söndag 17 oktober 2010

Cupcakes till 30-årsfest

Dessa cupcakes gjorde jag till en kompis 30-årsfest som hölls igår. Kompisen önskade sig i present att jag tog med något hembakat och vilken bakentusiast tackar nej till det?!

Tycker det känns lite speciellt att ge bort något man lagt ner både tid och kärlek på, men ännu mer speciellt känns det att bli ombedd att skapa något =)

Sammanlagt blev det 30 cupcakes, bestående av kladdiga chokladmuffins och chokladfrosting. Frostingen är söt och jag tycker att den är god i liten mängd så den kommer nog inte helt till sin rätt i kombination med kladdkaksmuffins. Det går åt ganska så mycket frosting att först fylla upp gropen som ofta blir i sådana muffins och sedan bygga något på höjden (om man nu vill göra det). Tycker att fluff, gjord på exempelvis dumle och grädde, passar mycket bättre till detta ändamål! Om du har någon favoritfrosting i kombination med kladdkaksmuffins så får du mer än gärna dela med dig! Framförallt är frostings som inte är så söta eller mäktiga av intresse ;-)

Jag tycker att det är något visst med vita dekorationer och att vitt på vitt många gånger är otroligt vackert. Här har jag låtit nästan vita sockerpärlor pryda vita blommor i flowerpaste. Kan avslöja att jag längtar efter att göra en vit tårta med dekorationer i vitt ;-)

26 kommentarer:

Milli sa...

Vilken fin present :) hade också uppskattat dessa cupcakes =) Blommorna var superfinA! tycker inte alls att mina blir lika bra, bladen hänger nästan ihop och för dig är dom isär. Vilken blomutstickare använder du? Kanske är lättare med mindre storlek..? Jag använder siliconformen med tillhörande fembladsutstickare i 25mm tror jag de var.

Elena sa...

Jag brukar göra frosting med kokos, blir jättegott till choklad! Har även gjort med vit choklad med jordgubbsmak och philadefiaost eller glasyren till kärleksmums som är oxå gott!

Anonym sa...

Vilken fin present! Älskar att få presenter som de själva gjort. Känns så otroligt fint då =)

Tove sa...

Så vackra cupcakes, den här typen av blommor hör nog till de vackraste! Håller i övrigt också med dig om allt du skriver. :-) Angående frostingen tycker jag det absolut godaste till kladdkaksmuffins är osötad vispad grädde, men den är ju lite opraktisk då dekorationer inte håller så bra på den.

KakaPåKaka sa...

Jättefina! Jag har själv aldrig prövat att göra fluff, men borde man inte kunna göra det med mörk (70 % och över) choklad för att få en mindre söt variant..?

Hanna sa...

Hej!
Mitt eget recept på länken med en frosting av vit choklad & Philadelphiaost använder jag ofta till den typen av cupcakes. Jag smaksätter med passionsfrukt och tror det blir gott med citron, hallon eller annan frukt/bär.

Jag gillar alla fina blommor folk gör men har själv inga utstickare. Kan du rekommendera en eller ett par basic utstickare som blir fina samt var jag köper dem?

Mitt recept:
http://hemmakonditor.se/recept/visa-recept/chokladcupcakes-med-passionsfrosting

Helena mitt i smeten sa...

Mmm, det där såg mumsigt ut!

Mumsigheter sa...

Hon måste blivit jätteglad!
Jag har utmanat dig i min blogg.

Sofia - Oförglömliga tårtor sa...

Vad fint du har spritsat! Åh, jag blir gööörsugen! Kanske får bli nåt litet bak till kvällfikat idag :oP

Annica - annicake sa...

Den mest perfekta av presenter är ju nåt man skapat själv! :)

Cupcakesen är jättefina!

jag tycker att t ex hallonmousse, utan för mycket socker, passar bra till kladdkakemuffins, blir ju gärna väldigt sött med frosting på.

Maria sa...

Väldigt fina cc! Har nog inga bra tips på frostings - jag brukar vilja äta mina kladdmuffins med bara grädde. Men effekten är ju inte lika snygg förstås ;-)

Erika - Bakglädje sa...

Vilka otroligt vackra cupcakes. Vilken rolig present att få göra! Jag hoppas att du får göra en vit tårta med vita dekorationer snart!
Jag har inte bakat kladdkakemuffins själv, men det känns som om vanlig grädde skulle vara godast. Annars tror jag på t.ex. mörkchoklad-fluff som man vispar och spritsar, det är ju gräddbasterat också.

cilla sa...

tack för de fina kommentarer jag fick av dig, du gör mig glad. du är duktig själv också. kramisar

Johanna sa...

Va söta dom blev. =) Jag har bara provat med cookiecreamchokladfluff på kladdmuffins och det blev väldigt sött. Men man kanske kan göra nån lite lösare pannacotta och spritsa.? =S

Angelica sa...

Gud så fint med vitt på vitt! Har inte ens tänkt tanken... kan vara så att jag snor den idén någon gång. Hoppas det är okej :)

vi får göra lite snötårtor i vinter, men vita dekorationer!!

Cecilia sa...

Jag tycker också att vitt på vitt blir väldigt fint. I helgen gjorde jag vita blommor med guldströsselcenter för att matcha annat guld på en tårta, men halvvägs igenom kunde jag inte hålla mig utan gjorde resten vitt-vitt. =)

Hanna - Bakfnatt sa...

Milli: Tack för dina fina ord =) Till dessa blommor har jag använt den största storleken av dessa varianter: http://tartdecor.se/product.asp?product=431 Vet inte om vi använder samma siliconform, om de finns i olika storlekar så borde ju också det spela in.. Jag tycker för övrigt att det har betydelse på vilket sätt man lossar på blommorna.. Om man trycker ihop formen så trycks ju också blomman ihop. Bäst tycker jag att det är att "bända" loss blomman lite försiktigt..

Elena: Mmm, låter gott med jordgubbssmak på vit chokladfrosting! Kokos är inte fel det heller! Tack för dina tips =)

Sockerrus: Tack! Ja, visst är det väl något speciellt när någon lagt lite jobb på en present?!

Tove: Tack så mycket! Hihi, vi verkar tycka lika om mycket ;-) Jag håller med om att grädde är väldigt gott till kladdkaksmuffins, fast det känns inte så festligt på något vis..

KakaPåKaka: Det borde man absolut kunna göra! Tycker överlag att fluff är ganska så lagom sött, men med mörk choklad så får man ju helt klart bort en del sötma ;-)

Hanna: Tack för ditt tips! Låter gott med en friskare variant av vit chokladfrosting =) De utstickare jag använder allra mest just nu är dessa: http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=858 För att få till sådana blommor jag gjort så behöver man också en siliconform, och här är den variant jag använder: http://www.tartdecor.se/product.asp?product=3022 Ta gärna en titt på svaret jag gav till Milli så ser du vilka utstickare jag använt till dessa blommor. Det är ett helt klart billigare alternativ, men sedan så används de inte lika flitigt som de jag rekommenderar heller ;-)

Helena: Så kul att du tycker det =)

Mumsigheter: Hihi, ja det tror jag allt =) Tack för utmaningen, får se om jag gör något med den lite senare!

Sofia: Tack! Hihi, lite gott till kvällsfikat sitter ju sällan fel!

Annica: Vad roligt att du tycker det! Tycker själv att det både är kul att göra presenter (i form av bakverk då, hihi) och att få hemmagjorda varianter =) Tack så mycket för din kommentar och även för tipset!

Maria: Tack =) Grädde är ju väldigt gott till, utan tvekan!

Erika: Tack snälla! Ja, har jag ingen anledning att göra en sådan tårta så får jag väl försöka komma på en, hihi. Det är verkligen en sådan grej jag längtat riktigt länge efter att få göra! Som du skriver så fungerar nog gräddbaserade varianter oftast bra. Flera av de jag har provat har fungerat utmärkt till kladdkaksmuffins =)

Cilla: Tack själv, kram!

Johanna: Johanna: Tack för din kommentar och ditt förslag =) Alla typer av fluff kanske inte riktigt lämpar sig då.. Har aldrig testat den variant du har gjort!

Angelica: Visst är det?! Jag tar inte åt mig äran för att ha kommit på idén med vitt på vitt, hihi! Det finns många, många vackra bakverk därute med vitt-på-vitt-effekten ;-) Låter härligt med vita snötårtor om ett tag!

Cecilia: Vitt-på-vitt är många gånger oslagbart! Många gånger vill man ju också matcha med övriga dekorationer, precis som du gjorde ;-) Låter fint med både och, ser fram emot att se resultatet!

Rebeka sa...

Mycket fina cupcakes! Det blir väldigt stilrent när man dekorerar med endast en/två färger. "Less is more" som man brukar säga, och i ditt fall blev det verkligen ett fint resultat. =)

Den vita tårtan du längtar efter att få göra: kanske en bröllopstårta? ;) Annars passar det ju jättebra att göra en vit tårta till vintern.

Remsan sa...

Jag hade samma fundering. Jag ska baka någon dessert i en portionsformar till vår höstlunch på jobbet (till drygt 30 personer). Och då funderade jag på kladdkakemuffins med någon topping. Men jag ska kunna frakta dem till jobbet också.

Hanna - Bakfnatt sa...

Rebeka: Tack så mycket för dina fina ord =) Håller med dig om att det är väldigt vackert att hålla nere färgerna till ett fåtal! Hihi, ja en bröllopstårta hade ju varit rena drömmen att få göra, fast jag tänkte nog inte specifikt på en sådan, utan bara något väldigt vitt, som ju såklart gärna associeras med bröllopstårtor ;-) Som du skriver så bjuder ju en kommande vinter på massa inspiration till vita bakverk, så då får jag nog passa på =)

Remsan: Hoppas att du fick några idéer efter att läsare varit så snälla att dela med sig av sina favoriter! Konditorier är ofta hyggliga och säljer tårtkartonger, kolla exempelvis på Ica Maxi om du har någon sådan nära, de brukar tar helt ok priser!

Babsan och Margit sa...

Ojojoj, en sån present. Det där vill vi också ha. Men vi har nog inga vänner som kan baka så fina kakor.

Milli sa...

Tack så jättemycket för svaret. Jag köpte dessa som du kan se här http://www.tartdecor.se/product.asp?product=3022 35mm var visst den utstickaren. Men jag har de rosa utstansarna som du skrev om så nästa gång ska jag testa dom istället. Tror att dom är bättre eftersom dom är mindre. Men tack för tipset :)

Linda sa...

Hejsan
Hittade precis din härliga sida. Jag hade själv tänkt baka kladdkakemuffins till min sons kalas imorgon. Men jag rationaliserade och gjorde vanlig kladdkaka istället. Men jag hade tänkte pröva göra fluff av polkagrisar, och ev färga den rosa. Om det fungerar har jag ingen aning om. Men tror att mintsmaken skulle vara god mot det söta =).

Hanna - Bakfnatt sa...

Babsan och Margit: Tack så mycket för kommentaren, kul att ni tycker cupcakesen är fina =)

Milli: Det var så lite så =) Klart att man hjälper till när man kan! Hmm, tyvärr fungerade inte länken som den förmodligen skall så jag kan inte se vilka du menar.. Så bra att du har mindre utstickare i alla fall, jag håller tummen för att det fungerar bättre med dem, det gör det säkert!

Linda: Hej, kul att du hittat hit och lämnar ett avtryck =) Så kul att du gillar sidan! En vanlig kladdkaka sitter aldrig fel, det är ju så gott! Provade att göra fluff på polkagrisar en gång och det fungerade. Själv fastnade jag inte för det, men smaken är ju så olika och du kanske tycker det är jättegott ;-) Du kan kolla in resultatet här: http://bakfnatt.blogspot.com/2010/01/polkagriscupcake.html Ha det fint!

Jen sa...

Hej! jag måste bara fråga om det skulle funka att frysa in fluffet eller blir det helt fel då? min sambo fyller år och det skulle vara så kul att göra något riktigt fint bakverk men eftersom vi bara kommer vara två personer så känns det lite drygt om man måste slänga bort en massa!

Hanna - Bakfnatt sa...

Hejsan Jen! Så roligt att du vill uppvakta din sambo med något fint bakverk! Jag har aldrig testat att frysa in fluff men läst om folk som gjort det och det bästa verkar vara att frysa in fluffet i uppvispad form. Vill du inte chansa så går det bra att göra en mindre sats, exempelvis på 60 g choklad och 1 dl grädde. Det blir nog ganska så lagom till fyra cupcakes. Lycka till =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥