torsdag 29 april 2010

Våriga cupcakes

Det sägs ju att humlor egentligen inte borde kunna flyga med tanke på att kroppen är så knubbig och tung i förhållande till vingarna. I detta sammanhang kan man minst sagt säga att jag lyckats! Vingarna blev kanske lite väl små, hihi. Men jag tycker att en del av charmen med djur och andra figurer i sugarpaste är att de tillåts vara lite egna ;-) Är du sugen på att modellera en egen humla (eller ett bi) men inte riktigt vet hur du skall gå tillväga så kan jag varmt rekommendera dig att kolla in Åsas fina arbetsbeskrivning på honungsbin =) Detta inlägg är för övrigt mitt bidrag till Månadens sötsak som nu under april månad går under temat vår! Ett riktigt kul tema, enligt min mening!

Provade en ny vit chokladfrosting - inte för att jag inte är nöjd med de jag redan provat, utan för att jag var i behov av en frosting jag snabbt kunde vispa ihop utan att behöva låta den vila i kylen under flera timmar. Men som i så många andra fall då florsocker är inblandat blev det för sött för mina smaklökar och därför lägger jag inte ut receptet.. Vill ni prova en frosting gjord på vit choklad som inte är allt för söt så tycker jag att Vit chokladfrosting 2 är värd ett försök!

Vit chokladfrosting, färgad med pastafärg
Dekorationer i sugarpaste
Muffinsformar från Siluett

Enkla kladdkaksmuffins

Älskar man choklad så gör man och då kan man väl knappast ha för många recept på chokladbakverk?! Här kommer ett snabbt, enkelt och gott recept på kladdkaksmuffins! Helt perfekt om man inte har en massa "ovanliga" ingredienser hemma =) Receptet kommer från Dagens Muffins, men jag har valt att justerat det något.

12 st

Ingredienser

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl vetemjöl

Gör såhär

Smält smöret i en kastrull, låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det smälta smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan försiktigt ner blandningen i smeten. Placera om möjligt muffinsformarna i en muffinsplåt, eller i annat fall i dubbla muffinsformar. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Önskas kladdigare muffins så kortas gräddningstiden något. Låt svalna på galler.

tisdag 27 april 2010

Syltgrottor

Nu är det full vår i trädgården! Lökar som planterades i höstas har börjat blomma och bara det gör en lycklig =) Något som också gör mig glad är att ha en stund med min barndomsvän och mitt lilla fadderbarn och tillsammans med dem baka syltgrottor - både mysigt och gott!! Dessa kakor är bakade efter samma recept som Hallongrottorna jag gjorde för några månader sedan, fast med drottningsylt istället för hallonsylt. Båda varianterna är goda, men måste jag välja så föredrar jag hallonsylten. Vilken sylt tycker Du är godast att ha i dessa kakor?

lördag 24 april 2010

Tårta med lumpenkille

Idag fyller en arbetskamrats son 20 år och självklart skall det firas med tårta =) Födelsedagsbarnet ligger i lumpen och klädd i uniform påminner han, enligt mammans utsaga, om Kalle Anka. Önskemålet var en tårta i detta tema. Killen på tårtan har blivit förflyttad från datorskärmen ut på en klippa där han med hjälp av ett sjökort och en kikare kan hålla koll på båtar ;-) På grund av tidsbrist fick det denna gång bli en väldigt enkelt dekorerad tårta. Smakerna är desamma som i Akvarietårtan: Hallonmousse, vit chokladmousse och vaniljsmörkräm. Tårtan är täckt med sugarpaste och dekorationerna är gjorda i en blandning av sugarpaste och modelleringspasta.

måndag 19 april 2010

Saftig morotskaka med nötter och kanel

Förr i tiden kunde jag slänga en skeptisk blick åt cafédiskarnas morotskakor. Jag fattade liksom aldrig grejen med att välja grönsaker framför choklad i fikasammanhang ;-) Detta var dock innan jag provsmakat ett bakverk innehållande morot.. För en tid sedan bakade jag mina första morotsmuffins och gjorde cupcakes av dem (se Morotscupcakes med kanin). Jag blev häpen över resultatet, det var ju bara så otroligt gott! I helgen bakades samma recept, fast som en kaka istället för muffins. Jag vågar nog säga att den saftiga morotskakan ligger chokladen hack i häl ;-) Så, om det nu finns någon därute som ännu inte gett morotskakan en chans - gör det!!

Ingredienser
90 g smör
2 ägg
90 g farinsocker
90 g strösocker
200 g finriven morot
50 g hackade hasselnötter
200 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel

Glasyr
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk limesaft
100 g philadelphiaost

Gör såhär
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Vispa ner morot, hasselnötter och smör. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat samt kanel och tillsätt detta i smeten. Häll i smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen, 180 grader, ca 20 minuter. Låt svalna. Frosting: Vispa alla ingredienser krämigt. Bred frostingen över kakan.

Receptet på morotskaka kommer ursprungligen från Peggy Porschens bok Cake Chic, men jag har hittat det här. Receptet på frosting är hämtat från Leila Lindholms bok A pice of cake, men istället för att använda limeskal använde jag limesaft.

fredag 16 april 2010

Lakritstryffel

För ett tag sedan lade Camilla med bloggen Min goda sida upp bilder och recept på flera olika tryfflar, bl.a. lakritstryffel. Provade att göra dem och tycker att de blev en riktig hit - framförallt med tanke på att jag normalt sett inte är så förtjust i mörk choklad! Jag kommer med största sannolikhet att göra dem fler gånger, men skall då testa att få fram en tydligare smak av lakrits. Om du är sugen på detta recept så är mitt lilla tips att inte krossa allt lakritsströssel till ett fint pulver - låt det istället finnas några små bitar kvar. Dessa ger ett härligt krisp och lakritssmaken framhävs lite mer =) Jag kan varmt rekommendera detta recept, för det är svårt att bara ta en.. ;-)

20 st

Ingredienser
1 dl vispgrädde
4 Kick lakritsstänger (finns i godishyllan)
100 g mörk choklad

Garnering
1 msk lakritsströssel
1/2 msk kakao

Gör såhär
Koka upp grädden i en kastrull. Skär lakritsstängerna i små bitar, låt sjuda med grädden tills de har smält. Ta kastrullen åt sidan, rör ner chokladen tills den smält, rör tryffeln slät. Häll smeten i en skål och låt kallna i kylskåpet. Krossa strösslet i en mortel, blanda med kakao i en skål. Ta med en tesked upp tryffelsmet, rulla till små kulor. Rulla kulorna i garneringen.


onsdag 14 april 2010

Ljuvlig kladdkaka

Åh, underbara kladdkaka! Så tacksam att göra (knappt någon disk, och färdig på nolltid) och dessutom så otroligt gott! Om det saknas något på denna godbit så skulle det väl vara färska jordgubbar. Fullkomligt älskar kombinationen choklad, grädde och jordgubbar! Denna kladdkaka blev lite smått frasig på ytan och kladdig inuti, utan att för den sakens skull hålla på att rinna ut. Helt lagom, enligt mig =) Men nu är jag ju nyfiken på hur DU tycker att en kladdkaka skall vara och vad som är gott att servera till!

Denna kladdkaka bakades i en form på 20 cm diameter och gräddades 19 min i vanlig ugn. Tänk dock på att ugnar är olika, liksom tycke och smak om hur kladdig en kladdkaka skall vara. Chokladdekorationerna i form av hjärtan kommer från Dr. Oetker.

Ingredienser

100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen. Rör eller vispa försiktigt ner mjölet och därefter smöret, tills smeten är jämn. Häll smeten i en rund, smord form (som man kan bröa om man vill). Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 20 minuter. Om en kladdigare kaka önskas så kortas tiden något. Låt svalna i rumstemperatur och därefter stå kallt tills den skall serveras. Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Kladdkakan går också bra att frysa. Hållbarheten är då 3-6 månader. Receptet kommer härifrån.

Dr. Oetker

För en tid sedan fick jag hem två av Dr. Oetkers dekorationsnyheter: Chokladhjärtan och Chokladlöv. De smakar gott och kan passa fint som dekoration på olika bakverk. Tackar!

Över till något annat för er tävlingslystna! Dr. Oetker har nämligen anordnat en cupcaketävling, Miss Cupcake 2010. Tävlingen går ut på att man skall skapa och dekorera en cupcake och 1:a priset är en resa för två till New York - det ni! Tävlingen pågår till den 30 juni. Ni kan läsa mer om tävlingen och reglerna på www.oetker.se Självklart hoppas jag att många av mina läsare ställer upp, och att någon av er tar hem priset! Så, kavla upp ärmarna nu och lycka till!

(Själv ställer jag upp med mina Blåbärscupcakes, som jag i tävlingen kallar för Miss bloom cupcakes).

måndag 12 april 2010

Miljöombyte

Nä, nu har jag allt tröttnat på att ha mina bakgrejor nedpackade! Baksuget har satt in på allvar och under dagen förflyttades en del av mina arbetsredskap och ingredienser till min bror. Får se om han orkar ha mig rännandes hemma hos sig tills vårt kök är färdigrenoverat. Jag får väl helt enkelt ta och muta honom med en och annan godsak ;-)

söndag 11 april 2010

Kärleksmums

I går fyllde min kärlek år. Helst av allt hade jag velat göra en riktigt fin tårta, men mitt upp i renoveringstiden fick det bli något snabblagat som enkelt kunde svängas ihop på bortaplan. Det fick bli kärleksmums, och visst passar väl åtminstone namnet fint?! Att kakorna också kallas för mockarutor och snoddas kan man ju blunda för i detta fall ;-) Receptet jag utgick från kommer från Matklubben, en riktig skattkammare då det gäller fina recept! Kakorna blev goda, men kanske något mäktiga. Jag gjorde dubbel sats av glasyren, men tycker nog att man kan hålla ner på florsockret en aning. Kakan bakades i en långpanna med innermåtten 23x33 cm. Hoppas vårsolen skiner på er!


Ingredienser
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl

Glasyr (den dubbla mängden):
100 g smör
6 msk starkt kaffe
2 mak kakao
4 tsk vaniljsocker
6 dl florsocker

Garnering:
Kokosflingor


Gör såhär
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao och vispa ihop. Tillsätt mjölk, vetemjöl och smör, vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna (kokosflingor är ett alternativ till ströbröd). Grädda nederst i ugnen, 225 grader, 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren: Smält smöret, rör ihop med kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till jämn smet. Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är varm. Strö över kokosflingor. Låt stelna, skär sedan i önskade stora bitar.

torsdag 8 april 2010

Kameracupcake

Bjuder idag på ett litet och enkelt inlägg i form av en kameracupcake. Arbetskamraten som grattade sitt barbarn med Star Wars-tårtan ville också gärna ge just en kameracupcake till sin fotointresserade son =) Så.. denna cupcake har ett par veckor på nacken, men inlägget kan ju passa bra nu i köksrenoveringstider när det i övrigt inte blir överflöd av bakverk på bloggen ;-)

onsdag 7 april 2010

Köksrenovering pågår..

Under snart två års tid har vårt hem genomgått diverse renoveringar och nu har vi äntligen kommit till köket! Jag har länge drömt om ett sprillans nytt kök och snart är min dröm förverkligad (förutsatt att allt går som det skall)! Detta går tyvärr för en tid ut över bakningen. Jag vare sig kan eller vill ha några ätbara ting i köket just nu. Skall se om det går att lösa på något sätt. Kanske jag skall bjuda hem mig själv till någon och baka?! ;-) Under tiden som det blir glest med bakinlägg har jag som ambition att dela med mig av annat som har med bakning att göra!

lördag 3 april 2010

Påsktårta

Påsken skall för min del firas hos goda vänner och då tyckte jag att en liten tårta prydd med en påskkyckling kunde passa fint som "gå-bort-present". Min bror trodde jag hade gjort en anka och satt på tårtan, hihi. Jag vill passa på att önska alla mina fantastiska läsare en riktigt GLAD PÅSK och samtidigt tacka så mycket för alla påskhälsningar jag fått!

Chokladtårtbotten, "lika delar"
Apelsinkrokantfluff
Spacklad med Kahlúasmörkräm
Täckt och dekorerad med sugarpaste

torsdag 1 april 2010

Akvarietårta in action



För er som inte redan har märkt det kan jag tala om att jag har en person här hemma som nästan är lite sjukligt förtjust i att göra "tårtfilmer" ;-) Eftersom det rör sig om mina egna bakverk vill jag naturligtvis att också ni får ta del av filmerna =)