lördag 19 december 2009

Fluff

Fluff är underbart gott att ha som fyllning i en tårta, eller att spritsa cupcakes med! Nedanstående recept räcker till ett lager fyllning i en tårta på ca 22 cm i diametern, eller till att spritsa 12-15 cupcakes.

Ingredienser
180 g choklad (valfri sort)
3 dl vispgrädde

Gör såhär
Hacka den valda chokladen i jämnstora bitar, gärna i små bitar eftersom nästa steg går snabbare då. Smält samman chokladen och vispgrädden på låg värme. Det får inte börja koka! Rör om då och då. Låt stå i kylskåp över natten. Vispa upp. OBS! Om blandningen börjar koka eller inte får stå kallt tillräckligt länge finns risken att det hela skär sig!

Nedan kommer jag att fylla på olika chokladsmaker jag har provat på. Detta inlägg kommer med andra ord att uppdateras emellanåt.

After Eight
Apelsinkrokant
Dubbelnougat
Dubbelnougat/wienernougat
Dumle
Japp
Mjölkchoklad
Riesenkola
Toblerone

12 kommentarer:

cilla sa...

härlig blogg, älskar bloggar som din. nu skall jag kolla in den ordentligt. kramisar

Hanna - Bakfnatt sa...

Jättekul att höra Cilla! Välkommen åter =)

Comicbakery sa...

Tack för att du lagt upp det här receptet , jättesmarrigt :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Comicbakery: Ja, visst är det gott!! Tacksamt att göra dessutom =)

Kamilla sa...

mm, jättebra fluff. Det konstiga vr att när jag gjorde den idag med vitchoklad, 3:e gången, så skar fluffen sig..:( Är det någon som vet varför?

Hanna - Bakfnatt sa...

Hej Kamilla och tack för din kommentar! Kul att du ställer frågan! Själv har jag inte råkat ut för att fluffen skär sig, men jag har läst att det kan ske om grädden börjat koka eller om fluffen inte blivit tillräckligt kall innan den vispats upp. Hoppas svaret var till någon hjälp!

Anonym sa...

Hej ...
Jättefina bakverk. mums. tack för recepten...
har en fråga. när du skriver att frostingen eller fluff ska stå kallt över natten, är det då i kylskåp eller på diskbänken???
tack...
Madde

Hanna - Bakfnatt sa...

Hej Madde! Tack för din kommentar =) Så bra att du ställer frågan - det framgår ju faktiskt inte vad som menas med kallt i detta fall! Det är i kylskåpet jag menar =) Tar och lägger till det i arbetsbeskrivningen ovan meddetsamma!

M I K A E L A sa...

om den inte blir tillräckligt kall kan den skära sig... men det gör inget om den står längre än över natten i kylskåpet? typ över natten till eftermiddagen dagen därpå?

Hanna - Bakfnatt sa...

Mikaela: Har väldigt svårt att tro att det skulle innebära några problem, så jag hade själv vågat låta den stå några extratimmar ;-)

Elin sa...

Testade göra mjölkchokladfluff och det blev jättegott. Satte det som fyllning i en tårta. Men när jag sen skar upp tårtan efter några timmar så hade fluffen blivit ganska lös och rinnig. Brukar det bli så eller har jag gjort ngt fel?!

Hanna - Bakfnatt sa...

Hej Elin! Ja, visst är det gott?! Nackdelen med fluff, om du frågar mig, är just att den inte blir särskilt fast eller stabil, utan snarare lös (fast kanske inte riktigt rinnig)..

Man kan ju dra ner på mängden grädde, eller öka chokladmängden, så bör det bli fastare. Har inte testat det själv, men här är ett recept på ganache om du skulle vilja testa: http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/09/ganache.html

Själv använder jag ofta chokladmousse (bestående av choklad, grädde och färskost) och den blir något fastade än fluff. Hoppas svaret är till någon hjälp!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥