måndag 12 december 2011

Saffransskorpor

Har ni förstått att det är julafton nästa vecka eller är det fler än jag som inte riktigt har gjort det? Trots att julgardiner fått komma upp och att stjärnor och adventsljusstakar pryder fönstren så vill julkänslan inte riktigt infinna sig. Och jag som har längtat så mycket! Så vad gör man för att försöka skapa lite julstämning om inte julbakar ;-)

Först ut bland årets juliga bakverk blir dessa härliga saffransskorpor som finns i Leila Lindholms bok A piece of cake. I boken heter skorporna "Mammas supergoda saffransskorpor" och jag kan bara hålla med om att de verkligen är goda!

Ingredienser, ca 35 skorpor
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

12 kommentarer:

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Ja det är helt sjukt att det snart är julafton, har inte heller fattat det! Dessa skorpor är väldigt goda, åt dem tidigare idag :-)

Sweet Passion sa...

a tiden går riktigt fort,nästan för fort.
Åh dessa är faktiskt en av våra favoriter här hemma,och har inte mycket kvar av dem.Får nog ta och göra dessa igen,sååå goda

Amy's piece of cake sa...

Skorporna är mums, har gjort en omgång och snart dags för en till!

Cupcakesfluffan sa...

Älskar saffransskorpor

Coquina sa...

Mums vad gott =) Håller med, känns inte riktigt som att julstämningen infunnit sig, kanske är det snön som saknas =) Kika gärna in på min matblogg, imorgon är sista dagen att tävla i min tävling där du kan vinna tre presentkort =)

Katarina sa...

Saffransskorpor låter gott!

Tove sa...

Ja, tänk att det snart är jul! Jag har inte heller riktigt förstått det men har ändå bakat pepparkakor och pyntat lite för att kalendern visade att det var dags. ;) Dina skorpor är jättefina! Gjorde samma för ett tag sen och de tog slut nästan genast, men så brukar det vara med Leilas recept. :)

Vardaxlyx sa...

Dem är bara såå goda =)
Kramkram denna luciadag!

Moma's Kitchen sa...

Saffransskorpor som är så gott! Men här blir inget bak före min stundande flytt för allt är nerpackat... Buhuuu!

Hanna - Bakfnatt sa...

Linda: Då är jag alltså inte ensam om att inte ha förstått att det snart är julafton ;-) Ja visst är skorporna goda, kul att du också har gjort dem!

Smulansbakblogg: Hihi, ja de har ju en tendens att försvinna väldigt fort!

Amy: Kan förstå att du gör en omgång till, det hade jag också lätt kunnat göra ;-)

Cupcakesfluffan: Då är vi två! Kul att vi ofta verkar gilla samma saker =)

Coquina: Ja, med lite snö så hade kanske julkänslan infunnit sig ;-) Skall ta mig en titt på din blogg!

Hovkonditorn: Det är riktigt smarrigt =)

Tove: Hihi, ja om kalendern säger att det är dags så är det ju så ;-) Pepparkaksbak brukar ju höja stämningen ganska så fint, så det borde man ju nästan ta tag i! Kan bara hålla med dig, bakverk efter Leilas recept försvinner av någon anledning väldigt fort.. Tack för din kommentar!

Vardagslyx: Kul att du också gillar dem =) Luciakram i efterskott på dig!

Moma: Ja, visst är det gott! Tråkigt att stå utan bakgrejer när julen närmar sig, men du får kanske ta igen bakningen när flytten är klar ;-)

Gottegrisen sa...

Saffransskorpor är sååå gott. Jag gillar att chokladdoppa mina.

//Linda

Hanna - Bakfnatt sa...

Gottegrisen: Tack för din kommentar och kul att du delar med dig om hur du tycker om att äta dem =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥