söndag 31 januari 2010

Minisemlor

Jakten på den perfekta semlan har satt igång! Naturligtvis är såväl upplevelsen som bedömningen subjektiv, men för att inte riskera att vara ute och cykla helt och hållet så har jag tagit hjälp. Låt mig presentera Bakfnatts inte så stora semletestpanel: sambon Björn och brorsan Peter! Dagens minisemlor härstammar från ett recept jag följt från punkt till pricka. Resultatet? Kort och gott kan man väl säga att semlorna inte fick inte högsta betyg. De föll främst på att de var ganska så smaklösa. Såväl bullen, fyllningen och grädden tål att experimenteras med. Utmaningen för mig, som nästan alltid annars lutar mig tillbaka på redan färdiga recept, är att våga ta ut på svängarna och testa mig fram! Den dagen jag börjar känna mig tillfreds lovar jag att bjuda på receptet =)

På jakt efter den perfekta semlan

Min lillebror har varit mig hack i hälarna i snart en månads tid: "När skall du baka semlor?!" Inte nog med att brorsan påminner om hur gott det är, runt om på mat- och bakbloggar, på stan, utanför affärer, i bagerier.. ja, överallt florerar just nu "temlorna", som en viss Ture Sventon skulle ha sagt. För egen del har det resulterat i att semlesuget har satt in på allvar. Jag har länge nog försökt motstå frestelsen, men nu ger jag upp! Det är hög tid att ge sig ut på jakt efter en smakrik, luftig och saftig bulle, den perfekta balansen mellan inkråm och mandelmassa och ett tilltalande utseende.

lördag 30 januari 2010

En award!

Oj, Bakfnatt har fått en award! Det är Camilla med den fina matbloggen Min goda sida som gjort mig lite extra glad idag! Tack snälla =)



Detta ska man göra när man har fått en utmärkelse:

Kopiera awarden till sin blogg.
Länka till personen som gett dig awarden.
Berätta sju intressanta fakta om dig själv.
Välj sju andra bloggar att ge awarden till.
Länka till deras bloggar.
Lämna en kommentar i deras blogg med information
om att man har gett dom en award.

Så, här kommer då lite fakta om mig själv som har med min bakning att göra:

1. Mitt intresse för tårtor föddes i oktober 2009, då jag av en ren slump upptäckte Toves underbara blogg Baka baka liten kaka (se länk nedan). Jag blev sittandes med öppen mun – åh, kan man göra så fina tårtor?! Jag hade aldrig stött på något liknande, och blev fullkomligt fascinerad. Upptäckten ledde till en intensiv period framför internet, där jag fann den ena fantastiska bloggen efter den andra, studerade arbetstekniker framför Youtube osv. Utan att ens ha testat så bestämde jag mig för att lära mig baka tårtor. Och har jag väl bestämt mig, så har jag!

2. Vid 10 års ålder så skulle jag och en kompis baka tårta. Vi blandade ihop allt möjligt, bl.a. inlagda körsbär. Tårtan, eller snarare körsbären, smakade rent ut sagt äckligt. Lite diskret försökte vi båda pilla bort körsbären, höll god min och åt. Efteråt mådde vi riktigt illa och det visade sig att körsbären inte var i sin bästa kondition.. Idag kan jag äta färska körsbär, men alla andra former rent utav ratar jag.

3. En av mina absoluta favorittårtor är gräddtårta med färska jordgubbar. Smaken är underbar och den härligt somriga känslan förknippar jag bl.a. med mina födelsedagskalas som barn.

4. Jag ogillar att vara kladdig om händerna och får närmast panik när deg fastnar mellan fingrarna. Jag nästan ryser när jag bearbetar deg för hand, för att inte tala om att arbeta ihop smeten till chokladbollar! Tacka vet jag matberedare och köksassistenter ;-)

5. Jag fullkomligt älskar choklad! Dock har jag inte lärt mig uppskatta den riktigt mörka chokladsmaken än..

6. För att försöka förklara min kärlek till bakning så kan jag säga såhär: Jag kan vakna på morgonen med ett leende på läpparna och tänka ”TÅRTA!” Jag är otroligt glad över att ha snubblat över denna fantastiska hobby, och vill lära mig så mycket det bara går!

7. I mitten av december 2009 var jag veckans bloggare i Lerums Tidning. Vill du veta lite mer om mig som person och bloggen Bakfnatt så kan du kolla in denna artikel.

Det finns många fina bloggar, men nu får jag ju bara välja sju stycken att skicka vidare awarden till. Det får bli några av de bakbloggar som jag besöker allra flitigast och som på ett eller annat sätt inspirerar mig i min bakning:

torsdag 28 januari 2010

Polkagriscupcake

Bloggen Söta saker håller i bakutmaningen "månadens sötsak" och temat för januari månad är polkagris. Förtjust i teman som jag är så hakar jag naturligtvis på =) Inför detta projekt tog jag tillfället i akt att prova på att göra godisfluff - på polkagris. Den härliga färgen överraskade mig positivt, men tyvärr blev konsistensen och smaken inte lika bra. Fluffen blev ganska så trög och smaken tog över alldeles för mycket (trots att jag var ganska så sparsam med polkagris). Muffinsen blev dock god och marsipangrisen sedan i julas blev glad över att ha fått en släkting =)

Leilas muffins
Godisfluff med polkagris
Dekoration i sugarpaste

Leilas muffins

12 st muffins

Ingredienser
3 ägg
2, 5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron

Gör såhär

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda i rivet skal och saft av citronen. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter.

Receptet kommer från boken A pice of cake, och liknande hittar du här.

måndag 25 januari 2010

Cuppisar till tjejkväll

I helgen var det dags för en ny omgång med cupcakes till en tjejkväll. Utseendemässigt påminner de mycket om de senaste cupcakesen, och smakkombinationen blev exakt densamma. Muffins hade jag över sedan det senaste baket, och det känns bra att göra ett försök att tömma frysen innan det är dags att fylla på med nytt =) Känner att det är dags att införskaffa lite nya utstickare, muffinsformar och prova på lite nya recept framöver..


lördag 23 januari 2010

Mandelkubb

Mandelkubb var ett av förslagen från er läsare på vad jag kunde baka inom temat småkakor. Jag tackar för deltagandet! Tack vare förslaget så har jag bakat mandelkubb för första gången i mitt liv =) Jag är inte riktigt säker på om mandelkubb skall vara "torra" rakt igenom eller inte. Mina blev i alla fall frasiga på ytan, men mjuka inuti. Receptet kommer från Matklubben, men efter att ha studerat andra recept på mandelkubb har jag lagt till grädde, och gjort om arbetsbeskrivningen något.

25 st

Ingredienser
100 g smör
1 dl strösocker
5 droppar bittermandelolja
1 tsk hjorthornssalt
1 dl mjölk
4 dl mjöl (+ lite extra till bearbetningen av degen)
Grädde till pensling
Pärlsocker

Gör såhär

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt bittermandeloljan. Lös hjorthornssaltet med mjölken, rör ner. Rör ner mjölet. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Rulla ut degen och skär i 25 bitar. Forma bitarna till bollar, platta till dem något. Pensla ena sidan med grädde och doppa den i pärlsocker. Lägg kubbarna på bakplåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 8-10 minuter.

torsdag 21 januari 2010

Finska pinnar

Tittar man runt bland olika recept på finska pinnar så finner man vissa variationer bland ingredienserna. En del recept förespråkar bittermandelolja och/eller bittermandel, medan andra skippar detta och kör på sötmandel. Det finns recept som innehåller vaniljsocker och de som inkluderar mandelmassa. Letar man mer så hittar man säkert fler ingredienser. Jag har gått efter ett basrecept på mördegskakor, utifrån vilket man också kan göra schackrutor och snurror. Receptet hittar du här.

Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
200 g smör eller margarin
Äggvita till pensling
Pärlsocker
Hackad mandel


Gör såhär
Arbeta samman mjöl, socker och smör alternativt margarin. Låt vila kallt i 30 minuter. Rulla degen till fingertjocka längder. Skär längderna i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita, doppa dem i pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara torrt.

onsdag 20 januari 2010

Chocolate crackles

Här har ni en omgång med rikigt chokladiga kakor! Jag fastnade för strukturen på Leilas snöiga kakor och passade därför på att göra en plåt själv, men hoppade över kardemumman. För att uppnå det snöiga utseendet så gäller det att rulla bollarna i rikligt med florsocker. I annat fall smälter sockret bort - åtminstone på vissa av mina kakor.. Det kan också vara bra att veta att degen skall vila i kylskåpet några timmar, så det är inga kakor man "slänger ihop" på en kvart ;-) För er som är intresserade av att läsa lite om mina bakupplevelser så kommer här några rader. Det var första gången jag använde mig av farinsocker (vilket uppenbarligen har en något speciell lukt). Min sambo fällde snabbt en av sina kommentarer: "Det luktar myrstack!" "Va, vaddå?!" "Ja, har du aldrig haft en pissmysa som kissat på dig? Det luktar som tusen nedmalda pissmyror!" Fråga mig inte vad han får allt ifrån! Inte för att jag har smakat på myror någon gång, men jag har svårt att tro att de smakar som en ingrediens i dessa kakor.. Med andra ord räds jag inte för att använda farinsocker igen ;-)

Ingredienser
100 g mörk choklad 70%
2 dl vetemjöl
3 msk kako
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk nystött kardemumma
0,25 dl mjölk
1 dl strösocker (gick åt ca hälften för mig)
0,5 dl florsocker

Gör såhär

Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål. Rör ner mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig. Forma degen till en rulle, plasta in och låt vila i kylen några timmar. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker, sedan i rikligt med florsocker. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 14 minuter tills ytan krackelerar.

tisdag 19 januari 2010

Drömmar

I de allra flesta fall brukar en ljuvlig doft sprida sig från ugnen då man bakar.. Dagens bakupplevelse bjöd dock någonting annat. Istället för en mjuk, hemtrevlig doft så stack det till i näsan och lukten kändes bekant... ammoniak! Hu, inte vad jag brukar förknippa med kakbak!! Jag har gjort vissa efterforskningar och tydligen är det hjorthornssaltet som ligger bakom ammoniaklukten. Varför vill man då ha hjorthornssalt i sin bakning? Jo, det gör kakorna extra möra och porösa. Vill man så kan man byta ut hjorthornssaltet mot bakpulver, men kakorna uppnår då inte samma spröda konsistens. Sådär ja, då fick man in lite bakkunskaper idag, alltid kan det glädja någon =) Faktan är för övrigt hämtad från Leila Lindholms bok A pice of cake, en himlans bra bok det där ;-). Kakorna blev smarrigt spröda och de verkligen smalt i munnen. Receptet kommer från Matklubben.

Ingredienser

75 g smör eller margarin
1 - 1,5 dl socker
0,5 dl olja
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker

Gör såhär
Använd gärna matberedare. Rör socker och rumsvarmt smör eller margarin poröst. Tillsätt oljan och rör smeten pösig. Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker. Rör sedan ner det i smeten. Rulla degen till längder, dela dem i bitar och rulla små bollar. Lägg bollarna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 150 grader, ca 15 minuter. Kakorna skall vara bleka och lite spruckna. Låt svalna. Förvara drömmarna i rumstemperatur eller frys in dem.

måndag 18 januari 2010

Havreflarn med choklad

Dagens bakprojekt ser förvisso i mina ögon ganska så goda ut, men levde inte upp till förväntningarna. Jag tyckte inte att det var särskilt gott att ha ingefära i (något som naturligtvis är en smakfråga), men framför allt så ogillade jag konsistensen. Flarnen blev inte härligt krispiga som de man köper är, utan blev riktigt "hård-sega" - så till den grad att de biter sig fast i tänderna och vägrar ge med sig. Inte bra! Kanske det senare beror mer på "bagaren" än på receptet, men jag väljer ändå att inte lägga ut det här. Mera baklycka imorgon helt enkelt - då blir det dags för någonting annat inom småkakor!!

söndag 17 januari 2010

Sirapskakor

Sirapskakor, som också kallas för kolakakor, är ett förslag på småkakor som kommer från Kristin. Jag tackar så mycket för förslaget och deltagandet! Efter att ha provsmakat och konstaterat att kakorna blev goda så åkte de allra flesta kakorna in i frysen. De ligger liksom säkrast där och det är verkligen toppen att kunna trolla fram lite godsaker utifall man får oväntat besök ;-) Receptet kommer härifrån.

Ingredienser
200 g smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl (310 g) vetemjöl

Gör såhär
Vispa strösocker och rumsvarmt smör med elvisp till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Vispa återigen till jämn smet. Tillsätt vetemjöl och kör med elvispen tills smeten ”kladdar ihop sig”. Först bildas små smulor, men kör tills de blir de större. Tryck ihop degen till en klump och knåda så den blir jämn och fin. Dela klumpen i fyra delar. Rulla varje del till en längd på ca 40 cm, lägg på plåt med visst mellanrum. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 18-20 minuter, tills kakorna fått en gyllene färg. Låt längderna svalna på plåten ca 2 minuter. Skär i sneda bitar. Låt kakorna svalna helt på galler med bakhandduk över. Förvaras i plastpåse eller burk med tätslutande lock. Går bra att frysa, och då håller de i ca 3 månader.

fredag 15 januari 2010

Hallongrottor

Tema småkakor inleds med min absoluta favorit bland alla småkakor - hallongrottor! I veckor har jag gått och längtat efter dessa mumsbitar och nu var det alltså dags att göra någonting åt saken. Receptet kommer Matklubben och har fått goda omdömen. Jag kan bara instämma - för gott blev det =)

24 st

Ingredienser
125 g smör
3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 - 1 dl hallonsylt

Gör såhär
Skär det kylskåpskalla smöret i bitar. Blanda alla ingredienser i en matberedare tills de blir en deg. Rulla degen till en längd och skär den i 24 bitar. Rulla bitarna till kulor och placera dem i småbrödsformar. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en syltklick. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, 10-12 minuter.

torsdag 14 januari 2010

Tema småkakor!

Just nu sitter jag och planerar nästa baktema - närmre bestämt småkakor - som drar igång imorgon! Det kommer att bjudas på en härlig blandning mellan runda och avlånga kakor, en- och flerfärgade, spröda och knapriga.. Mina egna favoriter kommer att varvas med kakor jag ännu inte bakat eller provsmakat. Det skulle vara roligt att få några förslag från er läsare - så om DU har någon favoritsmåkaka så vill jag naturligtvis ta del av det ;-)

måndag 11 januari 2010

Krokantrullar

En av mina absoluta favoriter bland kondisbitar är krokantrullar! Många gånger går de före allt annat i kondisvärlden. Jag har provat ett recept som du hittar här. Flarnen blev mycket goda men jag tyckte att smörkrämen smakade för mycket smör, så jag tillsatte lite kakao. Det blev bättre, men helt nöjd är jag inte (eftersom jag vet ju hur gott det kan vara!) Smörkrämen tål med andra ord att experimenteras med ;-)

Knäckflarn
75 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
2 msk grädde
2 msk sirap

Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.*
Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 5-7 minuter, tills de fått en gyllenebrun färg.
Låt kallna på plåten.
Rulla ihop dem till rullar innan de stelnat.

* 1 tsk smet blir ca 5-6 cm i diameter efter gräddning, 1,5 tsk 7-8 cm, och 1 msk 9-10 cm.

Smörkräm
125 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Ev 2 msk kakao

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker.
Tillsätt äggulan och vispa ihop.

Såhär gör du rullarna
Peta in (alternativt spritsa) smörkräm i knäckflarnsrullarna då de har kallnat.
Doppa ändarna i smält blockchoklad.
Förvara rullarna kallt. De går att frysa.

söndag 10 januari 2010

Cupcakes till tjejfest

Igår var det tjejfest med jobbet och jag tog på mig äran att baka! Jag ville göra någonting med vit choklad, och det hela resulterade (efter visst provsmakande) i en vit chokladfrosting. Konsistensen blev fin och smaken uppskattad =)

Vit chokladfrosting, 2
Dekorationer i sugarpaste

Vit chokladfrosting, 2

Räcker till att spritsa 12-15 cupcakes

Ingredienser
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
50 g philadelphiaost

Gör såhär
Hacka chokladen fint och lägg den i bunke.
Hetta upp grädden i en kastrull, men låt den inte börja koka.
Häll grädden över chokladen, rör tills all choklad smält.
Låt stå kallt, helst över natten.
Vispa upp.
Tillsätt philadelphiaosten och rör om.

Leilas kladdkaksmuffins

12 st muffins

Ingredienser

2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kvalitet
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör såhär

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka chokladen, smält den i ett vattenbad och blanda den sedan med smeten.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut.

Bakom receptet står Leila Lindholm, och du hittar det här.

fredag 8 januari 2010

Giftigt färggranna dammsugare

Dammsugare (som också kallas för filmrullar, gröna rullar och säkringar, men som egentligen heter punschrullar) får knipa en självklar plats i temat kondisbitar. Åsikterna om vad en dammsugare skall innehålla går isär, men jag har provat Leila Lindholms recept som du hittar här. Som huvudingrediens använde jag sockerkaksbotten med chokladsmak. Marsipanen är hemmagjord och infärgad med vanlig hushållsfärg. Jag tycker att den gröna färgen på "vanliga" dammsugare är helt underbar, men lyckades inte få fram den själv.. Är du ett fan av dammsugare eller bara vill veta mer så är ett tips att kolla in vad "Sveriges obestridde dammsugarkung" (som ätit och utvärderat över 180 rullar!) delar med sig av på denna sida.

16 st minidammsugare

Ingredienser
50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor
2 tsk kakao
Arrakessens eller punsch efter smak
300 g marsipan (exempelvis denna)
Florsocker till utkavling
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör såhär
Rör smör och kaksmulor krämigt.
Rör ner kakao.
Tillsätt arrak efter smak.
Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad och ta av skålen från värmen så fort chokladen har smält.
Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.
Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.

torsdag 7 januari 2010

Arraksbollar

Med önskemål från bloggläsaren Hannah så kommer här ett inlägg om arraksbollar, och jag tackar för förslaget! Tove hade ett intressant förslag om att jag kunde ta upp lite historia bakom bakverken, något som visade sig vara svårare att få tag i än vad jag trott. Det finns många, många recept ute på nätet, men att hitta trovärdig fakta är desto klurigare. Jag får helt enkelt se mig om efter någon bok med historia bakom bakverk ;-) Vet du någon bra bok så tar jag mer än tacksamt emot rekommendationer!

♥ Ingredienser
100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
Smaksättning i form av arraksessens, punch eller cognac
Chokladströssel

♥ Gör så här
Blanda smör, socker och havregryn i en bunke.
Rör ner kakao och därefter kaffe.
Tillsätt valfri mängd smaksättning, allt efter egen smak.
Forma till bollar och rulla dem i chokladströssel.
Förvara i kyl.

(Receptet kommer från Leila Lindholms bok, A pice of cake).

onsdag 6 januari 2010

Chokladbollar

Det finns hur många recept som helst på chokladbollar! Jag gjorde det bekvämt för mig i denna chokladbollsdjungel och valde att gå efter ett recept ur Leila Lindholms bok A pice of cake. Receptet finner du också här, fast då med en lite juligare smak.

Ingredienser
100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
1 dl kokosflingor

Gör så här
Blanda smör, socker och havregryn i en bunke.
Blanda i vaniljsocker och kakao, tillsätt kaffet.
Forma till bollar och rulla i kokos.
Förvara i kyl.

Tema kondisbitar!

Idag går startskottet för temat kondisbitar!! Jag har tänkt baka olika slags kondisbitar, hur man nu skall definiera detta begrepp.. Ju mer jag försöker, desto mer invecklat tycks det bli.. Jag är hur som helst ute efter att baka små enportionsbitar, så som chokladbollar, dammsugare mm. Bullar, bakelser och sådant som bakas i långpanna faller utanför denna kategori. Naturligtvis är jag nyfiken på om DU har någon favoritkondisbit som du vill att jag skall baka och blogga om? Kanske du till och med sitter på ett recept som du tycker jag bara måste prova?!

måndag 4 januari 2010

Tårta med flicka bland blommor

Årets första tårta gick till kompisarnas dotter Nathalie som nyss fyllt 2 år. Önskemålen var att tårtan skulle smaka choklad och ha hjärtan och/eller blommor som dekoration. I övrigt fick jag fria händer. Jag utgick från Nathalies favoritfärg rosa och sedan växte tårtan fram bit för bit. Flickan på tårtan fick bli en liten bonus. Det är riktigt roligt att arbeta utifrån önskemål och jag ser fram emot att göra mer utav detta framöver!

Sockerkaksbotten med choklad
Mjölkchokladfluff
Spacklad med kaffesmörkräm
Dekorationer i sugarpaste

söndag 3 januari 2010

Bak- och bloggplaner för 2010

Det har nästan stått still med mitt bloggande under den senaste veckan, men nu är jag på gång igen! Bakfnattet håller stadigt i sig och jag vill lära mig så mycket det bara går och har bestämt mig för att försöka erövra kunskap genom små egna "bakkurser" =) Detta kommer innebära att jag lägger fokus på en bestämd del av bakningen under en viss tid. Teori kommer att varvas med praktik och bloggande. Naturligtvis finns utrymme även för andra inlägg (folk fyller ju exempelvis år).. ;-) Välkomna att följa Bakfnatt in i 2010-talet!