söndag 18 december 2011

Saffranssockerkaka

Äntligen har här kommit lite snö! Inte så mycket att det täcker någon gräsmatta, men altanen ser i alla fall vit ut ;-) I eftermiddags satte sambon upp julbelysning på balkongen och min kära pappa kom förbi med en julgran. Det blir första gången på flera år som vi har julgran och det skall bli så roligt att få pynta, lägga några paket under den och sedan sitta och mysa i skenet från julgransbelysningen! Idag har vi druckit glögg och mumsat på denna goda saffranssockerkaka. Vi jobbar på julkänslan ;-)

Det är otroligt sällan jag gör sockerkaka. Ja, så sällan att denna faktiskt är bloggens första någonsin. Jag tycker det är väldigt roligt att "pyssla" med de bakverk jag skapar, som att dekorera eller slå in dem i små paket. Men ibland behöver och vill man ju lägga tiden och energin på annat håll. Vill man ändå bjuda på något hembakat när man har besök, ja då är ju faktiskt en sockerkaka väldigt smidigt =) Det går snabbt, kräver inte en massa ingredienser som man sällan har hemma och särskilt mycket disk bli det inte heller. Men det allra bästa med sockerkaka tycker jag nog ändå är smeten. Mums! Skulle kunna göra en liten, liten sats smet och äta bara som det är ;-)

Ingredienser
3 ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

0,5 g saffran

50 g smör

1 msk ljus rom (denna uteslöt jag)

3,5 dl vetmjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och kokosflingor till formen


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret. Koka upp mjölken med saffranet, blanda med smöret och blanda det sedan med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd försiktigt ner det i smeten. Smaksätt smeten med rom. Smörj en sockerkaksform och bröa den med kokosflingor. Fyll med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, kakan skall inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett brödgaller, en tallrik eller liknande.

Receptet kommer från Leila Lindholms bok "A piece of cake" och i boken heter kakan "Otroligt god saffranskaka".

11 kommentarer:

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Den verkar väldigt god, inte minst får den en sån härlig färg! När jag tänker efter är det flera år sedan jag också gjorde en sockerkaka...:-)

Vardaxlyx sa...

Jätte fin och den ser ljuvligt god ut hihi! Som föregående talar skriver så gör färgen väldigt mycke. Gillar saffran!
Kramkram

Tove sa...

Visst är det skoj sen när/om julstämningen äntligen kommer krypande. :) Sockerkaka bakar jag inte heller så värst ofta, det blir ju som du säger mera såna bakverk som man får pyssla lite med... Men ibland är det ju väldigt avkopplande att baka något enkelt! :)

katarina sa...

Saffran som är såååå gott. Synd eg att man inte använder det oftare. kan ju iofs ha ngt att göra med priset ;)

Sweet Passion sa...

a ja älskar denna saffran sockerkaka.leila gör magi och om man inte skulle äta upp hela den så kan man göra underbara saffrans cake pops dagen efter.

Hanna - Bakfnatt sa...

Linda: ja, visst är färgen härlig =) Så det var länge sedan du också gjorde sockerkaka, hihi!

Vardagslyx: Tack =) Kan bara hålla med - färgen av saffran gör väldigt mycket! Kram

Tove: Ja, verkligen! När man som vi gillar att dekorera bakverk så är det ju lätt att låta andra gå före sockerkakan, hihi ;-) Men det kan ju som du skriver också vara avkopplande att baka något enkelt =)

Katarina: Hihi, det kan ligga något i det du skriver! Tycker också om saffran och kan känna att jag använder det för sällan, men som sagt.. Billigt är det ju inte ;-)

Smulansbakblogg: Ja, Leila har väldigt bra recept! Vilken bra idé med caka pops! Måste ju bli riktigt läckert med saffranskaka i =)

Carina sa...

Ser väldigt god ut. Mysigt med jul, gran, glögg och god fika. :o)

En annan Tove sa...

Har bakat den här varianten i ett antal år. Den hör till vid juletid. Underbart god och så vacker i färgen. God Jul.

Hanna - Bakfnatt sa...

Carina: Den var väldigt god =) Tack för din kommentar!

Tove: Så kul att du har gjort denna kaka flera år =) Tack för din kommentar, hoppas att du har en fin julhelg!

Vardagsfröjd sa...

Ja, visst är ibland det enklaste också det godaste! Jag tyckte det var lusigt att du skrev om den goda smeten, för med handen på hjärtat har jag mer än en gång stoppat i mig smetresterna ismyg - så att inte barnen skulle märka det... Känner mig som en usel mamma vid de tillfällena...

Hanna - Bakfnatt sa...

Vardagsfröjd: Enkelt är toppen på många sätt och vis! Kul att du delar med dig om dina smetrester =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥