tisdag 16 februari 2010

Fettisdagen

För min del är det färdigbakat med semlor för denna säsong, men jag tänkte bjuda på lite annorlunda fakta om semlan, som också benämns fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg.

Är du i Finland och skall införskaffa dig en semla bör du använda benämningen fastlagsbulle - annars får du räkna med att bli serverad en ostfralla! Bli inte förvånad om semlan du köper i Norge saknar mandelmassa - förbered dig på vaniljkräm eller kanske en klick hallonsylt som fyllning! (Tack Tove och Eva för att ni delat med er av denna semlefakta!)

Det är skillnad på semla och semla. Den största ätbara varianten bakades till bullfesten 1996 av bagare i Alingsås. Den uppmätte 113 cm i diameter och enbart bullen vägde ca 60 kg. Med mandelmassa och grädde uppgick vikten till inte mindre än 134 kg och semlan fick en inträdesbiljett till Guinness rekordbok. En betydligt större semla, men förmodligen inte lika god, finner ni i Örnsköldsvik. Där har en jättesemla uppförts i snö med förmån för SOS-barnbyar i Haiti. Här kan ni kolla in den.

Idag tycks det inte finnas några regler om när man får börja sälja semlor. Så har det dock inte alltid varit. Enligt Svenska Semleakademien mottog Jordbruknämnden under 1950-talet en polisrapport om en bagare i Malmö som gjort sig skyldig till att baka och sälja semlor före fettisdagen. På denna tid var det dessutom enbart tillåtet att baka och sälja semlor på tisdagar.

Enligt Svenska Bageriförbundet äter den genomsnittlige svensken fyra till fem semlor per säsong.

Har Du ätit någon semla idag? Hur vill du ha Din semla?

5 kommentarer:

sana sa...

tack för din fakta om semlor men jag åt orenge spong cake idag hehe inte semlor på mig

Carro's Blogg sa...

Ja jag och David åt semla igår. Ingen hembakad dock. Jag ger den 3a i betyg, de hade blandat mandelmassan med grädden, vilket jag gillar till skillnad på de som bara lägger i en stor klick med mandelmassa.

I övrigt var den ganska ordinär.

Tove sa...

Tack för intressant läsning! Mandelmassa och grädde vill jag ha som fyllning - här (i Finland) har det blivit allt vanligare med hallonsylt i stället för mandelmassa och men då är det ju inga riktiga semlor mer (tycker jag).

Linda sa...

Snacka om att du blivit semleexpert i år! :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Vad roligt att ni uppskattade lite semlefakta Sana och Tove!

Kul att höra hur ni vill äta era semlor Carro och Tove! Och Carro: Efter att ha provat grädde med mandelmassa i så vill jag inte ha det på något annat sätt, det är ju bara såå gott =)

Linda: Nja, expert vet jag inte, men nog har det bakats mer semlor än någonsin ;-)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥