15 cm: 2 ägg
18 cm: 2 ägg
20 cm: 3 ägg
22 cm: 3-4 ägg
24 cm: 4-5 ägg
26 cm: 5-6 ägg
♥ Ingredienser
Stora ägg
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl eller kakao
Bakpulver
Matfett till att smörja formen med
Ströbröd eller kokosflingor att bröa formen med
18 cm: 2 ägg
20 cm: 3 ägg
22 cm: 3-4 ägg
24 cm: 4-5 ägg
26 cm: 5-6 ägg
♥ Ingredienser
Stora ägg
Vetemjöl
Potatismjöl eller kakao
Bakpulver
Matfett till att smörja formen med
Ströbröd eller kokosflingor att bröa formen med
♥ Gör såhär
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset och mät upp lika mycket socker i det andra. I det tredje glaset mäter du upp lika stor mängd mjöl, där 2/3 är vetemjöl och 1/3 potatismjöl (eller kakao om du vill göra en chokladbotten). Anpassa mängden bakpulver utifrån hur många ägg du använder och blanda ner bakpulvret i mjölet: 1 tsk bakpulver till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Rör försiktigt ner mjölblandningen. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i ugnen: 2 ägg i 20 min, 3-4 ägg i 25-30 min och 5-6 ägg i 35-40 min. Kontrollera att tårtbotten är färdig genom att känna på botten med en provsticka, tandpetare eller liknande. Stickan skall då vara torr då botten är färdig. Låt botten svalna i sin form innan du stjälper upp den på ett bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Rör försiktigt ner mjölblandningen. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i ugnen: 2 ägg i 20 min, 3-4 ägg i 25-30 min och 5-6 ägg i 35-40 min. Kontrollera att tårtbotten är färdig genom att känna på botten med en provsticka, tandpetare eller liknande. Stickan skall då vara torr då botten är färdig. Låt botten svalna i sin form innan du stjälper upp den på ett bakplåtspapper.
♥ Tips
- Ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen i god tid innan du börjar baka.
- Använd flytande matfett och pensla formen - det är riktigt smidigt!
- Undvik att öppna ugnsluckan under de 20 första minuterna, eftersom det annars kan resultera i att tårtbotten sjunker ihop.
- För att undvika att tårtbotten fastnar i botten av bakformen är jag själv ganska så generös med såväl matfett som ströbröd eller liknande. Skulle botten ändå sitta fast (fastän tårtbotten svalnat) kan man prova att kyla ner formen med hjälp av en fuktig handduk.
- Enklast är det att dela tårtbotten om man fryst ner den och sedan delar botten då den är halvtinad.
- Undvik att öppna ugnsluckan under de 20 första minuterna, eftersom det annars kan resultera i att tårtbotten sjunker ihop.
- För att undvika att tårtbotten fastnar i botten av bakformen är jag själv ganska så generös med såväl matfett som ströbröd eller liknande. Skulle botten ändå sitta fast (fastän tårtbotten svalnat) kan man prova att kyla ner formen med hjälp av en fuktig handduk.
- Enklast är det att dela tårtbotten om man fryst ner den och sedan delar botten då den är halvtinad.
6 kommentarer:
Fint att du gillar "receptet"! Tänkte bara påpeka ännu att mängden ägg till de olika storlekarnas bakformar är beräknade enligt stora L-ägg, använder man mindre ägg kan man bli lite besviken på höjden på bottnen.
Ah, tack Tove! Har fyllt i det i receptet nu =)
tycker nog faktiskt att tårtan är underbart romatiskt vacker ;) tror allt att det är en tös som är lite självkritisk :P
Grattis till 5 år ;)
Tack Stina för gratulationen och din kommentar om "Femårstårta" ;-)
Det här är verkligen ett bra och enkelt recept! Finns inget tråkigare än ett misslyckat tårtbotten när man har dekorationerna och allt färdigt och väntar :)
Elisabet: Kan bara hålla med dig om att receptet är enkelt och bra =)
Skicka en kommentar
Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥