Vad är en jul utan knäck? Den där sega, goda konsistensen och kolornas veckade kanter efter knäckformarna hör ju till julen.. Så blev dock inte mina knäck, och i skrivande stund så tror jag att jag har förstått varför. Då jag utförde kulprovet så blev resultatet en ganska så lös kula - inte fast till hårt som det faktiskt står i receptet. Det straffar sig att slarva när man läser instruktioner, ändå händer det gång på gång. Varför lär man sig aldrig? Om tid finns så kanske det blir en ny sats innan jul, för jag vill ju ha sådan där riktig knäck ;-)
75 st
♥ Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör
♥ Gör såhär
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck* (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.)
Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar.
Låt stelna.
Förvara i kyl.
*Kulprov för knäck: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.
(Recept är hämtat härifrån).
2 kommentarer:
men den var väldigt god!!!
Det har jag nog förstått att du tycker ;-)
Skicka en kommentar
Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥