söndag 11 april 2010

Kärleksmums

I går fyllde min kärlek år. Helst av allt hade jag velat göra en riktigt fin tårta, men mitt upp i renoveringstiden fick det bli något snabblagat som enkelt kunde svängas ihop på bortaplan. Det fick bli kärleksmums, och visst passar väl åtminstone namnet fint?! Att kakorna också kallas för mockarutor och snoddas kan man ju blunda för i detta fall ;-) Receptet jag utgick från kommer från Matklubben, en riktig skattkammare då det gäller fina recept! Kakorna blev goda, men kanske något mäktiga. Jag gjorde dubbel sats av glasyren, men tycker nog att man kan hålla ner på florsockret en aning. Kakan bakades i en långpanna med innermåtten 23x33 cm. Hoppas vårsolen skiner på er!


Ingredienser
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl

Glasyr (den dubbla mängden):
100 g smör
6 msk starkt kaffe
2 mak kakao
4 tsk vaniljsocker
6 dl florsocker

Garnering:
Kokosflingor


Gör såhär
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao och vispa ihop. Tillsätt mjölk, vetemjöl och smör, vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna (kokosflingor är ett alternativ till ströbröd). Grädda nederst i ugnen, 225 grader, 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren: Smält smöret, rör ihop med kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till jämn smet. Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är varm. Strö över kokosflingor. Låt stelna, skär sedan i önskade stora bitar.

7 kommentarer:

Tove sa...

Det här är nog bland med de godaste bakverken som finns, det har jag tyckt ända sen barndomen. Mockarutor har jag alltid kallat dem, men visst låter det trevligare med kärleksmums. :-)

sana sa...

jag äter de alltid när jag var till fest!! de är gott och alla barn gillar men jag har aldrig provat baka men idag din bild är riktigt fint har du tog foton på dagen eller? det lite skilnard med annan *hehe*
Ps. Är din kök fardigt? glöm inte att lägga ditt nytt kök foton..

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove: Tycker också att kärleksmums låter trevligare =) Så kul att läsa vad du kallar olika bakverk för, minns t.ex. att du inte säger semla om du vill ha en fastlagsbulle ;-) Oavsett vad man väljer att kalla dem för så håller jag med om att de är goda!

Sana: Tack, jo bilden är tagen på dagen - och i ett annat ljusinsläpp än i vanliga fall =) Du får testa att baka kärleksmums - snabbt och enkelt, precis så som man vill ha det ibland ;-) Visserligen blir de inte lika vackra som dina kakor, men men.. Köket är inte färdigt än, men självklart lägger jag ut bilder då det står klart!

Daniella - BakeCake sa...

Åh ! Kärleksmums går verkligen inte att tröttna på, det är lika gott varje gång man äter det! :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Daniella - BakeCake: Är benägen att hålla med dig ;-)

yasemin sa...

Åhh kärleksmums bakade vi alltid när vi var små. Men det är fortfrande lika gott. Åt det i helgen hos en vän faktiskt. :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Yasemin: Tack för din kommentar! Kul att vissa bakverk väcker barndomsminnen =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥