måndag 26 juli 2010

Blommiga minitårtor

Idag bjuds det på årets kanske mest överdekorerade tårtor! Personligen föredrar jag många gånger det enkla och ganska så avskalade, men denna gång fick det bli helt tvärtom. Orsaken? Hade ont om marsipan och var därför tvungen att kavla den väldigt tunn. Dessutom blev locken så pass små att det var svårt att arbeta bort veck som uppstod. Det hela ledde till att marsipanen sprack väldigt mycket och jag var tvungen att dölja det trasiga på något sätt. Dekorationerna fick placeras där de gjorde mest nytta och samtliga blommor gick åt! I vanliga fall brukar jag stå med en hel del dekorationer över ;-)

Det var min systerdotter som önskade sig tårta denna gång. Inte för att fira något eller så, utan bara därför att hon hade ett otroligt sug efter marsipantårta! Suget har varit så starkt att hon nyligen till och med drömde om tårta, hihi! Önskemålet var samma innehåll som Sverigerullen, med riven mjölkchoklad tillsatt.

Jag använde Odenses färdigfärgade, smaksatta figurmarcipan (finns i en del matbutiker), både till dekorationerna och till att täcka tårtorna med. Tycker den fungerar fint att göra dekorationer med (se exempelvis rosorna på min 30-årstårta och dekorationerna på grodtårtan). Täcker tårtor gör jag dock helst med kavlingsmarsipan. Tycker att den rosa är tacksam att färga röd - en färg som många gånger annars är svår att få till. Ta en titt på nyckelpigan och några av de små blommorna på somrig rulltårta om du vill se resultatet av en sådan färgning! Föredrar du att arbeta med någon särskild marsipan? I sådana fall får du gärna dela med dig!

torsdag 22 juli 2010

Köket börjar ta form..

Här kommer en efterfrågad och utlovad bild på hur det går med köksrenoveringen. Tak, golv och väggar är sedan länge färdigt, men sedan tog det stopp. Efter att allt har stått helt stilla lite väl länge tog vi till slut hjälp av en snickare så att bänkskåpen fick komma på plats. Det känns som en otrolig lättnad och äntligen börjar man se slutet på köksrenoveringen! Visst, vi har en hel del kvar att göra: kakla, installera bänkskivor och vitvaror, ordna med diverse lister, få upp handtag, vattnet inkopplat, elen dragen och säkert en hel del annat jag inte tänker på just nu. Det kommer ta några veckor innan bänkskivorna levereras, men jag ser fram emot att ha ett helt färdigt kök inom två månader! Längtar!!

måndag 19 juli 2010

Smarrig jordgubbs- och rabarberpaj

Hej alla! Bloggen har fått vila den senaste tiden, vilket bl.a. beror på att jag har varit på semester i vackra Skåne. Kul som omväxling, eftersom tält och triangakök för min del vanligtvis går något norrut.. Vi tog en dagstur till Köpenhamn och jag väl säga att jag blev lite smått förälskad i staden och vill tillbaka dit inom kort! Under semestern har vi varit bortskämda med soligt, varmt och vackert väder. Det regn och den blåst som kom hade vett nog att göra det nattetid! Idag vaknade man upp här hemma till ett riktigt grått väder, och för en liten stund sedan föll de första regndropparna. Ett helt perfekt bakväder med andra ord!! Många av er läsare har önskat se bakverk med jordgubbar, rabarber eller en kombination av de båda och en jordgubbs- och rabarberpaj har därför länge stått på min "att-göra-lista"!

Det blev premiär för i år att provsmaka hemmaodlade jordgubbar (från landet hos min pappa och hans dam) och jag hade nästan glömt bort hur otroligt goda de är! De var så goda att det faktiskt tog emot lite att använda dem i en paj.. Men när jag fick provsmakat pajen så ångrade jag mig inte för en sekund! Tycker att denna rabarberpaj blev såpass bra att jag använde mig av samma recept igen, enda skillnaden är att jag bytt ut en del rabarber mot jordgubbar. Hoppas att ni alla har en skön sommar och passar på och njuter av vädret när det visar sig från sin bästa sida!

söndag 11 juli 2010

Beautiful blogger award

För ett tag sedan fick jag en award av Jennie med den mysiga husbyggarbloggen Skogslunden! Det tackar jag så mycket för!!


När man fått utmärkelsen bör man
- kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
- tacka och länka till den som nominerade en
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om sig själv

Här kommer då sju lite allmänna fakta om mig som person..

1. Bor i radhus som jag och min sambo håller på och renoverar. Köket är bara ett av väldigt många projekt vi har på gång just nu.. Varför inte ta sig vatten över huvudet?!
2. Är djurvän långt in i själen och har haft hästar, katter, kaniner, får, hund, degus och gerbiler. Som ung kunde jag rädda maskar ur vattenpölar och än idag jagar jag hellre ut flugor i det fria än slår ihjäl dem.
3. Älskar att resa och önskar att jag gjorde det mer än jag gör. Det häftigaste resmålet hittills är nog Island - åh, vill tillbaka dit!
4. Har en gräddvit elgitarr (Stratocaster-look-a-like) som står och samlar damm. Den hade gjort sig finare bredvid min nya Kitchen Aid i samma färg än den låter bra i mina händer ;-)
5. Under gymnasietiden tränade jag basket. Jag var långt ifrån någon naturbegåvning och min ringa längd gjorde väl inte saken bättre. Trots detta tog jag på mig utmaningen att som första sommarjobb träna småkids i basket!
6. Jag närapå "lider" av bacillskräck och utvecklar kontinuerligt olika slags strategier för att slippa ta i äckliga saker, exempelvis dörrarna i köpcentret Nordstan. Trots detta lyckades min sambo få med mig till Roskildefestivalen 2006. Tro mig, jag lär inte återvända dit - inte utan egen husvagn i alla fall ;-)
7. Blir ofta tagen för att vara yngre än vad jag är. Visst, det är väl ok att visa leg på systemet trots att man fyllt 30, men det är inte lika roligt att bli stoppad i krogkön för att visa leg, samtidigt som lillebrorsan (nästan 4 år yngre) bara får kliva rakt in. Än värre är frågan om man skall ha en vuxenbiljett eller ej på bussen, när åldersgränsen går vid 16. Jaja, jag får väl vara glad om jag ser ut som 25 när jag fyller 40 ;-)

Dessa bakbloggar vill jag gärna nominera:

Annicake
Annica bakar härliga tårtor och cupcakes!

Chokladsockerkaka
Ida bjuder på många vackra godsaker!

Flickan och kakorna
Cecilia delar med sig av vackra bilder på veganska godsaker!

Kaksmulan
Gun bakar olika slags sötsaker!

Made by love
Sanas eget uttryck då det gäller bakverk presenteras med underbara bilder!

Tinky´s kakblogg
Tina imponerar med sin grymma spritsteknik och mycket annat såklart!

Tulipan´s bakverk
Stina bakar alltifrån småkakor till stora smörgåstårtor!

tisdag 6 juli 2010

Somrig rulltårta med flygfän

Idag fyller min barndomsvän Josse år, hipp hipp hurra! På tårtönskelistan stod en rulltårta med smak av mörk choklad och kaffe. Gällande dekoreringen så hade jag helt fria händer, och jag tyckte att en somrig variant med blommor och bevingade smådjur kunde sitta fint =) Har länge velat göra en nyckelpiga och nu blev det av. Den ser dock mer förskräckt ut än vad som var tänkt, hihi.

Lilla Tilda (Josse och Mikaels dotter och mitt fadderbarn) kallar allt som flyger för bzzz och hon satsade på att äta upp alla flygfän. Samtidigt är hon väldigt generös och vill bjuda på det mesta, otuggat eller ej ;-) Hon tog med sig ett bi och nyckelpigan ut på altanen så de fick flyga (och biet fick även prova på att hoppa). Hihi, gulligt tycker jag! Roligt när ens modellerade figurer får lite liv i någons ögon också =)

Rulltårtsbotten
Kaffesmörkräm
Fluff på 56% choklad
Färska hallon
Täckt och dekorerad med marsipan

söndag 4 juli 2010

Rulltårta i all enkelhet

Idag bjuds det på en rulltårta som är gjord på nolltid! Medan bottnen svalnar kan man göra i ordning fyllningen - och när man har kommit så långt, ja, då är man i princip färdig =) Denna rulltårta är fylld med krossad ananas, hackade jordgubbar och vispad grädde. Friskt, enkelt och gott! Det finns hur många godsaker som helst som man kan fylla en rulltårta med.. Vad tycker Du är gott att ha i?

Rulltårtsbotten

Rulltårtor är på många sätt tacksamma bakverk, inte minst för att de är så snabbgjorda och kan varieras i det oändliga! Detta recept på rulltårtsbotten kommer från Maria som skapat Sverigerullen.

Ingredienser
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Gör såhär
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under en långpanna.

fredag 2 juli 2010

En Kitchen Aid!!

Som 30-årspresent fick jag bland annat denna cremevita, underbart fina Kitchen Aid som jag spanat in sedan en tid tillbaka! Gissa om jag är lycklig!! Frågan är hur man bäst visar sin tacksamhet?! Hoppas på att komma en bit på vägen genom att bjuda på en och annan godbit som maskinen har varit med och producerat framöver ;-) Tusen tack till er alla som har bidragit till presenten, ni är underbara!


torsdag 1 juli 2010

Mer födelsedagsfirande

Igår blev jag uppvaktad av familj, några släktingar och barndomsvännen med delar av hennes familj. Dagen till ära gjorde min sambo en jordgubbstårta! Är det någon tårta som hör samman med min födelsedag så är det just gräddtårta med jordgubbar!! Det är en stolt Hanna som kan tala om att sambon gjort hela den goda tårtan själv - alltifrån tårtbotten via fyllningar till dekoration! Björn testade på att spritsa grädde och hade planerat att modellera ett hjärta och pryda tårtan med, men tiden blev knapp.. (Varför blir det ofta så?!) Ni förstår säkert att det pratas en hel del tårtor här hemma, när sambon kan uttryck som tyll och modellering, hihi ;-) Hur som helst så var det kul att själv bli lite uppvaktad med tårta, och nog verkar det som att Björn kan ha talang för det hela, eller hur?! =) I och med detta inlägg öppnar jag kategorin "gästbakare", där jag lägger upp bakverk jag smakat utan att själv ha bakat.