Vill du vara med i utlottningen?! Lämna en kommentar på detta inlägg senast klockan 00.00 lördagen den 15 maj (alltså natt mellan lördag och söndag). Om du anmäler ditt intresse "anonymt" så vill jag att du skriver ut namn och mailadress. Söndag den 16 maj dras fem stycken vinnare. Vinnarna presenteras i ett nytt inlägg och får därefter sända mig sin e-mailadress. P.s. Du kan få hem lite bakgrejor om du laddar upp fem recept med bild på baka.se före den 31 maj. Lycka till nu allesammans!


måndag 10 maj 2010

5 förhandstittare!

De fem inbjudningarna till baka.se gick snabbt åt och jag säger grattis till Louise, Malin B, Gun, Malin J och Sandra som kom först till kvarn. Efter sommaren kommer baka.se att slå upp portarna så att alla som önskar har tillgång till sidan =)

Vill du få en förhandstitt på Baka.se?!

För en tid sedan blev jag inbjuden att få en förhandstitt på baka.se. Tanken med sidan är att den skall bli en mötesplats för alla slags bakintresserade personer och jag kan avslöja att det ser lovande ut =) För tillfället kan enbart inbjudna personer ta del av innehållet på baka.se, och jag har nu glädjen att få bjuda in fem stycken personer att få en förhandstitt! Vill du vara en av dem?! Sänd mig i sådana fall ett mail på bakfnatt@hotmail.com (behöver nämligen din mailadress för att kunna skicka en inbjudan) så bjuder jag in de fem första! P.s. Man har möjlighet att få hem en goodiebag med bakingredienser om man laddar upp fem egna recept med bild på baka.se före den 31 maj ;-)

fredag 7 maj 2010

Choklad och jordnötter i en underbar blandning

Nu var det ett tag sedan ni hörde av mig. Jag har jobbat, varit en sväng till Stockholm och ägnat mig åt köksrenoveringen. Det senare går långsamt men säkert framåt och ni kommer att få ta del av lite bilder inom kort. Hur som helst hann jag igår kväll slänga ihop en riktig kaloribomb! Kakan (eller är det en tårta - var drar man gränsen egentligen?) påminner om Snickers men känns många gånger mer "exklusiv"! Den krispiga och salta botten i kombination med ett tjockt lager mjölkchokladtryffel är lika med MUMS =) Det är väl tur att det räcker med en liten minibit - sedan känner man sig nöjd ;-) Receptet kommer från Maria Öhrns bok Tårtor. Själv valde jag att halvera receptet, byta ut lite flingor mot jordnötter och göra några småkakor istället för en stor. Hoppas ni har det fint, nu kallar köksrenoveringen på mig!

Botten
1 dl ljus sirap
250 g jordnötssmör, gärna med bitar i
6 dl flingor, exempelvis Corn Flakes

Klä botten av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Koka upp sirapen i en kastrull, rör ner jordnötssmöret. Värm försiktigt upp blandningen så att jordnötssmöret smälter, men låt den inte koka. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner flingorna och jordnötterna. Krossa flingorna lite och blanda tills allt är täckt av jordnötssmeten.Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten av formen.

Tryffel
450 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk

Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och mjölken och slå den heta blandningen över chokladen. Mixa till en jämn smet (jag valde att bara röra med en slev och det kanske är därför ytan på kakan inte blev så jämn och fin?). Häll tryffeln i formen. Låt stelna i kylskåp, gärna över natten. Lossa kakan från formens kant med en vass kniv.

måndag 3 maj 2010

Fototävling: Kungliga Cupcakes

Om man är ute efter recept på muffins så kan jag varmt rekommendera sidan Dagens Muffin. Där finns mängder av varierande recept och man kan bland annat se vilka betyg recepten fått, läsa kommentarer och i många fall se bilder på färdiga resultat. Just nu så arrangerar Dagens Muffin en fototävling som går ut på att baka valfria cupcakes, fota dem och sedan skicka in bilderna. Tävlingen pågår under hela maj månad och bland de bästa bilderna lottas tre vinnare ut. Är du precis som jag sugen på att ställa upp? Se då till att kavla upp ärmarna och låt kreativiteten flöda =) Här kan du ta del av mer information om tävlingen. Lycka till nu allihopa!!