fredag 18 december 2009

Choklad- och hasselnötsbotten

Ingredienser
300 g hasselnötter
300 g mörk kvalitetschoklad 70%
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ägg

Gör såhär
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.
Hacka 200 g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
Tillsätt kakao, smör och strösocker. Mixa krämigt.
Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
Fyll smeten i en smord teflonform med lösbartag kant, 24 cm i diameter.
Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
Baka kakan i mitten av ugnen ca 30-35 min, 175 grader. Kontrollera med en provsticka. Kakan skall inte vara kladdig när den är färdig, men tänk på att chokladbitarna kan kleta av sig på provstickan.


(Recept hämtat från Leila Lindholms bok, A pice of cake)

4 kommentarer:

bagerskan sa...

Den där lät ju riktigt god! Går den använda som tårtbotten, och hur många delar går den att dela? Någon fyllning du rekomenderar till?
Kram Karin

www.bagerskan.se

Hanna - Bakfnatt sa...

Själv skulle jag bara dela på tårtbottnen en gång, men är man skicklig kanske man kan få ut tre stycken tunna bitar ;-) Hallon och choklad sägs ju vara en lyckad kombination, så något med hallon kanske skulle kunna vara något? Leila själv rekommenderar nutella och skivad banan som fyllning och lättvispad grädde samt färska bär på toppen. Hoppas svaret var till någon hjälp! Hör gärna av dig om du provar tårtbottnen med någon fyllning =)

Jenny sa...

Du skriver som svar tidigare att man kan dela botten på två, blir den väldigt tunn då eller är det ett smart drag om man ska servera till fler personer? Din blogg är verkligen en inspirationskälla! Tack!

Hanna - Bakfnatt sa...

Jenny: Hejsan och tack så mycket för dina fina ord, så glad jag blir! Nu känns det som att det är evigheter sedan jag gjorde den där kakan, men jag minns fortfarande att den hade stark chokladsmak och var ganska så mäktig. Nu vet jag inte riktigt hur du har tänkt använda bottnarna? I en tårta eller mer som två separata kakor? Om man delar kakan på två och använder som tårtbottnar så blir de nog inte väldigt tunna, men skall du har dem separat så kanske de känns aningen tunna, men förmodligen inte heller lika mäktiga :-) Väljer man att ha på någon fyllning, bär eller liknande så blir det ju lite mer att äta på och själv tyckte jag att det var gott att ha vaniljglass till! Om du inte redan sett tårtan/kakan på bild, så kan du göra det här: http://bakfnatt.blogspot.com/2009/12/chokladig-nottarta.html

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥