onsdag 14 december 2011

Pepparkakskola och smörkola naturell

Då har här gjorts smörkola! Samma goda smörkola som jag tidigare har tipsat om, en kola som riktigt smälter i munnen. För att variera mig en aning så smaksatte jag hälften av smeten med pepparkakskryddor. Gott det också (påminner väldigt mycket om pepparkaksdeg som ju är så mumsigt), men än så länge är den naturella kolan min favorit. Jag är lite nyfiken på att göra chokladkola, men det måste ju finnas en massa annat gott att smaksätta med också. Om Du har någon favoritsmaksättning så får du gärna tipsa om den =)

För några dagar sedan undrade en läsare vilken storlek på plåt som kan vara lämplig för detta recept. Om man använder en plåt på omkring 30 x 20 cm så blir kolan mellan en halv och en centimeter tjock, och det tycker åtminstone jag känns väldigt lagom. Vill man smaksätta hälften av smeten så kan man ta två mindre formar, exempelvis avlånga bakformar på ca 30 x 10 cm, hälla över omkring hälften av smeten i den ena formen, röra ner smaksättningen i den kvarvarande smeten i kastrullen och sedan hälla över den smaksatta smeten i bakform nummer två ;-)

Jag skrapade ur det sista av pepparkakskolasmeten ur kastrullen men det blev ingen hit. Kanske hade jag rört om lite för dåligt under kokningen (eller så beror det på något annat), men "skrapet" blev smuligt då kolan hade stelnat. Den naturella kolan, som är befriad från "kant- och bottenskrap" blev däremot toppen! Hoppas ni har en fin kväll alla!

17 kommentarer:

Monica sa...

Jeg laget denne her om dagen og smakssatte halvparten av røren med en spiseskje kakao - det ble veldig godt! Nesten bedre enn den naturelle, synes jeg, men egentlig er det umulig å si, for disse karamellene er bare utrolig gode uansett.

Jeg fordelte røren i to 22cm runde kakeformer, Karamellene ble ganske tynne, men helt passe for meg. Og de skal bli julegaver - så gode er de!

Anbefales!

M:)

Cake Me Happy sa...

Ooooh vad smarrigt! Längtar efter lite ledighet så jag också kan påbörja julbakandet!

Glöm inte att tävla om en supertjusig tårtspade i min blogg! :-)

Kaksmulan sa...

Ser så gott ut. Har inte gjort någon kola än i år men funderar på att testa en saffransvariant. Det var en bra idé att använda 2 avlånga bakformar. Jag brukar aldrig ha någon lagon stor form. Ha det bra och tack för hälsningen om shoppen!

Katarina sa...

Roligt med pepparkakskola :)

Amy's piece of cake sa...

Gott det låter med pepparkakskola!

Milli sa...

Vad gott de lät =) Både den vanliga och pepparkakskolan.. Vad är det för papper du lindat in dom i?

Hanna - Bakfnatt sa...

Monica: Åh, förstår att jag måste ta och göra chokladkola ;-) De måste bli en riktigt uppskattad present =)

Maria: Låter skönt med en kommande julledighet och kul med julbak! Tårtspaden har jag redan, så jag står över ;-)

Kaksmulan: Låter spännande med saffranskola, saffran är ju så gott! Ha det fint =)

Hovkonditorn: =)

Amy: Det är gott ;-)

Milli: De är verkligen goda båda två! Jag har slagit in kolan i helt vanligt bakplåtspapper =)

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Det låter väldigt gott med pepparkakskola, annars tror jag nog att lakrits också hade varit väldigt gott!

Sweet Passion sa...

så himla gott.älskar kola.mums mums

Mårtenssons kök sa...

Men pepparkakskola låter väl alldeles ljuvligt gott...

Lätta och Goda recept sa...

Denna kolan lät ju väldigt god, hade inte tänkt att göra mer julgodis...

Trevlig helg!

Tove sa...

Spännande med pepparkakskola! Funderar på att pröva den här jag med, fast det får nog blir bara naturell i så fall, som du också tyckte allra bäst om. Fast chokladkola måste ju nog vara gott det med... Skall se till vad tiden och ivern räcker. :)

amandaskarleksmums sa...

Vilken fin blogg!! Tittade runt lite på andra bloggar och såg att du hade komenterat, så jag klickade på ditt namn. Tur jag kommer följa din blogg i fortsättningen!!

Pernilla sa...

pepparkakskola låter inte dumt alls, tror du kan smaksätta med vad som helst nästan bara du har ett bra grundrecept :) kanel, saffran, citronskal kanske?

Hanna - Bakfnatt sa...

Linda: Mmm, lakrits är ju väldigt gott!

Smulansbakblogg: Tack för din kommentar!

Mårtenssons kök: =)

Lätta och Goda recept: Tack för din kommentar! Hoppas din helg var fin =)

Tove: Ja, kolan naturell är bara såå god, även om pepparkakskolan var god den också ;-) Det finns mycket gott man vill testa!

Amanda: Tack snälla för dina fina ord, välkommen att hänga med ;-)

Pernilla: Tack för din kommentar och dina förslag =)

Monica sa...

Blir en ny runde karameller her i dag!

M:)

Hanna - Bakfnatt sa...

Monica: Hihi, så gott =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥