tisdag 19 januari 2010

Drömmar

I de allra flesta fall brukar en ljuvlig doft sprida sig från ugnen då man bakar.. Dagens bakupplevelse bjöd dock någonting annat. Istället för en mjuk, hemtrevlig doft så stack det till i näsan och lukten kändes bekant... ammoniak! Hu, inte vad jag brukar förknippa med kakbak!! Jag har gjort vissa efterforskningar och tydligen är det hjorthornssaltet som ligger bakom ammoniaklukten. Varför vill man då ha hjorthornssalt i sin bakning? Jo, det gör kakorna extra möra och porösa. Vill man så kan man byta ut hjorthornssaltet mot bakpulver, men kakorna uppnår då inte samma spröda konsistens. Sådär ja, då fick man in lite bakkunskaper idag, alltid kan det glädja någon =) Faktan är för övrigt hämtad från Leila Lindholms bok A pice of cake, en himlans bra bok det där ;-). Kakorna blev smarrigt spröda och de verkligen smalt i munnen. Receptet kommer från Matklubben.

Ingredienser

75 g smör eller margarin
1 - 1,5 dl socker
0,5 dl olja
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker

Gör såhär
Använd gärna matberedare. Rör socker och rumsvarmt smör eller margarin poröst. Tillsätt oljan och rör smeten pösig. Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker. Rör sedan ner det i smeten. Rulla degen till längder, dela dem i bitar och rulla små bollar. Lägg bollarna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 150 grader, ca 15 minuter. Kakorna skall vara bleka och lite spruckna. Låt svalna. Förvara drömmarna i rumstemperatur eller frys in dem.

4 kommentarer:

sana sa...

tack för din kommentera jag ska göra drömma som i di bil det var goda met afternoon tea tycker jag ock jag älska mycket att baka eller galen i bakvälden hehe :)

Anonym sa...

Hej!
Jag har idag bakat cupcakes för första gången i mitt liv, tack vare dig och din härliga blogg! De blev helt ljuvliga! (Gjorde kladdig chokladmuffins med jordnötsfrosting) TACK! Jag har spridit din blogadress till mina vänner på facebook, så jag tror du har fått några till läsare/fans.

Hanna - Bakfnatt sa...

Sana: Då är vi två som är helt galna i att baka ;-)

Anonym: Så himla roligt att höra att du inspirerats av min blogg och att dina första cupcakes blev lyckade! Rätta mig om jag har fel, men har man väl gjort sina första så vill man bara göra fler och fler.. ;-)

Anonym sa...

Absolut!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥