Det är alltid trevligt att kunna dela med sig samt få lite tips av likasinnade, så om Du har fyndat någon bakbok under årets bokrea så skulle det vara roligt om du delade med dig! Likaså om du har någon bakbok hemma som du aldrig skulle släppa ifrån dig =)
söndag 28 februari 2010
Bokrea!
Det är alltid trevligt att kunna dela med sig samt få lite tips av likasinnade, så om Du har fyndat någon bakbok under årets bokrea så skulle det vara roligt om du delade med dig! Likaså om du har någon bakbok hemma som du aldrig skulle släppa ifrån dig =)
lördag 27 februari 2010
Hallonmuffins med vaniljkräm
Ca 10 muffins
♥ Ingredienser
2 ägg
1,5 dl strösocker
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl vaniljkräm (marsánkräm fungerar bra)
2 dl hallon
Potatismjöl till hallonen
Florsocker att pudra de färdiga muffinsen med
♥ Gör såhär
Börja med att göra vaniljkrämen så den får stå en liten stund. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och blanda ner det i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner det i smeten. Skaka hallonen försiktigt i en påse med potatismjöl. Vänd ner ca 1,5 dl av hallonen i smeten. Fyll 3/4 av muffinsformarna på följande sätt: Lägg en klick smet på botten av formarna, sedan en klick med vaniljkräm och ovanpå detta ett lager med smet. Avsluta med att trycka ner några hallon på toppen. Grädda mitt i ugnen, 180 grader, ca 15-20 minuter. Pudra lite florsocker över muffinsen före servering.
torsdag 25 februari 2010
Halloncupcakes med.. larver!
onsdag 24 februari 2010
Hallonmuffins med vit choklad
12 st muffins
♥ Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
100 g vit choklad (jag använde 50 g)
2 dl hallon
måndag 22 februari 2010
Enkelt och gott
lördag 20 februari 2010
Blåbärscupcakes
Blåbärsmuffins
Enligt originalreceptet skall man få ut 20 normalstora muffins. Jag har bytt ut hallon mot blåbär samt minskat mängden vit choklad. Muffinsarna blev inte de allra vackraste, men smaken var det inget fel på ;-)
♥ Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
50 g vit choklad
Blåbär, mängd efter egen smak
♥ Gör såhär
Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt. Blanda mjölken och det smälta smöret, blanda med smeten. Rör ner blåbären och den ganska så finhackade chokladen. Blanda väl. Fyll muffinsformar till hälften. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter (större muffinsformar kräver mer tid, mindre behöver kortare tid).
torsdag 18 februari 2010
Riesencupcakes
Tack mina läsare!
onsdag 17 februari 2010
Rosiga cupcakes
Choklad- och kaffefrosting
♥ Ingredienser
100 g flor med chokladsmak
1/4 tsk vaniljsocker
1 - 1 1/2 msk bryggt kaffe
♥ Gör såhär
tisdag 16 februari 2010
Fettisdagen
Har Du ätit någon semla idag? Hur vill du ha Din semla?
måndag 15 februari 2010
Chokladmuffins med wienernougat
Av receptet får man ut ca 12 st stora muffins.
♥ Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
12 bitar hackad wienernougat
♥ Gör såhär
söndag 14 februari 2010
Grodtårta i kärlekens tecken
Temat för månadens sötsak är kärlek och jag har valt att utgå från sagans värld. Beroende på vilken historia som berättas så blir grodan en prins på olika sätt och ovanstående groda blir det naturligtvis genom att bli kysst =) Djur ligger mig varmt om hjärtat och som barn kunde jag pussa på riktiga grodor. Kanske inte i hopp om att de skulle bli en prins, utan snarare för att jag tyckte de var så söta ;-) Tårtan består av två sockerkaksbottnar, hallonsylt och grädde. Locket och dekorationerna är gjorda i marsipan (bortsett från ögonen och kronan som är flowerpaste). Helt enkelt lite som en prins(ess)tårta utan vaniljkräm och med rosa marsipan istället för grön!
lördag 13 februari 2010
Bakfnatts "bästa" semla 2010
Även om jag inte har lyckats med vetebullarna till 100% så kanske du gör det. Jag väljer att lägga ut receptet av tre anledningar: 1. Bullarna blev goda i smaken. 2. Det är Leila Lindholm, min ”receptidol” (för er som inte märkt det), som står bakom receptet, vilket måste betyda att det är bagaren det är fel på och inte receptet ;-) 3. Många bloggare runtom verkar vara nöjda med just det receptet.
Recepten och arbetsbeskrivningarna på vetebullarna, fyllningen samt grädden hittar ni här. Lycka till med ert semlebak inför fettisdagen den 16/2 2010! Hoppas att det smakar!
Vetebullar, grundrecept med variation
Av detta recept kan du kan baka olika typer av bullar och kransar. Arbetsordningen nedan sträcker sig fram tills första jäsningen. Därefter går man tillväga på olika sätt och använder olika ingredienser beroende på vad man skall baka. Allteftersom jag bakar nya bakverk med detta recept så kommer inlägget att uppdateras.
♥ Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special
♥ Gör såhär
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
Receptet kommer från Leila Lindholm, och hon använder det bl.a. i sina Sticky Buns som ni hittar här.
Semlefyllning (egenkomponerad)
1 del inkråm (innanmätet på bullarna)
2 delar riven mandelmassa
Valfri mängd grädde beroende på hur fast eller lös fyllning som önskas. Till 40 g inkråm och 80 g mandelmassa använde jag 2 ½ msk grädde. Detta räckte till 5 semlor, något som naturligtvis beror på hur mycket innanmäte man gräver ur.
Semlegrädde (egenkomponerad)
60 g riven mandelmassa
3 dl vispgrädde
1/4 tsk vaniljsocker
1/4 tsk florsocker
KANELBULLAR
Passa på att göra smörkrämen under tiden som degen jäser.
Smörkräm
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
Blanda samman ingredienserna till en krämig fyllning.
torsdag 11 februari 2010
Retrocupcakes
Vit chokladfrosting
Dekorationer i sugarpaste
Chokladmuffins med smak av hallon
Receptet ger ca 12 st stora muffins
♥ Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hackad vit choklad (mängd efter tycke och smak)
Hackad mörk choklad med hallonsmak (mängden får du bestämma själv)
♥ Gör såhär
onsdag 10 februari 2010
Siluett of Sweden
Siluett of Sweden tillverkar och säljer marknadens bredaste sortiment av pappers- och kartongbaserade produkter för bakning och dekoration. Som specialitet har företaget firmatryckta produkter. Om du vill veta mer om företaget, dess produkter eller vilka deras återförsäljare är så kan jag varmt rekommendera ett besök på Siluetts hemsida.
tisdag 9 februari 2010
Banancupcakes med apa
måndag 8 februari 2010
Bananmuffins
16-18 normalstora muffins
♥ Ingredienser
175 g strösocker
2 ägg
2 stora bananer, mosade
1 tsk bikarbonat
2 msk kokande mjölk
1 tsk bakpulver
225 g vetemjöl
♥ Gör såhär
Receptet har jag hittat här.
söndag 7 februari 2010
Morotscupcakes med kanin
Cream cheese frosting
Dekorationer i sugarpaste
lördag 6 februari 2010
Morotsmuffins med nötter
16 muffins
♥ Ingredienser
90 g smör
2 ägg
90 g farinsocker
90 g strösocker
200 g finriven morot
50 g hackade hasselnötter
200 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
♥ Gör såhär
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Vispa ner morot, hasselnötter och smör. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat samt kanel och tillsätt detta i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 15 minuter.
Receptet kommer ursprungligen från Peggy Porschens bok Cake Chic, men jag har hittat det här.
torsdag 4 februari 2010
Tema cupcakes på gång!
tisdag 2 februari 2010
Mera semlor åt folket!
måndag 1 februari 2010
Kenwood à la 70-tal
För några år sedan fick jag mammas inte alltför väl använda köksmaskin. Baktraditionen inom familjen är allt annat än stark och mamma var nog inte ensam om att tro att maskinen gick i graven i samma stund jag tog över den. Men, tänkte jag, det är väl en ”bra-att-ha-pryl” och ställde av den längst in i ett skåp. Den härligt brandgula 7,8 kilosklumpen (ja, jag har vägt den) har under sin livstid inte behövt arbeta särskilt hårt. I samband med gårdagens semlebak var det dock dags att damma av maskinen. Det var ett slags hallelujah-moment att bara hälla i ingredienserna i bunken och låta ”Ken” ta hand om den kladdiga degen. Tack mamma, för en av mina nyvunna bästisar i köket =)