söndag 17 januari 2010

Sirapskakor

Sirapskakor, som också kallas för kolakakor, är ett förslag på småkakor som kommer från Kristin. Jag tackar så mycket för förslaget och deltagandet! Efter att ha provsmakat och konstaterat att kakorna blev goda så åkte de allra flesta kakorna in i frysen. De ligger liksom säkrast där och det är verkligen toppen att kunna trolla fram lite godsaker utifall man får oväntat besök ;-) Receptet kommer härifrån.

Ingredienser
200 g smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl (310 g) vetemjöl

Gör såhär
Vispa strösocker och rumsvarmt smör med elvisp till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Vispa återigen till jämn smet. Tillsätt vetemjöl och kör med elvispen tills smeten ”kladdar ihop sig”. Först bildas små smulor, men kör tills de blir de större. Tryck ihop degen till en klump och knåda så den blir jämn och fin. Dela klumpen i fyra delar. Rulla varje del till en längd på ca 40 cm, lägg på plåt med visst mellanrum. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 18-20 minuter, tills kakorna fått en gyllene färg. Låt längderna svalna på plåten ca 2 minuter. Skär i sneda bitar. Låt kakorna svalna helt på galler med bakhandduk över. Förvaras i plastpåse eller burk med tätslutande lock. Går bra att frysa, och då håller de i ca 3 månader.

5 kommentarer:

Tulipan´s bakverk sa...

Och det bästa med dessa är att när dom legat i frysen så kan man plocka upp dom bara några minuter och ta sig en fika, ja ifall man får oväntat besök ;) Dom tinar juh upp rätt fort :)
Och sen det bästa av allt är att dom e juh såååååååååååå goda :)
Min svärmor gör alltid såna och man har juh svårt att hålla sig :)

Kram Stina

cickan-piece of cake sa...

Dom här är sååå goda! Jättelänge sedan jag bakar sådana men nu tror jag bestämt det ska bli av! ;-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Roligt att fler gillar dessa kakor =) En annan fördel med kakorna är att de verkligen bara är att "slänga ihop" - perfekt om man inte har massor av tid ;-)

Kristin sa...

Vad roligt att du bakade sirapskakor, dom ser jätte goda ut! det blir nog till att baka sirapskakaor för mig med snart...

Hanna - Bakfnatt sa...

Såklart jag bakade sirapskakor när jag fick tips om det ;-)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥