tisdag 29 juni 2010

Min 30-årstårta

Hipp hipp hurra, idag fyller jag 30 år!! Jag tjuvstartade firandet med att bjuda arbetskamraterna på tårta igår. Tycker att Sverigerullen är ett riktigt lyckat bakverk så det fick bli en variant av den =)

Rulltårtan är täckt och dekorerad med marsipan, ett material jag verkligen gillar! Smaken är god och kombinationen med grädde och jordgubbar känns klockren! Dessutom tycker jag om att göra dekorationer i marsipan. Provade att göra rosor helt på fri hand och sådana kommer jag att göra fler av framöver! Tårtan blev lite överdekorerad i mitt tycke, men ibland är det svårt att sluta dekorera när man väl har satt igång ;-)

Dekorationerna är gjorda av färdigfärgad figurmarsipan som man hittar i matbutiker. Den rosa smakar jordgubbe och den gröna har smak av päron =)

lördag 26 juni 2010

Midsommartårta på sniskan

Årets midsommartårta blev som tur var godare än vacker! Tårtan blev sned (syns ej så bra på bilden, men den lutade rejält!). Den blev också oproportionerlig och spritsad både snålt och oskönt. Allt beror naturligtvis på olika orsaker, men att rabbla upp allt här skulle nog bara trötta ut er ;-) Kan bara konstatera att det inte var något vidare smart drag att prova göra sin första våningstårta när tiden är knapp.. Dessutom borde jag ha lärt mig att det går åt så så mycket mer grädde då man spritsar än vad man tror! Hur som helst så bestod den otroligt tunga tårtan (borde verkligen ha vägt den!) av en större tårta som bar upp en mindre och båda tårtorna innehöll likadana fyllningar:

Lager 1: Jordgubbspuré på färska jordgubbar, citronkräm blandad med vispad grädde och hackade jordgubbar.

Lager 2: Jordgubbspuré på färska jordgubbar, vaniljkräm blandad med vispad grädde och hackade jordgubbar.

Den mindre tårtan var gräddad i en form med kokosflingor och smaken av kokos visade sig vara en fin kombination med resten av tårtan! Jag skall vid något tillfälle ta och baka en variant av denna tårta igen och då passa på att skriva ned mängderna av de olika ingredienserna. Tårtan blev trots allt så pass omtyckt att jag tänker göra den fler gånger =)

fredag 25 juni 2010

Midsommarcupcakes

En tjej på jobbet önskade några cupcakes till midsommar, och jag är inte den som tackar nej till att skapa om tid finns! Enda önskemålet var kladdkaksmuffins, i övrigt hade jag helt fria händer. Ni får ta del av hur en cupcake blev - arbetskamraten får nämligen nöjet att dekorera resten själv! Det kändes som en bättre idé att skicka med dekorationer för sig än att jag skulle dekorera den ganska så lösa frostingen och sedan ta med mig alltsammans i en bil på skumpiga vägar ;-)

Vill passa på att önska alla mina härliga läsare en underbar midsommar!! Hoppas att vädret visar sig från sin bästa sida och att ni får njuta av god mat, någon smarrig efterrätt och kanske en och annan lek eller dans runt midsommarstången ;-)

onsdag 23 juni 2010

Snorklare på jakt efter krabbor

Kompisens lillebror Mattias fyller 25 år och självklart ställer jag upp och gör en tårta! Önskemålet var att tårtan skulle spegla en del av Mattias barndom, närmre bestämt att han som barn släpade med sig all världens djur hem =)

Egentligen borde killen haft krulligt hår och suttit i en båt med fiskespö, men det fick bli en lite mer snabbgjord cake topper denna gång. Mattias har kastat sig i havet och dyker efter krabbor och andra skönheter som havet har att erbjuda ;-)

Vit chokladmousse
Mörk chokladmousse

Smörkräm med kaffesmak
Täckt med sugarpaste/marsipan
Dekorationer i modelleringspasta och sugarpaste

lördag 19 juni 2010

Jordgubbsbakelser

Idag bjuds det på tre mycket enkla och snabbgjorda jordgubbsbakelser! För att göra dem bakar du helt enkelt en rulltårtsbotten, tar ut cirklar av den och och garnerar de små bottnarna med vispad grädde och jordgubbar - klart! =) Självklart kan man använda sig av annan botten eller frukter/bär om så önskas!

Ett sätt att garnera bakelserna på kan vara att spritsa eller bre grädde på bottnen, placera ut stående jordgubbar i en cirkel, spritsa eller klicka i grädde i mitten och sedan placera en jordgubbe på toppen.

Ett annat sätt är att varva skivade jordgubbar med vispad grädde och dekorera det hela med en jordgubbe, vänd i lite strösocker.

En mycket snabb variant är att spritsa eller bre grädde på bottnen och sedan lägga en hög med jordgubbar i mindre bitar ovanpå.

Rulltårtsbotten
Till dessa bakelser använde jag receptet från Sverigerullen, men bakade bottnen i en långpanna med måtten 23x33 cm, och lät den gräddas i ca 7 minuter. Det räckte då till 6 stycken bakelsebottnar.

Garnering
Vispad grädde
Färska jordgubbar

onsdag 16 juni 2010

Rabarbermuffins med crumble

Alltså det här med crumble, eller smuldeg.. Jag fullkomligt älskar det! Muffins med smörstekta äpplen och smultäcke var lyckat, likaså dessa rabarbermuffins i megaformat! Räkna med mer crumble framöver, för jag ser fram emot att svenska frukter och bär skall mogna till sig!! Har Du någon favoritkombination då det gäller smuldeg och frukt/bär? Låt mig gärna få veta =)

Detta recept räcker till 6 stycken riktigt stora muffins.

Muffins
3 dl rabarber
Ca 2 msk socker till rabarbern
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Muffins: Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten. Rör ner rabarber som du blandat med lite socker. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet.

Crumble: Tärna smöret och nyp ihop det med havregryn, mjöl och socker.

Strö smuldeg över varje muffins. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, 175 grader. Prova med en sticka, den skall vara torr. Låt svalna på galler.

Grundreceptet på muffinssmet kommer från Leila Lindholms A pice of cake, med ändringarna att citronskal är uteslutet och rabarber tillsatta. Receptet på muffinssmeten hittar du också här.

måndag 14 juni 2010

Mina första bakböcker

För en tid sedan när jag var hemma hos min pappa plockade han fram något som tillhört mig som barn: två bakböcker! Det räckte att jag fick syn på omslagen så kastades jag drygt 20 år bakåt i tiden och påmindes om att jag som barn gjorde kolapopcorn! För är det något hembakat godis jag förknippar med 80-talet så är det just kolapopcorn ;-) Tycker att böckerna har så härliga bilder så jag bara måste dela med mig av några av dem! Kanske hade du själv någon av dessa böcker som barn?!

söndag 13 juni 2010

Muffins med smörstekta äpplen och smultäcke

Innan jag själv började baka så tyckte jag att muffins var ett ganska så "tråkigt" bakverk. Idag vet jag att det inte behöver vara så, mycket tack vare olika slags frostings som kan liva upp dem. Men det finns också annat som kan göra muffins så mycket roligare, exempelvis ett smultäcke! Resultatet? "Mums" enligt min bror, och jag kan bara instämma ;-)

Receptet räcker till ca 12 muffins.

Muffins
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
3 dl äpplen i mindre bitar
2 msk mör
2 msk strösocker
1 msk malen kanel

Smultäcke
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker


Börja med att göra fyllningen:
Smörstek äppelbitarna tillsammans med socker och kanel ett par minuter. Låt svalna.

Gör därefter smuldegen:
Tärna smöret och nyp ihop det med havregryn, mjöl och socker.

Gör sedan muffinssmeten:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Och avslutningsvis:
Rör ner fyllningen och fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Strö smuldeg över varje muffins. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i 12-15 min. Känn med en sticka, den skall inte vara kladdig. Låt svalna på galler.

Receptet kommer från Leila Lindholms A pice of cake, med vissa mindre ändringar. Receptet hittar du också här.

lördag 12 juni 2010

Och vinnaren är..

Nu har då tävlingen avslutats. För att lotta fram en vinnare har jag använt mig av "True Random Number Generator" på http://www.random.org/ Jag vill säga stort grattis till den lyckliga vinnaren som kammat hem de fina formarna från Siluett of Sweden, nämligen Jennie med den fina bloggen Skogslunden! Maila mig din adress på hanna@bakfnatt.se så kommer ett paket på Posten inom några dagar =)

Jag vill tacka så mycket för tävlingsdeltagandet! Ni har kommit med många förslag på somriga bakverk och goda ingredienser och baklusten riktigt kliar i fingrarna på mig. Jag vill också passa på att tacka för gratulationer och fina ord jag fått om bloggen och önskar er alla en en fin helg!

torsdag 10 juni 2010

Dragningen närmar sig!

På lördag kommer en lycklig vinnare till muffins- och bullformarna från Siluett of Sweden att dras! Det har varit väldigt roligt att läsa vad ni läsare vill se på bloggen framöver och jag har fått massor av inspiration till härlig sommarbakning!

Tolkningen av ett "somrigt bakverk" har visat sig variera alltifrån konkreta exempel på bakverk till förslag på exempelvis ingredienser. Eftersom tolkningarna har varit så skiftande kommer jag låta samtliga deltagare som gett en hint om vad de önskar få se på bloggen i sommar få en eller två lotter (beroende på om ni länkat till tävlingen från er blogg eller ej). Dock gäller fortfarande att du måste vara bosatt i Sverige samt inte tävla via en tävlingsblogg. Du måste också ha lämnat e-mailadress ifall du tävlar anonymt.

Om du har du missat att lämna e-mailadress eller skriva vad du önskar se på bloggen framöver så kan du komplettera med dessa uppgifter till och med imorgon! Här hittar du tävlingen!

onsdag 9 juni 2010

Årets första gräddtårta

I helgen bakade jag en tårta till min brors kompis som fyllt år. Inför själva firandet av kompisen tänkte min bror såhär: "Istället för att komma med en present kan man ju lika gärna ta med sig en tårta!" Gulligt tycker jag =) Tiden var knapp så det fick bli en snabbgjord tårta - och då är ju gräddtårtor ett perfekt val!

Tänkte jag skulle ge mig på att spritsa lite grädde på tårtan. Jag ångrade mig ganska så snart men då var det redan för sent. När det gäller att spritsa så tycker jag att det ser så mycket enklare ut än vad det i själva verket är och snyggt spritsade bakverk är enligt mig en ren konst. Kolla exempelvis in Toves gräddtårtor så förstår du vad jag menar! Nog har jag förstått att det är mycket som skall klaffa för att resultatet skall bli fint: en tyll som lämpar sig väl för det man önskar uppnå, konsistensen på grädden och inte minst själva handlaget. Säkert har jag missat något och då får du gärna hojta till! Att försöka lära mig tekniken får nog bli lite utav ett sommarprojekt i år, för fler gräddtårtor lär det bli ;-)

Tårtan gjordes i samma veva som Pippitårtan och då var det väldigt smidigt att använda samma fyllningar till båda tårtorna ;-) Personligen är jag väldigt svag för det mesta som innehåller jordgubbar och tycker att fyllningen blev riktigt god! Om du inte har testat att blanda vaniljkräm med vispad grädde och skivade jordgubbar så tycker jag att du skall göra det! Helt klart en somrig blandning med lite gott tuggmotstånd =)

lördag 5 juni 2010

Tårta med Pippi Långstrump

Idag var det 2-årskalas för mitt fadderbarn, Tilda. Eftersom Pippi är en storfavorit så fick det bli en Pippitårta! Nog förstod hon att det var Pippi som satt på tårtan, men den "riktiga" Pippi är många gånger mer poppis ;-)

Sommaren visade sig från sin bästa sida idag, och då passade det lite extra fint med en somrig tårta! Tårtbotten "lika delar" fick bära vaniljkräm med skivade jordgubbar på sitt första lager samt vaniljkräm blandad med vispad grädde och skivade jordgubbar på det andra. Tårtan var spacklad med grädde och täckt med sugarpaste medan dekorationerna var gjorda i modelleringspasta, sugarpaste samt flowerpaste.

Tänk vad man lär sig hela tiden.. När jag satte ut prickarna runt tårtan så arbetade jag mig runtom, vilket resulterade i ojämnt utplacerade prickar. Nästa gång skall jag arbeta "tvärsöver tårtan", alltså sätta ut prickarna (eller vad det nu må vara) mittemot varandra för att uppnå jämna mellanrum, om ni förstår vad jag menar? Måste komma på ett bra sätt att fästa benen på så att det blir hållbart (stackars Pippi tappade benen gång på gång, så tillslut fick jag göra en gräsmatta av flowerpaste till henne, så hela Pippi kunde limmas fast på den). Har du något tips så får du mer än gärna hojta till =) Vill du läsa mer om modelleringen av Pippi, så gör du det här.


fredag 4 juni 2010

Liten förhandstitt

Imorgon blir det 2-årskalas för en alldeles speciell tjej som är helt tokig i Pippi Långstrump! Ryggsäcken är prydd med världens starkaste tjej och en liten docka, iklädd dessa lite halvknasiga kläder, hänger och dinglar i dess dragkedja. På så sätt följer Pippi x 2 med till förskolan ;-) Pippi går varm på dvd:n, och tjejen älskar Pippi-skivan. Låten "Här kommer Pippi Långstrump" är ju bara för bra! ;-)

Nu över till själva skapandet av Pippi. Då det gäller modellering så är människor det allra svåraste jag har provat på. Tycker att det är svårt att få till proportionerna, kläderna och håret.. Vet inte hur många gånger Pippi fick byta frisyr (eller nåja, utstående flätor hade hon samtliga gånger, men de var uppbyggda på lite olika sätt). Efter att ha provat olika material och arbetsmetoder fick det slutligen bli flätad sugarpaste. Inte det allra snyggaste, men det fungerade bäst. För att få flätorna att stå ut så trädde jag dem på en spaghettibit som hade körts genom huvudet på Pippi. Stackars Pippi! Det kändes nästan lite hemskt och hade jag varit barn så hade jag kunnat gråta över att människan var så ond som gjorde en sådan sak.. Hur som helst så blir det spännande att se hur Pippi tas emot imorgon! Ha nu en fin fredag allesammans!

tisdag 1 juni 2010

20.000 besökare firas med tävling!

Det är fantastiskt att så många har hittat till min bakblogg och inte minst att många av er är återkommande besökare! Det gläder mig verkligen!! Idag (exakt 7 månader efter första blogginlägget dessutom) kom antalet besökare upp i 20.000 =) Detta tycker jag helt klart är värt att firas med en tävling! Vinsten ser du nedan - en mängd fantastiska muffins- och bullformar med hög kvalitet från Siluett of Sweden! Tävlingen pågår till och med fredagen den 11 juni och under dagen därpå kommer en lycklig vinnare att dras! På grund av lite väl höga portokostnader för utrikesförsändelser riktar sig denna tävling enbart till personer som är bosatta i Sverige. Rena tävlingsbloggar undanbedes. Tävlingen går till på följande sätt:

För 1 lott: Lämna en kommentar i detta inlägg där du nämner ett somrigt bakverk som du skulle vilja se på bloggen framöver. Har du ingen blogg så får du lämna din e-mailadress i kommentaren!

För 2 lotter (alltså dubbel chans att vinna): Tipsa om tävlingen på din blogg! Kopiera bilden och texten nedanför, klistra in det i din blogg och länka till tävlingen. Därefter lämnar du en kommentar med en direktlänk till ditt blogginlägg så jag kan se att du har länkat. Glöm inte att också skriva vilket somrigt bakverk du skulle vilja se på bloggen framöver!

Nu ser jag fram emot ett stort tävlingsdeltagande med många smarriga förslag på somriga bakverk! Vem vet, kanske några av bakverken dyker upp på bloggen i sommar ;-) Lycka till!

Jag tävlar om formar hos Bakfnatt i samarbete med Siluett!
Ta chansen du också - tävlingen pågår till och med den 11 juni!

Sverige har fått sin Nationaldagstårta!

I våras arrangerade Arla tävlingen Nationaldagstårtan. Målet med tävlingen var att Nationaldagen skall få en alldeles egen tårta, och att en ny mattradition därmed skapas. Svenska folket har nu sagt sitt och i fredags utsågs det vinnande bidraget, "Sverigerullen", skapad av Maria Oskarsson! Här kan ni se en bild på tårtan, ta del av receptet och höra vad Årets Konditor 2009, Conrad Tyrsén, säger om tårtan! Personligen tycker jag att tårtan låter minst lika smarrig som den ser ut att vara =) Tror du att Du kommer vara en av dem som bakar denna tårta på söndag?