måndag 30 november 2009

Julkalender 2009

Uppenbarligen finns det någon här hemma som uppskattar att jag satt igång med bakning =) Min sambo kom nämligen för ett tag sedan med idén att jag skulle göra en julkalender på min blogg. Kul! tänkte jag och började genast spåna på idéer. Ambitionen är att jag skall uppdatera bloggen dagligen mellan den 1-24 december - ska bli spännande att se om jag ror hem det hela! Det kommer att bjudas på traditionellt julgodis, vintriga cupcakes och juliga tårtor!

söndag 22 november 2009

Tårta med hjärtan och blommor

Idag har jag provat på att klä in en tårta med sugarpaste vilket var riktigt skoj! Materialet känns helt underbart att arbeta med; mjukt, elastiskt och smidigt. Bilden blev inte den allra bästa, men tårtan är i alla fall dekorerad med hjärtan och blommor. Jag provade att göra chokladmousse på mjölkchoklad i stället för mörk choklad, och tycker att det fungerade bra.

Sockerkaksbotten

lördag 21 november 2009

Choklad- och nougatklubbor

Min favoritpralin i Marabous Aladdinask är utan tvekan Pärlnougat. Jag har provat att göra en egen variant av denna lilla godbit. Ett snabbt projekt utan mängder med disk. Får jag säga det själv så tycker jag att det blev gott. Kanske det till jul blir ett komplement till Aladdinaskens ynka två Pärlnougater ;-)

♥ Ingredienser
Räcker till 6 st choklad- och nougatklubbor
6 bitar nougat, ca 1 cm3
25 g vit choklad

♥ Gör såhär

Skär upp nougaten i bitar om 1 cm3. Låt stå i kylskåp en stund så blir den mer lättarbetad.
Smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna.
Rulla nougatbitarna till bollar.
Stick fast en pinne i vardera nougatboll (jag använde blomsterpinnar).
Täck nougatbollen med smält choklad.
Låt stelna i kylskåp.

Hoppas det smakar!

måndag 16 november 2009

Chokladcupcakes med fluff

Så var mitt första riktiga storbak överstökat. Mitt systerbarn Mimmi fyller 25 år om några dagar (hipp hipp hurra) och jag fick äran att baka till hennes fest. De kladdiga chokladcupcakesen med olika typer av fluffer som jag har bakat tidigare har visat sig vara uppskattade och jag valde att luta mig tillbaka på dessa. Resultatet blev 44 st cupcakes. Det blev en del material över som får bli nya cupcakes - vilka arbetskamraterna får stoppa i sig ikväll =)

Dekorerade med flowerpaste
och silverkulor

Blommor i flowerpaste

För att få lite mer "liv" i blommor gjorda med hjälp av utstickare så placerar jag dem i små hemmagjorda "koppar" i aluminiumfolie, där de får ligga till sig ett tag. Silverkulorna fäster jag genom att pensla en mycket liten mängd vatten på blommorna för att därefter försiktigt trycka fast silverkulorna. Ett annat alternativ kan vara att använda ätbart lim, något jag själv inte provat ännu.

tisdag 10 november 2009

Citroncupcakes

Det har blivit en hel del chokladcupcakes med olika fluffer denna vecka och idag var det dags att prova någonting annat.

Citronmuffins
Cream cheese frosting
Dekorerade med jordgubbskulor

Cream cheese frosting

Ingredienser
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g Philadelphiaost
Några droppar karamellfärg

Gör såhär
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
Vispa i Philadelphiaosten.
Färga glasyren med karamellfärg, eller behåll den vit.
Bred glasyren på cupcakesen.

(Receptet hittar ni här).

Citronmuffins

Räcker till 12 st normalstora muffins

Ingredienser
125 g rumstempererat smör
125 g strösocker
125 g extra fint mjöl
2 ägg
Fint rivet citronskal och saften från 1 citron

Gör såhär
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ägg, citronskal, citronsaft och mjöl. Rör till en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformarna.
Baka i mitten av ugnen, 190 grader, ca 12-15 min.
Låt muffinsen svalna på ett galler.

(Receptet är hämtat från boken Muffins av Sue McMahon).

Ros i flowerpaste

Mitt systerbarn fyller snart år och jag skall baka till hennes fest - kul! Igår började jag göra rosor som skall dekorera några av de drygt 40 cupcakesen. Pilligt, utvecklande och skoj!

Att göra en ros

Här är ett klipp jag har haft stor nytta av. Klippet visar hur man kan göra en ros med hjälp av utstickare.

måndag 9 november 2009

Fars dag

Eftersom jag har kommit igång med bakning kändes det naturligt att uppvakta pappa med något hembakat på fars dag. Jag har verkligen fastnat för att göra cupcakes och det passade bra att bjuda på någonting som pappa aldrig ätit förut =)

Kladdiga chokladmuffins
Apelsinkrokantfluff
Dekorerad med flowerpaste och silverkulor

Också svärfar blev uppvaktad idag och vad kunde väl passa bättre än hans favorit nummer ett - en Schwarzwaldtårta?

2 nötbottnar
1 köpt marängbotten
Vispgrädde med vaniljsocker
Spritsad choklad

fredag 6 november 2009

Mumsiga cupcakes

Idag har jag stått i köket mest hela dagen. Bakat kladdkaksmuffins som blev för kladdiga, justerat lite i receptet och gjort en ny uppsättning. Påtat lite i flowerpaste och experimenterat med färger. Vispat fluff som förbereddes igår, diskat bunkar, vispar m.m. om vartannat. (Måste helt klart utöka antalet bunkar här hemma!)

Dekorerade med flowerpaste och silverkulor

Den första satsen av muffins, som blev lite väl kladdiga och ihopsjunkna, fick lite grädde och brunblandat strössel på sig.

Kladdiga chokladmuffins

Kladdiga och goda muffins! Räcker till ca 10 normalstora muffins.

Ingredienser
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
100 g smält smör

Gör såhär
Rör ihop ägg och socker, vispa ej. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i ägg- och sockerblandningen. Rör ner det smälta smöret. Fyll 3/4 av muffinsformarna med smet. Grädda i mitten av ugnen, 200 g, ca 14-15 min. Låt svalna på galler.

söndag 1 november 2009

Vit chokladsmörkräm

Ingredienser
215 g smör
270 g florsocker
170 g vit choklad
3-5 msk grädde

Gör såhär
Vispa smöret och florsockret tills det blir pösigt.
Smält chokladen och låt den svalna.
Tillsätt chokladen och grädden i smörkrämen. Vispa med elvisp tills det är slätt.


(Recept hämtat från Baka baka liten kaka).

Chokladmousser

Ingredienser
150 g choklad (vit eller mörk). Använder du vit kan du använda lite mer än 150 g.
100 g naturell färskost*
2 dl grädde
* Exempelvis Philadelphiaost eller Mascarpone

Gör såhär
Variant 1
Bryt chokladen i små bitar. Smält chokladen tillsammans med grädden i en kastrull på svag värme. Låt blandningen kallna ordentligt i kylskåp. Vispa blandningen med färskosten.

Variant 2 (snabbvariant)
Smält chokladen i mikrovågsugn. Blanda med färskost och vispad grädde

(Recept hämtade från Baka baka liten kaka).

Tårta med chokladmousse

En blogg jag besökt flitigt den senaste tiden är Baka baka liten kaka. Med inspiration från Toves ”Beige övningstårta” provade jag idag att baka en tårta som fylldes med två chokladmousser och som täcktes med chokladsmörkräm.

Tårtbotten ”naturell”
Chokladmousse gjord på vit choklad
Chokladmousse gjord på mörk choklad

Vit chokladsmörkräm

Blogginvigning

Jag har fått fnatt, närmre bestämt bakfnatt! Framförallt gäller detta tårttillverkning. Timme in och timme ut sitter jag vid internet och studerar arbetstekniker, läser recept och inspireras av den ena fantastiska tårtan efter den andra. En helt ny värld har öppnats för mig och jag har bestämt mig: jag skall lära mig baka tårtor!