lördag 13 februari 2010

Vetebullar, grundrecept med variation

Av detta recept kan du kan baka olika typer av bullar och kransar. Arbetsordningen nedan sträcker sig fram tills första jäsningen. Därefter går man tillväga på olika sätt och använder olika ingredienser beroende på vad man skall baka. Allteftersom jag bakar nya bakverk med detta recept så kommer inlägget att uppdateras.

Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special

Gör såhär
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

Receptet kommer från Leila Lindholm, och hon använder det bl.a. i sina Sticky Buns som ni hittar här.


SEMLOR
Dela degen i 18 delar. Rulla till släta bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper, alternativt i bullformar. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 6-7 minuter. Låt svalna på galler. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ut önskad mängd innanmäte. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och grädde (se nedan). Fyll bullarna med mandelmassblandningen, spritsa på grädde (se nedan), lägg på locket och pudra florsocker över bullarna. Ett tips är att använda en tesil till detta =)

Semlefyllning (egenkomponerad)
1 del inkråm (innanmätet på bullarna)
2 delar riven mandelmassa
Valfri mängd grädde beroende på hur fast eller lös fyllning som önskas. Till 40 g inkråm och 80 g mandelmassa använde jag 2 ½ msk grädde. Detta räckte till 5 semlor, något som naturligtvis beror på hur mycket innanmäte man gräver ur.

Semlegrädde (egenkomponerad)

Räcker till ca 5 semlor
60 g riven mandelmassa
3 dl vispgrädde
1/4 tsk vaniljsocker
1/4 tsk florsocker


KANELBULLAR

Passa på att göra smörkrämen under tiden som degen jäser.

Smörkräm
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
Blanda samman ingredienserna till en krämig fyllning.

Dela degen och kavla ut till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörkrämen över degen. Rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till. Lägg skivorna i pappersformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i 45-60 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över. Grädda bullarna gyllene i 200 grader långt ner i ugnen ca 10 minuter.

8 kommentarer:

sana sa...

Det är mycket bra recept när jag ska göra svenska bullar använda jag den recept alltid heheh det saftig och mjuke så....Happy valentine's day and every day :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Sana: Många håller nog med dig - runt om på olika bloggar har receptet fått bra betyg och det borde ju stämma när det är Leila Lindholm som står bakom det =) För egen del är receptet det bästa jag provat på då det gäller vetebullar. Glad alla hjärtans dag på dig också!

Linda sa...

Detta receptet använde jag med! Även om jag hade endel problem så blev det jättebra! Luftiga och saftiga.. gott!

Hanna - Bakfnatt sa...

Linda: Det känns bra att ha tillgång till ett recept som andra är nöjda med - då är det värt att bakas igen =) Skall verkligen försöka få till det nästa år, vill också ha luftiga och saftiga bullar ;-)

Sussi sa...

Mitt recept på underbara semlebullar,luftiga och goda.
16 storasemlor eller 40 minisemlor
75g smör
3dl lättmjölk
3/4 dl socker
1krm salt
2 tsk kardemumma (stött)
1 ägg
25g jäst för söta degar
ca 9 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

gör degspadet avsmält smör, mjölk ägg socker, salt och kardemumma och lös upp jästen i det. blanda ner bakpulvret i mjölet och blanda ihop till en smidig deg. Jäs i ca 40 min. forma till bullar o jäs igen i ca 30 min. pensla med ett uppvispat ägg och in i ugnen på 225 grader. 8-10 min mitt i ugnen för dom storaoch 4-5 min för dom små..

Hanna - Bakfnatt sa...

Sussi: Åh, nu blev jag ju sugen på att provbaka fler semlor! Tack så mycket för att du delar med dig! =) Toppen att det i receptet framgår hur lång gräddningstid det är för stora respektive små bullar!

Anna Wolf sa...

Jag har gjort mina enligt receptet på "wallon" i Riddarbageriets bröd. Det receptet ger alltid supergoda, luftiga bullar varesig man gör kanelbullar eller semlor. Har det tyvärr inte här - men om du inte har boken kan jag lägga ut det på bloggen. Tricket är bakpulver i degen (+ jäst så klart), baka på kall vätska och jäsa länge!

Hanna - Bakfnatt sa...

Anna: Åh, det där lät ju spännande! Så roligt att man kan baka samma slags bullar på så många olika sätt! När du är så nöjd med receptet så blir jag naturligtvis nyfiken, men du bestämmer själv om du lägger ut receptet!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥