En gullig tjej som blivit inspirerad av
akvarietårtan kontaktade mig och undrade om jag hade någon beskrivning på grodan som sitter på toppen. Eftersom jag inte hade någon beskrivning, men ändå ville hjälpa till så ordnade jag det hela genom att modellera en ny, något annorlunda groda och fota arbetsbeskrivningen. När jag sedan skulle sätta ord på arbetsgången så var det svårt att sluta. Tips som jag gärna vill dela med mig av, och som även går att applicera på många andra typer av modelleringsprojekt, dök upp under arbetets gång. Det hela slutade med en långt mer omfattande beskrivning än jag från början hade tänkt mig.. Kul var det i varje fall att göra beskrivningen, riktigt kul =)
Att modellera djur är bland det allra roligaste jag vet och det skulle vara så roligt om fler upptäckte glädjen med det! Beskrivningen som följer är ganska så grundlig och min förhoppning är att även de som inte har någon större vana av att modellera, eller kanske ingen alls, kan ta till sig innehållet i beskrivningen! Skulle något vara oklart är det bara att hojta till så försöker jag förklara på något annat sätt så gott det går!
Här ser ni vad jag använde mig av då jag modellerade grodan. Maizena majsstärkelse i en ströare, svart och grön pastafärg, tandpetare, en tyll, ätbart lim, pensel, sockerpasta (sugarpaste) och modelleringspasta samt ett par modelleringsverktyg: ball tool och kniv.
Då jag modellerar blandar jag sockerpasta och modelleringspasta ca 50/50 och jag tycker att materialet blir mycket bra att arbeta med. Sockerpastan ger en smidighet, medan modelleringspastan gör att figurerna stelnar en aning på ytan och håller formen fint. Min erfarenhet av ren modelleringspasta är att den smular väldigt mycket, medan figurer i enbart sockerpasta har en tendens att säcka ihop. De båda materialen tillsammans blir däremot utmärkta att jobba med, tycker jag!
Bilden till vänster: Det är viktigt att hålla färgen i burken fräsch, så var noggrann med vad du stoppar ner i burken! Verktygen, förslagsvis tandpetare, skall vara rena. Använd en ny tandpetare var gång du skall hämta upp färg, även om det är samma färgburk.
Bilden till höger: Strö ut lite maizena majsstärkelse på underlaget och knåda in färgen. Tillsätt lite mer maizena om materialet kladdar.
Det kan vara lite klurigt med figurers proportioner, men man får testa sig fram lite.
Övre bilden: Materialet är uppdelat i fjärdedelar. 1/4 är avsett för benen, 1/4 för huvudet och resterande, alltså hälften av allt material går till kroppen.
Nedre bilden: För att få "bakbenen" aningen större än "frambenen" så delade jag upp den fjärdedel som var avsedd för benen i fem delar. 2/5 gick till frambenen och 3/5 till bakbenen.
Hur vill du att huvudet skall vara riktat när hela grodan är klar? Vill du att grodan skall titta framåt, uppåt eller något annat? Försök att redan nu ha en bestämd idé, för efter att munnen är på plats är det ofta svårt att ändra sig. Det är inte alltid bara till att luta på huvudet som man kanske tror, för så snart man börjar bearbeta huvudet så blir det mer eller mindre platt undertill.. Vill man ha en groda som exempelvis tittar uppåt, ja då är det en bra idé att göra munnen högre upp redan från början!
Det finns speciella verktyg att göra munnar med, men här använder jag mig av "baksidan" av en tyll. Ju större tyllen är, desto mer sparsamt men brett blir leendet. En mindre tyll gör att figuren ser väldigt glad ut, men munnen riskerar att se väldigt liten ut (vilket å andra sidan kan vara en effekt i sig). Alltsammans beror ju också på hur stor eller liten figuren är.
För att göra ögonhålor använder jag ett verktyg som heter ball tool, bollverktyg För att placera ögonen jämnt så är det bra att ta fasta på någon riktlinje, exempelvis mungiporna. Tryck in bollverktyget en bit och håll emot med ett finger medan du med cirkulerande rörelser arbetar dig något uppåt. Detta för att få effekten att ögonen sticker upp från huvudet något. Man kan naturligtvis nöja sig med att bara göra gropar rakt in om man hellre vill det. Med facit i hand så skulle jag nog ha placerat ögonen något lägre än vad jag gjorde. Sådant är lätt att se i efterhand ;-)
Jag tycker att det är enklast att arbeta från vänster till höger och detta beror förmodligen på att jag är högerhänt. Väljer man att placera ut den vänstra pupillen först så har man fri sikt (alltså ingen hand i vägen) när man sedan skall placera ut nästa pupill. Ofta vill man ju förhålla sig till den andra pupillen.. Omvänt borde gälla för vänsterhänta ;-)
Bilden till vänster: Till de aningen konformade ögonen har jag använt ofärgad sockerpasta. Börja med att rulla sockerpastan till två bollar. Fortsätt därefter att rulla, men lägg lite tryck på ena sidan av bollen, på så sätt växer konen fram av "sig självt". Ett litet tips när man skall göra två likadana delar är att rulla dem med samma hand/finger samtidigt. Det är ofta ett smidigt sätt att få till hyfsat jämnt resultat.
Bilden till höger: Placera ögonen i ögonhålorna på prov och justera storleken om så behövs. Pensla lite ätbart lim i hålorna och stoppar sedan in ögonen. Om du vill att ögonen skall sticka ut en aning så får du vara varsam då du sätter dem på plats, så de inte plattas till alltför mycket. Rulla pupillerna till små kulor, platta till dem en aning och fäst dem med lite ätbart lim. Ett tips är att platta till båda pupillerna innan du fäster någon av dem, på så sätt är det enklare att få dem i samma storlek. När ögonen väl är på plats så "snyggar" du till ansiktsformen med ett finger.
Bilden till vänster: Näshålorna gör du enkelt genom ett par försiktiga tryck med en knivspets.
Den övre bilden till höger: Gör bakbenen genom att utgå från två bollar som du sedan rullar till avlånga koner.
Den nedre bilden till höger: Prova att forma bakbenen på lite olika sätt och placera dem på olika ställen. Detta kan ha väldigt stor betydelse för vilket uttryck figuren får! Själv brukar jag avvakta med att limma fast några kroppsdelar innan jag placerat ut samtliga och känt lite på uttrycket. När du är nöjd med formen och placeringen av benen så plattar du till fötterna något.
För att göra "tår" använder jag en kniv, placerar den framför önskat ställe och skjuter försiktigt men bestämt kniven inåt. Jag börjar alltså i materialets ytterkant och arbetar mig inåt till önskat djup. Vill man hellre skära ett snitt kan man naturligtvis göra det, men jag tycker inte att kanterna blir lika fina så.
Gör frambenen på samma sätt som bakbenen och testa olika placeringar av dem. Limma avslutningsvis fast alla kroppsdelar. Jag tyckte att grodan såg lite tomhänt ut så den fick en liten ros att hålla i.
Om du inte skall använda grodan med detsamma så är ett tips att sätta den på en bit bakplåtspapper, plastfolie eller att dutta underlaget med lite maizena stärkelse. I annat fall finns risken att den fastnar i underlaget och det kan vara svårt att få loss grodan utan att skada den. Förvara i lufttät burk, i rumstemperatur och på ett mörkt ställe. Ett köksskåp är perfekt ;-)