måndag 30 augusti 2010

Rulltårta med krabbor

Hej på er alla härliga läsare! I lördags hade vi en något försenad födelsedagsfest för mig som vi kombinerade med årets kräftskiva. Det hör väl till att det är mycket att fixa med inför en fest, men jag hann ändå kavla upp ärmarna och snabbproducera bland annat denna krabbrulltårta! Bäst hade det väl kanske blivit med kräftor på, men eftersom jag hittat ett väldigt snabbt sätt att modellera krabbor på så körde jag på det av rent tidsmässiga skäl ;-)

Rulltårtan är fylld med hallonsylt, vaniljkräm blandat med grädde och hackade jordgubbar. Den är spacklad med grädde och såväl locket som dekorationerna är av marsipan. En enkel och god rulltårta som påminner om prinsesstårta, fast i ett annat format =)

Storkrabban blev försedd men en stor klo och en mindre.. Han gick ett hemskt öde tillmötes då en av festdeltagarna körde en kniv rakt genom hans kropp. Några ångestladdade tjut hördes från ena ändan av bordet så tydligen så tar det emot för en del att ha sönder och att äta upp marsipandjur, hihi.

Det blev lite tårta över och som en parentes for den sista biten med hem till barndomsvännen dagen därpå. Mitt lilla fadderbarn har lärt sig ett nytt ord, nämligen tåta! (Gissa om jag är stolt!) Själva tårtan struntar hon egentligen blankt i, men dekorationerna är desto roligare. Två av småttingarna fick leka ett slags försvinna-komma-fram-lek. Genom att vända på krabborna så att ögonen tittar bort så är tydligen hela krabban borta, snurrar man sedan krabban ett halvt varv så blir det plötsligt "titt ut"! Hihi, hon är för härlig =)

tisdag 17 augusti 2010

Pippitårtor till Neah

Granntösen Neah har fyllt 2 år och hennes föräldrar ville gärna ha en Pippitårta till kalaset. Då det skulle komma omkring 20 vuxna plus ett antal barn så tänkte jag att det skulle få bli min första tårta med botten bakad i långpanna, men av lite olika anledningar valde jag att göra två tårtor istället.

Det var en utmaning att få tårtorna att se någorlunda ok ut. De är verkligen långt ifrån jämna och fina och dessutom är det sprickor lite varstans i sugarpasten. Som tur var kunde jag dölja de värsta skavankerna med lite dekorationer ;-)

Tårtbottnarna är gjorda efter detta recept och tårtorna är fyllda med hallonmousse och mjölkchokladfluff. De är spacklade med smörkräm och täckta med vit chokladsugarpaste.

Herr Nilsson, som består av en blandning av sugarpaste och modelleringspasta, blev mer en apa, än den apan. Som jag tidigare nämnt så tycker jag att det är väldigt svårt att modellera figurer som "finns". Övning i att modellera kända figurer står helt klart stå på min "att-göra-lista" =)

Pippi Långstrump och Lilla Gubben är utskurna i sugarpaste. Jag kalkerade en bild, klippte ut de olika kropps- och kläddelarna för sig, placerade dem på utkavlad sugarpaste och skar ut. Skrivaren fungerar inte för tillfället så det fick bli att kalkera en bild direkt på datorskärmen. Inte det mest ergonomiska, men helt klart ett alternativ om man inte är duktig på att rita på fri hand ;-)

Också bokstäverna är utskurna i sugarpaste. Tyckte det tog lite väl mycket tid, speciellt då resultatet inte blev så fint som jag hoppats på. Det får bli att investera i lite fler bokstavsutstickare! De röda prickarna är en blandning av sugarpaste och färdigfärgad rosa marsipan, allt för att göra det enklare att få till en röd färg =)

söndag 15 augusti 2010

Tårta med hjärta i blom

Barndomsvännens lillasyster Viktoria har fyllt 18 år och under gårdagen firades det med kalas. Jag har känt "Vickan" större delen av hennes liv, så det är verkligen något speciellt med den tjejen! Efter önskemål om en marsipantårta med smak av choklad fylldes tårtan med mjölkchokladfluff och jappfluff. Den spacklades med smörkräm och täcktes med marsipan. Personligen så tycker jag att det blev lite väl sött (det nog hade passat bra att bryta av med något syrligt), men det var ingen annan som vågade klaga ;-)

Dekorationen på tårtan skall föreställa ett asymmetriskt hjärta, men det ser mer ut som ett misslyckat symmetriskt sådant. Om jag gör något liknande igen så skall jag överdriva formen mer än jag gjorde denna gång. Hur som helst så tyckte jag om att arbeta med tårtan och den tog så där "lagom-med-tid" att göra ;-)

onsdag 11 augusti 2010

Vegancupcakes

Hej på er allesammans! Under natten som gick bjöd en av våra återkommande sommarjobbare på dessa veganska cupcakes som jag hade fått äran att baka =) Från början hade jag tänkt ge mig på en tårta, men efter vissa överväganden med mig själv så valde jag att göra cupcakes istället. De går ju helt klart mycket snabbare att göra, och det passade mig därför fint mitt mellan två tolvtimmarspass ;-)

Jag kan varmt rekommendera alla som har ett intresse av eller är nyfikna på veganska bakverk att kolla in Cecilias finfina blogg Flickan & kakorna. Cecilia delar med sig av sina kunskaper om att baka utan animaliska produkter och på hennes sida hittade jag detta recept på chokladmuffins som jag valde att göra. Därefter gjorde jag en veganiserad variant av denna frosting, där smöret byttes ut mot Milda mjölkfritt och Philadelphiaosten mot Tofuline cream spread original.

Resultatet? Cupcakesen fick gott betyg och jag låter en av kollegornas ord få tala för sig själv: "Hade jag inte vetat att de var veganska så hade jag aldrig gissat det" =)

Veganska chokladmuffins

Detta recept som kommer från Flickan & kakorna ger höga och fina muffins med mycket smak av choklad!

Ingredienser till 12 muffins
1 1/3 dl sojadryck
1 tsk vinäger
3 1/2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl kakao
1 1/4 dl rapsolja
1 1/2 dl agave

Gör såhär
Vispa mjölk och vinäger luftigt i en bunke, låt stå någon minut. Sikta under tiden de torra ingredienserna i en annan bunke. Tillsätt agave och olja samt mjölk-vinägerblandningen till de torra ingredienserna och blanda. Försök få bort klumparna utan att blanda alltför länge. Smeten är till en början ganska så tunn, men tjocknar snart till sig. Dessa muffins växer en hel del i ugnen, så det räcker att fylla muffinsformarna till strax över hälften. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, 18-20 minuter. Känn med en provsticka, den skall inte vara kladdig. Låt svalna på galler.

lördag 7 augusti 2010

Marsipanrulltårtor

Återigen ville mitt systerbarn ha marsipantårtor och naturligtvis ville jag stå henne till tjänst! Det är ju så roligt att bli ombedd att göra tårtor =) Gällande fyllning så hade hon samma önskemål som sist, alltså grädde, jordgubbar och riven mjölkchoklad. När jag rullat ihop tårtan ser jag till min besvikelse att den rivna chokladen står kvar på bordet! Det fick bli att skicka med den för sig. Tråkigt när sådant händer, men alltid lär man sig något..

Nu får ni höra och häpna, men rulltårtan är gjord efter receptet på Sverigerullen (det är ju så enkelt och gott)! Den långa rulltårtan fick bli två korta och orsaken till det berodde helt enkelt på frakten! Jag hade enbart små tårtkartongen hemma så en lång rulltårta hade aldrig fått plats ;-)


torsdag 5 augusti 2010

Ett litet livstecken

Hej alla! Ledsen för den dåliga blogguppdateringen den senaste tiden, men min lediga tid fylls med så mycket annat än bakning nu under sommaren. Mellan arbete och renoveringstag försöker jag njuta av sommaren och har under den gångna helgen haft några sköna dagar på otroligt vackra och charmiga Öland! Jag har en del bakprojekt framför mig och hoppas ni har tålamod att vänta på godsaker som komma skall! Tro mig, när köket står färdigt så skall här bakas! Hoppas ni alla har en fin sommar!