söndag 28 november 2010

Första advent och lussekatter

Tänk att det redan är första advent! Tycker att tiden går ovanligt fort i år, är det bara jag som knappt hinner med?! Hur som helst så har här bakats lussekatter idag. Gjorde fyra varianter av samma deg och det blev lussekatter med russin, pärlsocker, bådadera samt inget av dem. På så sätt kan man välja en lussekatt lite efter smak och humör ;-) Önskar er alla en härlig första advent och hoppas att ni myser lite extra!

26 lussekatter
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
1 g saffran (2 påsar)
1,5 dl vit baksirap
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl
100 g smör

Garnering
Russin som dragit sig i glögg
Pärlsocker

Pensling
1 ägg
1 msk vatten
0,5 krm salt

Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade. Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till 37 grader, häll över jästen och rör om så att den löser upp sig. Tillsätt saffran, sirap, salt och ca 15 dl av mjölet. Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord, baka ut den till lussekatter och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin om så önskas. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Pensla lussekatterna med ägg, vatten och salt som du blandat. Garnera eventuellt med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

16 kommentarer:

Annica - annicake sa...

mmm! lussekatter! Smart att göra dem i lite olika tappningar, så att det passar alla :)

Har tyvärr inte hunnit baka några lussebullar till advent eftersom jag jobbat mycket i veckan + helgen, men till lucia måste jag hinna i allafall!

Bakverk och Fikastunder sa...

gott! fick inte gjort några idag fast jag sprang in och köpte kesella, nu håller jag tummarna för imon :-) Ditt recept verkar bra!

Erika - Bakglädje sa...

Jag håller med om att tiden rusat iväg, jag har inte riktigt fattat att det snart är jul. Lussekatter är verkligen supergott och jättejuligt. Jag föredrar med enbart pärlsocker på. I många år bakade jag "vanliga" lussekatter med russin i, men så kom jag på att det borde ju vara den som bakar som bestämmer... och sen dess är det bara pärlsocker på mina lussekatter. Trevlig första advent!

Cupcakesfluffan sa...

Här har det också bakats lussekatter :-)

Tove sa...

Trevlig första advent till dig med! Vad goda dina lussekatter ser ut! Få se om det skulle bli lussekatter här med snart, de skulle säkert uppskattas. :-) En omgång pepparkakor har vi hunnit med i alla fall.

Helena mitt i smeten sa...

Fina bullar! Vad gott det ser ut!

Carina sa...

Ser mumsigt ut!! Måste testa att lägga russinen i glögg till nästa sats lussekatter.

Kaksmulan sa...

Vilka fina lussekatter. Har har ocksa bakats lussekatter och pepparkakor idag. Doftar underbart i hela huset nu! Ha en riktigt harlig advent,

Helena Ljunggren sa...

Jag håller med, det har gått så otroligt fort det senaste året!

Det ser gott ut med pärlsocker på, det har jag aldrig sett för. Måste memorera :D

Hanna - Bakfnatt sa...

Annica: Jag tänkte att det kunde vara praktiskt så, vilket det också visade sig vara ;-) Hoppas du hinner få loss tid så du kan baka lussekatter till lucia!

Bakverk & Fikastunder: Håller tummen för att det blir gjort idag då ;-) Blev nöjd med receptet och bullarna fick gott betyg. Utgick från detta recept, men gjorde vissa ändringar: http://www.alltommat.se/recept/godaste-lussebullarna-9007

Erika: Det känns nästan lite skönt att någon mer tycker att tiden bara rusat iväg! Har knappt heller fattat att det snart är jul. Kul att du delar med dig av dina lussebak =)

Cupcakesfluffan: Härligt =)

Tove: Tack! Ja, sådana bullar har en tendens att uppskattas =) Låter gott med pepparkakor, det får jag ta tag i någon dag framöver. Längtar efter att få äta lite pepparkaksdeg ;-)

Helena: Tack!

Carina: Tackar =) Vet inte hur stor skillnad det gjorde att russinen legat i glögg (föredrar bullar utan russin och har därför inte smakat någon bulle med russin i) men jag har läst att blötlagda russin skall hjälpa till att hålla bullen saftig ;-)

Kaksmulan: Tack! Kan tänka mig att det doftade härligt i huset med både lussekatter och pepparkakor, mmm =)

Helena: En till som tycker att tiden gått fort, jag är helt klart inte ensam ;-) Det är första gången jag gör och äter lussekatter med pärlsocker på, men lär göra om det =)

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Bra idé att göra olika sorter! Jag kommer nog också testa att blötlägga russinen, allt för att inte få torra bullar ;)
Hoppas du hade en fin första advent!

sana sa...

De ser riktigt gott ut!
Jag funderar också på att göra lussebulla! men det går bra också att fylla fylning också va? och vilken fylningen som passar bra med bullen.

Carro's Blogg sa...

Ingen jul utan saffransbröd!!! Bra ide att variera toppingen, det är konstigt nog inte alla som gillar russin.

Hanna - Bakfnatt sa...

Linda: =) Tack för din kommentar! Hoppas att du också hade en fin första advent!

Sana: Har sett att en del använder mandelmassa som fyllning och det låter ju väldigt gott =)

Carro: Hihi, själv hör jag till dem som pillar ut russinen ;-)

sana sa...

tack så mycket Hanna, jag ska prova med bulle som har fyllningen verkar som de är väldigt gott tycker jag ;)

Hanna - Bakfnatt sa...

Sana: Mmm, ser fram emot att se vad du hittar på =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥