lördag 5 juni 2010

Tårta med Pippi Långstrump

Idag var det 2-årskalas för mitt fadderbarn, Tilda. Eftersom Pippi är en storfavorit så fick det bli en Pippitårta! Nog förstod hon att det var Pippi som satt på tårtan, men den "riktiga" Pippi är många gånger mer poppis ;-)

Sommaren visade sig från sin bästa sida idag, och då passade det lite extra fint med en somrig tårta! Tårtbotten "lika delar" fick bära vaniljkräm med skivade jordgubbar på sitt första lager samt vaniljkräm blandad med vispad grädde och skivade jordgubbar på det andra. Tårtan var spacklad med grädde och täckt med sugarpaste medan dekorationerna var gjorda i modelleringspasta, sugarpaste samt flowerpaste.

Tänk vad man lär sig hela tiden.. När jag satte ut prickarna runt tårtan så arbetade jag mig runtom, vilket resulterade i ojämnt utplacerade prickar. Nästa gång skall jag arbeta "tvärsöver tårtan", alltså sätta ut prickarna (eller vad det nu må vara) mittemot varandra för att uppnå jämna mellanrum, om ni förstår vad jag menar? Måste komma på ett bra sätt att fästa benen på så att det blir hållbart (stackars Pippi tappade benen gång på gång, så tillslut fick jag göra en gräsmatta av flowerpaste till henne, så hela Pippi kunde limmas fast på den). Har du något tips så får du mer än gärna hojta till =) Vill du läsa mer om modelleringen av Pippi, så gör du det här.


22 kommentarer:

Tina sa...

Va fint resultatet blev på pippi-tårtan! Det är alltid gulligt med prickar :D Jag tycker dom är jämt och fint fördelade!

Unknown sa...

Vilka fina bakverk! De är ju rena konstverken!
Djupt imponerad... så duktig du är!
Kram Gourmetmorsan

Tina N sa...

Vilken proffstårta! :)
Jag tycker att prickarna ser jämna ut.

Carro's Blogg sa...

Jättegullig tårta... solklart tema för en så liten flicka!

ps: att skicka vidare awarden som du fick tidigare i veckan är helt frivilligt!ds

annica sa...

Vilken härlig Pippi-tårta!!

Pippi är ju lite hejsanhoppsan så då går det ju bra om prickarna blir lite så med ;)

Tycker du har fått dit dem väldigt jämnt och fint! :)

sana sa...

så söt din tårtan ;=)
hon verkar mycket glad säkert när hon såg den gulig tårtan, det mer intresserar med roset och söta pricka .

Cecilia sa...

Så söt tårtan blev! Urgullig Pippi! Kan tänka att hon inte är helt lätt att göra, men hon blev jättesöt.

madde sa...

Nu är det bara en vecka kvar på min & Celebrations cupcake tävling. Inte många bidrag så skynda in med din cupcake! Vinster för 1200kr

http://maddesmumms.blogg.se/2010/may/utkast-maj-4-2010.html

Hege Arvesen sa...

Så flott!!!

Tulipan´s bakverk sa...

Men guuud så söt och fin den blev :)
tänk om man ändå hade kunnat modellera så fint som ni gör :)

Lena sa...

Jättesöt tårta!!

Mirjam sa...

Kjempefin pippikake! Ikke lett å modellere mennesker, men du klarte det kjempebra!

Hanna - Bakfnatt sa...

Tina: Tack! Är också förtjust i prickar, av någon anledning gör de mig glad =) Prickarna ser ut att vara mer jämnt fördelade än vad de egentligen var. Man såg allt väldigt tydligt då man studerade tårtan ovanifrån..

Madeléne: Åh, tack för dina fina ord - så glad jag blir!

Tina N: Tack, tack =)

Carro´s Blogg: Tack! Riktigt roligt tema att arbeta med också =) Skall ta tag i awarden lite längre fram!

Annica: Tack så mycket! Jo, egentligen hade jag ju kunnat satsa på att låta prickarna vara lite huller-om-buller! Det skulle ju till och med kunna passa riktigt fint med Pippi på toppen =) Men då borde det nog synas att det också var avsikten ;-)

Sana: Hihi, jo dekorationerna var nog lite intressanta ;-) Tack för din kommentar!

Cecilia: Tack snälla!

Hege Arvesen: Tack =)

Tulipan´s bakverk: Tackar! Du är ju jätteduktig på att modellera Stina!

Lena: Tack så mycket!

Mirjam: Tack, vad du är snäll! Så roligt att du gillade tårtan =)

Tove sa...

Tårtan är jättesöt! Helt rätt färger har du valt till den. :-) Känner till problemet med prickar (eller andra dekorationer som borde vara jämnt fördelade...), skall man vara riktigt noggrann borde man ju ta måttband till hjälp. ;-)

Louise sa...

Jättefin! Min dotter önskar sig en "pippitårta" i sommar när hon fyller år så det blir till att modellera för mig med! Kanske gluttar lite på din pippi....

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove: Tack!! Hittade hennes kläder på lite olika håll och tyckte att färgerna passade fint! Hihi, jo många gånger skulle man kanske plocka fram måttbandet ;-)

Louise: Tack! Det blir spännande att se din pippitårta sedan =)

Mor-Mia sa...

Vilken underbar pippitårta!
Det vore något till min dotter nästa år hon fyller fyra!
Vad duktig du är!

Hanna - Bakfnatt sa...

Mor-Mia: Tack så mycket, så glad jag blir =)

Anonym sa...

Jätteläcker Pippi-figur =) Du är så himla duktig på att modellera! Jag har noterat att du ibland använder modelleringspasta och tänkte passa på att ställa dig en fråga. Jag tänkte nämligen att jag skulle testa på mig på lite modellering och köpte mig modelleringspasta (Ballinas) men den spricker bara vilket gör att figurerna ser tråkiga ut =( Har du stött på det problemet? Har du i så fall hittat en bra lösning? =) Eller är det kanske märket som inte är så bra? Hm.. många frågor ;-) Har försökt att googla det men hittar inget bra.

/Lisa - Sockerrus

Hanna - Bakfnatt sa...

Hej Lisa! Tack snälla, jag blir verkligen glad över dina fina ord =) Vet du vad? Jag har själv haft liknande problem som du, och just med det märket!! Har inte testat något annat märke, så jag har inget att jämföra med.. Men då jag använder ovanstående modelleringspasta smular den nästan sönder. Vet inte om jag borde knåda den längre tid eller om det är något annat fel jag gör. För att slippa detta problem så blandar jag ut modelleringspasta med sugarpaste, ungefär 50/50. Tycker att det blir kanonbra att jobba med! Tack vare sugarpasten blir massan smidig, och tack vare modelleringspastan så stelnar figurerna bättre =) Du får jättegärna höra av dig igen om du testar detta och säga vad du tycker, det skulle vara roligt att veta! Likaså om du kommer på någon annan lösning! Tycker det är riktigt kul med dikussioner =) Ha det fint!

Anonym sa...

Tack för det långa svaret =) Har grubblat över detta ett tag och ingen jag frågat har testat just denna pasta. Jag ska modellera lite till helgen och ska testa ditt tips och återkommer sen =). Jag lekte lite med tanken att blanda när jag satt förra veckan men blev osäker på ifall det skulle torka till. Hade inte så mkt tid för error just då. Knepigt dock att de gör en pasta som smular. Jag tyckte dessutom att den smulade mer och mer ju längre jag höll på med den och trodde att det kanske var felet. Tråkiga är att jag hade köpt Ballinas mörk chokladsugarpaste oxå och den var inte heller bra utan det fanns massor av hårda bitar i den. Har du testat den?

Jag håller med, det är kul att kunna diskutera! Försöker diskutera med sambon hemma om bakning o så men jag får inte riktigt samma respons :-P

Ha det gott!
/Lisa - Sockerrus

Hanna - Bakfnatt sa...

Lisa: Det var så lite så =) Själv tycker jag att blandningen torkar helt ok. Det tar några timmar, men torkar ändå såpass bra att blandningen orkar bära upp mindre figurer utan att huvudet faller bakåt eller liknande, som ju lätt är fallet om man modellerar med enbart sugarpaste.. Vill man vara på den säkra sidan så kan man säkert ta större del modelleringspasta i förhållande till sugarpaste. Bäst är det väl att prova sig fram till något man själv gillar att arbeta med ;-) Hmm, om pastan smular mer desto mer du bearbetar den, då undrar jag verkligen vad problemet kan bero på! Tråkigt att den mörka chokladsugarpasten inte heller var så bra. Har aldrig testat den, men funderar på om jag inte har ett paket hemma.. Hihi, känner igen det där med att diskutera med sambon. Han är så snäll som lyssnar på allt tjat, men hade förmodligen många gånger velat slippa ;-) Så det känns verkligen toppen att kunna diskutera med likasinnade på detta sätt! Ser fram emot vad du har att säga om blandningen sedan =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥