torsdag 10 december 2009

Smörkola

Måsta bara säga MUMS!! Ett av Leila Lindholms otroligt lyckade recept som bara måste provas! Enkelt, snabblagat och bara såå gott! Det märks att Leila inte ger sig förrän hon är nöjd med sina recept, vilket ni kan läsa mer om här. Smörkola i en pappersstrut skulle kunna vara en perfekt present att ge bort i jul!

Cirka 50 stycken

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Exempel på smaksättning
Pepparkakskola: 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola: 2 msk kako
Kardemummakola: 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Gör såhär
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. (Droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt).
Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell.
Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Receptet samt andra smakförslag hittar ni här.

9 kommentarer:

Rigmor Bomberg sa...

En så härlig sida du har Hanna...och riktigt godissugen blev jag här. Ska testa smörkolan i jul...God Jul

Johanna sa...

Såå gott! Ska ta och göra det här receptet nu i helgen, men jag har bara en liten fråga. Vad är en lagom storlek på plåten ungefär för att kolorna varken ska bli för tjocka eller för tunna?

Hanna - Bakfnatt sa...

Rigmor: Tack snälla =) Kul att du testar smörkolan i jul, hoppas att det smakar! God jul på dig!

Johanna: Så roligt! Svårt att säga lagom storlek, men sist jag gjorde smörkolan så använde jag en plåt på ca 30x36 cm och jag tyckte att det fungerade fint =) Kanske blev kolan aningen tunn, men tyvärr så minns jag inte riktigt. Hoppas att kolan faller dig i smaken!

Hanna - Bakfnatt sa...

Johanna (igen): Jag är ledsen, men minnet måste ha svikit mig igår för formen som jag använde mig av förra året måste ha varit mindre än måtten jag angav! Gjorde kolan idag och hällde då upp den i två avlånga bakformar, med storleken 30x10 cm. Då fick kolan en tjocklek på mellan 1/2 och 1 cm, vilket jag tycker är helt ok. Så om du inte har hunnit göra kolan ännu, och läser detta innan du börjar baka så har du lite att utgå ifrån. Hoppas att jag inte har ställt till det för dig och stort lycka till med julbaket =)

Monica sa...

Nydelige! Virkelig god og enkel oppskrift. Det vanskeligste og mest tidkrevende er å pakke hver karamell i smørpapir!

M:)

Johanna sa...

Tack så jättemycket, gjorde kolan idag i en form om cirka 20 x 30 cm och den blev alldeles perfekt i tjocklek och helt sagolikt god :) Dock kanske inte så "kolaaktig", den smällte i munnen.. Men jag och resten av familjen tyckte att denna blev helt perfekt, bättre än alla andra köpkolor tillsammans! Men vad kan vara anledningen till att den blev lite väl smulig? Kokade jag den för kort, för långt? Smaken var det i alla fall inga problem med. TOPPENGOD, jag kommer garanterat göra denna fler gånger, kanske redan till helgen då kolan lär ta slut snabbt :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Monica: Tack för din kommentar! Även om det tar lite tid att slå in kolorna så tycker jag att det är ett mysigt projekt, speciellt om man gör dem fina med ett litet snöre eller så ;-)

Johanna: Så roligt att du tycker tjockleken på kolan blev bra och att ni gillade den =) Ja, det är verkligen en kola som smälter i munnen, mumsigt! Vet inte om smuligheten kan bero på att kolan kokats för kort eller lång tid, men jag är nyfiken på om du skrapade ur det sista ur kastrullen och hällde upp "skrapet" i formen? Så gjorde nämligen jag sist. Jag hällde upp kolan i två mindre formar, och det blev skillnad på resultatet. I den ena formen hällde jag bara ut kola ur kastrullen och detta resultat blev helt perfekt. I den andra formen hällde jag ut kola och skrapade sedan kanterna och botten på kastrullen och slog detta över kolan. Denna kola blev smulig på ovansidan där "skrapet" liksom hamnade om du förstår vad jag menar? Kul att du vill göra kolan fler gånger =)

Johanna sa...

Jo, det där med att hälla i skrapet känner jag igen, jag ville ju ta tillvara på så mycket som möjligt ;-) Skrapet hamnade över stora delar av kolan och bidrog då förmodligen till sin smulighet. Så kanske ska jag nästa gång låta bli det då för att få en mindre smulig kola..

Hanna - Bakfnatt sa...

Johanna: Jag tänkte precis som du, ville ta tillvara på så mycket som möjligt, men hellre lite mindre kola än en smulig variant ;-) Hoppas att smulet har med skrapet att göra!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥