onsdag 9 juni 2010

Årets första gräddtårta

I helgen bakade jag en tårta till min brors kompis som fyllt år. Inför själva firandet av kompisen tänkte min bror såhär: "Istället för att komma med en present kan man ju lika gärna ta med sig en tårta!" Gulligt tycker jag =) Tiden var knapp så det fick bli en snabbgjord tårta - och då är ju gräddtårtor ett perfekt val!

Tänkte jag skulle ge mig på att spritsa lite grädde på tårtan. Jag ångrade mig ganska så snart men då var det redan för sent. När det gäller att spritsa så tycker jag att det ser så mycket enklare ut än vad det i själva verket är och snyggt spritsade bakverk är enligt mig en ren konst. Kolla exempelvis in Toves gräddtårtor så förstår du vad jag menar! Nog har jag förstått att det är mycket som skall klaffa för att resultatet skall bli fint: en tyll som lämpar sig väl för det man önskar uppnå, konsistensen på grädden och inte minst själva handlaget. Säkert har jag missat något och då får du gärna hojta till! Att försöka lära mig tekniken får nog bli lite utav ett sommarprojekt i år, för fler gräddtårtor lär det bli ;-)

Tårtan gjordes i samma veva som Pippitårtan och då var det väldigt smidigt att använda samma fyllningar till båda tårtorna ;-) Personligen är jag väldigt svag för det mesta som innehåller jordgubbar och tycker att fyllningen blev riktigt god! Om du inte har testat att blanda vaniljkräm med vispad grädde och skivade jordgubbar så tycker jag att du skall göra det! Helt klart en somrig blandning med lite gott tuggmotstånd =)

15 kommentarer:

Sköna o Gröna Ting sa...

Ojojoj.., vattnas rejält i munnen!
Hur det än är så är nog gräddtårta med jordebär min absoluta favorit:)
Tyckte du var en jäkel på att spritsa....

Kram
Marianne

Anonym sa...

Hej på dig! Måste bara säga att jag älskar din sida! Vilken inspiration! Jag har en liten fråga, när du gör dina tårtor, använder du tex fluff samt ngn annan fyllning eller har du fluffen på alla tårt-lager? Kram Jenny

sana sa...

riktigt somrigt tortan!!
fina med röda färga av jordgobb ;=)
jag brokar använda grädde som blanda med vaniljkräm i chuox cream och fruits tart aldrig göra med tårta förut hihi. nästa gång ska jag göra på min gräddetårtan och tack för tips

Hanna - Bakfnatt sa...

Marianne (Sköna o Gröna Ting): Hihi, tack för din kommentar! Det är en av mina absoluta favoriter också =)

Jenny (Anonym): Hej och tack för dina fina ord!! Så roligt att läsa =) De gånger jag har använt fluff i tårtor så har jag nog haft det på samtliga lager om jag minns rätt, men man kan absolut ha i annat på andra lager också! Det finns de som kombinerar exempelvis dumlefulff med hallonmousse. Om du provar att varva fluff med någon annan fyllning så skulle det vara roligt att veta hur det blev =) Lycka till!

Sana: Tack för din kommentar! Ja visst är jordgubbarnas färg vacker och tårtan riktigt somrig! Tror inte att du kommer bli besviken! Det blir spännande att se en gräddtårta på din sida framöver ;-)

Tulipan´s bakverk sa...

åhhh vad gott!

En riktig härlig jordgubbstårta... nu längtar man till midsommaren :P

Lite jobbigt med det dåliga vädret bara :( har gjort så att dom är så sena...

Tove sa...

Härligt somrig tårta blev det och supergod måste den ha varit också! Och tack för komplimangen. :-) Som du säger spelar tyllen en stor roll, liksom konsistensen på grädden (grädde är lite för enkel att vispa för mycket...), men framför allt krävs övning. :-) Så i slutet av sommaren går det säkert hur bra som helst för dig att spritsa- ;-) Ajo, som tips kan jag säga att jag ibland blandar i lite kesella i den vispade grädden, föreställer mig att grädden blir en aning stabilare då. Fast då får man nog ha i lite florsocker också, i vanliga fall brukar jag inte söta grädden.

Hanna - Bakfnatt sa...

Tulipan´s bakverk: =) Vi är nog många som längtar efter att de röda små gubbarna skall bli färdiga att plockas! Själv får jag försöka norpa några från min pappa. Nästa år hoppas jag på att ha ett eget litet land med jordgubbar och annat gott!!

Tove: Tack snälla för dina uppmuntrande ord!! Jag skall verkligen försöka få till det innan sommaren är över (såväl själva tekniken, men också att lära mig se/känna när grädden är lagom vispad)! Tack för tipset om kesella + florsocker, det får jag prova någon gång =)

Tove sa...

Ännu ett tips angående grädden; jag brukar använda ultrapastöriserad grädde när jag skall spritsa grädde, den tar visserligen längre tid att vispa men är också svårare att vispa för länge. Den har visserligen ett tillsatsämne (E407) men det kan jag leva med...smaken är sgs samma som riktig. Tror den jag använder motsvarar tex Arla Kökets Vispgrädde 36 %. Allra bästa resultatet får man om man använder "fuskgrädde" typ Milda Visp men sån vägrar jag använda trots det, den har allt för många ingredienser och är inte alls lika god som riktig grädde. Men många lovprisar den i alla fall, just pga resultatet.

Cecilia sa...

Åh, gräddtårta! Var gång jag ser en tänker jag att det måste jag göra snart. Om ingen fyller år snart gör jag en i alla fall!

Spritsningen ser fin ut, tycker jag! Men om du inte känner dig nöjd har du ju en fin ursäkt att baka fler gräddtårtor, hehe ;)

annica sa...

Mmmums vad gott med gräddtårta!! Superläcker ser denna ut att vara!!
Det är ju egentligen den klart bästa tårtan, gräddtårtan!

Sockerpasta är ju kul att arbeta med, men man blir ju allt lite trött på smaken.. ;)

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove: Åh, ännu mera tips som jag tar till mig och vill testa!! Tack snälla =)

Cecilia: Känner igen din reaktion =) Man kan säkert hitta någon bra anledning att göra tårta, även om ingen fyller år, hihi! Som du skriver så känner jag absolut att jag har en bra anledning att baka många gräddtårtor i sommar ;-)

Annica: =) Det är väldigt gott men gräddtårta!! Gräddtårta är helt klart en av mina absoluta favoriter! Med sockerpasta uppnår man ju helt klart andra resultat, så det är kul att kunna variera sig lite ;-)

Erika - Bakglädje sa...

Vilken härlig sommartårta. Jag längtar till midsommar när jag ser den.
Kram Erika

Hanna - Bakfnatt sa...

Erika - Bakglädje: Tack, så roligt att du tycker det =) Nu är det inte många dagar kvar tills midsommar ;-)

Sandra drömkaka sa...

Åh vad gott och fint med en jordgubbstårta! Jag blir så sugen på att baka tårta idag :) !

Hanna - Bakfnatt sa...

Sandra drömkaka: Hihi =) Kul att du blir inspirerad!!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥