fredag 7 maj 2010

Choklad och jordnötter i en underbar blandning

Nu var det ett tag sedan ni hörde av mig. Jag har jobbat, varit en sväng till Stockholm och ägnat mig åt köksrenoveringen. Det senare går långsamt men säkert framåt och ni kommer att få ta del av lite bilder inom kort. Hur som helst hann jag igår kväll slänga ihop en riktig kaloribomb! Kakan (eller är det en tårta - var drar man gränsen egentligen?) påminner om Snickers men känns många gånger mer "exklusiv"! Den krispiga och salta botten i kombination med ett tjockt lager mjölkchokladtryffel är lika med MUMS =) Det är väl tur att det räcker med en liten minibit - sedan känner man sig nöjd ;-) Receptet kommer från Maria Öhrns bok Tårtor. Själv valde jag att halvera receptet, byta ut lite flingor mot jordnötter och göra några småkakor istället för en stor. Hoppas ni har det fint, nu kallar köksrenoveringen på mig!

Botten
1 dl ljus sirap
250 g jordnötssmör, gärna med bitar i
6 dl flingor, exempelvis Corn Flakes

Klä botten av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Koka upp sirapen i en kastrull, rör ner jordnötssmöret. Värm försiktigt upp blandningen så att jordnötssmöret smälter, men låt den inte koka. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner flingorna och jordnötterna. Krossa flingorna lite och blanda tills allt är täckt av jordnötssmeten.Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten av formen.

Tryffel
450 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk

Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och mjölken och slå den heta blandningen över chokladen. Mixa till en jämn smet (jag valde att bara röra med en slev och det kanske är därför ytan på kakan inte blev så jämn och fin?). Häll tryffeln i formen. Låt stelna i kylskåp, gärna över natten. Lossa kakan från formens kant med en vass kniv.

19 kommentarer:

cickan-piece of cake sa...

Låter smarrigt och ser underbart gott ut men jag får nog tyvärr skippa den här tårtan eftesom jag är allergisk mot jordnötter... :-(
Jättefin bild du tagit förresten! Så härligt grönt! Här är det inte alls sådär grönt och fint ännu...men snart njuter vi också av grönskan! :-)

sana sa...

jag kan fantasi hur gott de är hahah
riktigt fint bild och se riktigt smaskiga ut!!

Kaksmulan sa...

De ser fullkomligt livsfarligt goda ut ;) Får nog bli några extra Pilates pass innan jag vågar testa ;D
Ha en fin helg och lycka till med köksrenoveringen.

Tove sa...

Verkar verkligen gott! Är inte så säkert på att en enda liten bit skulle räcka. ;-) Lycka till med köksrenoveringen!

Tulipan´s bakverk sa...

Men guuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuud!!!!.. nu blev jag juh sååååååååååå sugen.. å jag som inte kan äta så mycket sånt där gottit... men åhhh vad den såg mumsig ut :)

Här blir det nog en kladdkaka efter allt jobb här inne idag :)

Trevlig helg gumman!

Kram Stina

Louise sa...

ser väldigt gott ut , kanske jag får låna receptet till att baka till mina kunder....

skogslunden sa...

Jösses vad gott det låter! Choklad och jordnötssmak - det är min favvo. Den måste provas!
Hälsningar
Jennie

Hege Arvesen sa...

Denne så HIMMELSK UT. Denne må jeg prøve!

Hanna - Bakfnatt sa...

Cickan-pice of cake: Tack för din kommentar! Jo, här har det allt blivit grönt och skönt - hoppas ni får detsamma inom kort ;-) Så synd med din allergi - det kan ju verkligen vara gott med jordnötter!

Sana: Tack =)

Kaksmulan: Hihi =) Jo, det skadar nog inte att röra på sig lite extra ;-) Trevlig helg på dig också och tack för lyckönskningen med renoveringen!

Tove: Du har så rätt.. Det visade sig att det var väldigt enkelt att gå och småäta lite av kakan då och då. Farligt! Som tur är fick vi besök idag så nu är den slut ;-) Tack för dina ord om renoveringen - när man är mitt uppe i det kan man behöva lite "heja-på-ord" ibland =)

Stina (Tulipan´s bakverk): Hihi =) En kladdkaka sitter inte fel den heller - mums! Trevlig helg på dig också!

Louise: Kakan är helt klart värd att provas - tycker att den smakar lika gott som det ser ut! I boken ser den ännu godare ut för då är ytan helt slät och fin.. ;-)

Jennie (Skogslunden): Jag kan tänka mig att du skulle gilla denna kaka - jag minns allt att du gillar kombinationen choklad och jordnötter ;-) Hoppas du tycker det smakar!!

Hege Arvesen: Hihi, så roligt! =)

Tove J sa...

Hej, vill bara säga att jag "puffar" för dig på min facebook. Jag är helt enkelt såld på din blogg. Gott, vackert och humoristiskt.

annica sa...

MMMMMUMS!!! Snålvattnet rinner!!
Hur ska man lyckas komma i form till sommaren med alla dessa frestelser?! ;)

Underbar bild!!

Filippa H. sa...

Herre min je - den ser inte ut att gå av för hackor precis! Känns som något att plocka fram då man önskar mycket utan att för den sakens skull vilja plocka fram så mycket, så att säga. Spännande! :)

mumsfillibaba sa...

Mmm....den såg smaskig ut!!

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove J: Tack så mycket för dina fina ord som gör mig riktigt glad! =)

Annica: Hihi, roligt att det läskar =) Det gäller verkligen att bjuda bort så mycket som det bara går ;-) Tack för kommentaren om bilden!

Filippa H.: Många tack för din kommentar! Tycker att du lyckades förklara det hela bra - enligt mig överensstämmer kakan fint med den beskrivningen ;-)

Sofie: Tack för din kommentar! Kakan var verkligen god =)

mika sa...

Jag som älskar jordnötter och choklad... En helt perfekt skapelse ju!

Hanna - Bakfnatt sa...

Mika: Tack för din kommentar! Kakan är helt klart värd att få en chans ifall man är förtjust i kombinationen choklad och jordnötter! =)

madde sa...

ahh så gott detta ser ut!

Tänkte passa på att tipsa om en NY baktävling på min blogg. 2st vinnare av pris värda 1200kr Plus att alla deltagande får en "gåva" Så skynda in och se hur du kan delta!

http://maddesmumms.blogg.se/2010/may/utkast-maj-4-2010.html

Cecilia sa...

Läcker! Bakgrunden också, förresten, som går att även den (visst är det väl kirskål) men valet faller ju lätt på din kaka. =)

finfin bild!

Hanna - Bakfnatt sa...

Madde: Tack tack =)

Cecilia: Tack så mycket! För att vara ärlig så har jag inte en aning om vad det är för något som växer i vår gräsmatta, men tänkte att det kunde göra sig fint på bild ;-)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥