måndag 24 maj 2010

Efterlängtad rabarberpaj!

Ni kan inte ana hur mycket jag har längtat efter att få sätta tänderna i årets första rabarber! Jag har varit toksugen! Inte en gång utan flera har jag nästan grämt mig över att jag inte planterat några av dessa godbitar i trädgården än, men tro mig - de kommer få en självklar plats då det är dags för lite "trädgårdsomvårdnad" =) När kompisens mamma skänkte bort ett gäng rabarber kände jag mig nästan som ett barn på nytt, ett barn som kommit över en skatt! Det riktigt bubblade av lycka inom mig!

Prio nummer ett var att stilla det värsta rabarbersuget genom att äta upp en stjälk. Därefter stod en rabarberpaj högst upp på "att-göra-listan". Ni kan tro att den var efterlängtad! Om ni har ni alla ingredienser hemma så tycker jag att ni skall göra denna superenkla, lite kola-aktiga och väldigt goda rabarberpaj meddetsamma! Men innan dess är jag ju såklart nyfiken på vad Du gör med de första rabarber du kommer över, om du ens gillar rabarber?!

Receptet är beräknat till 8-10 portioner och kommer från systrarna Eisenmans bok "Sommarens söta".

Smuldeg
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
Ca 5 dl rabarber i bitar (annan frukt/bär går också bra)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär
Värm ugnen till 225 grader. Blanda ingredienserna till smuldegen. Blanda rabarbern med strösocker och vaniljsocker. Fördela hälften av smuldegen i botten på en pajform. Lägg ut rabarbern ovanpå och strö över resten av smuldegen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med glass eller vaniljsås och njut!

21 kommentarer:

annica sa...

Vilken tur att de äntligen fick dina efterlängtade rabarber!! :)

Är ju sååå gott!

Jag delar ut till både höger och vänster, har mer än vad jag kan göra åt...

Anna Wolf sa...

Gott! Jag brukar vara dålig på att göra av med mina, men nu håller jag på och experimenterar med jordgubb - rabarber mousse...

Lena sa...

Blir också sugen när jag ser din smarriga paj! Jag brukar blanda jordgubbar och rabarber när jag gör paj, det är också gott! Sen får man ju inte glömma vaniljsåsen!!

Anonym sa...

Tack för god rabarberpaj Hanna! Supergod var den och vaniljsås till fick vi också.

Kram Eva-Britt

Carro's Blogg sa...

Vem tycker inte om rabarber...? Prova Creme Fraiche till pajen, det är super gott.

Louise sa...

Det är supergott med rabarber så här års... Jag gjorde en med jordgubbar och rabarber i helgen , det är oxå supergott.

Hanna - Bakfnatt sa...

Annica: Ja, nu kan jag andas ut! Det största suget är stillat och bara vetskapen om att jag har lite rabarber i frysen nu gör mig lugn ;-) Håller med dig om att rabarber är såå gott!! Så snällt av dig att dela ut dina överflödiga rabarber, din omgivning måste bli riktigt glad!

Anna Wolf: Mmm, det låter riktigt smarrigt! Hoppas att du kommer fram till något fint recept!

Lena: Så roligt att du blir sugen! Rabarber och jordgubbar låter som en riktigt god mix, får nog bli någon sådan variant framöver ;-) Vaniljsås (eller lite vaniljglass) är nästan ett måste att ha till!

Eva-Britt: Åh, varsågod! Jättekul att pajen blev uppskattad =) Kul att träffa er också! Kram

Carro´s Blogg: Har nog inte stött på någon som inte gillar rabarber ;-) Creme Fraiche låter verkligen annorlunda som tillbehör, men nu blev jag ju såklart nyfiken! Skall försöka komma ihåg det till nästa gång!

Louise: Jag bara måste blanda rabarber och jordgubbar nästa gång!!

Annelie sa...

Jag är också ivrigt sugen på årets första bakverk med rabarber. Än är mina små, men till helgen så hoppas jag de är tillräckligt stora.

Jag brukar också blanda rabarber och jordgubbar, sååå gott!

Cecilia sa...

Jättevacker rabarberpaj! Blir helt sugen på att laga sån jag med..

Nu har jag testat din frosting! :) Veganalternativ funkade inte helt ut, men jag lyckades styra upp det till en god frosting ändå. Tror jag ska prova nån gång till längre fram med andra ingredienser/märken. Skam den som ger sig :)

Cecilia sa...

Nej, jag har faktiskt aldrig gjort frosting med choklad med det här tillvägagångssättet, har i princip alltid använt mig av florsocker i en eller annan utsträckning, så det kan vara så enkelt som att jag behöver mer övning :)

Jag kylde över natt i kylskåp och var noga med att inte låta gå upp i kok när jag värmde grädden. Dock såg grädden väl tunn ut redan när jag värmde den + att chokladen inte alls är lika krämig som vanlig vit, så därför låg det när till hands att skylla på ingredienserna :) Jag har ju sett dig lyckas flera gånger så jag testar igen nån gång. Dock blev frostingen väldigt god oavsett, så jag är rätt nöjd totalt sett :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Annelie: Åh, jag kan verkligen förstå dig! Men vad skönt att du snart kan använda dig av egen skörd =) Det får helt klart bli att blanda rabarber och jordgubbar! =)

Cecilia: Tack! Roligt att pajen inspirerar till bak! =) Kul att du testat frostingen också, men trist att den inte blev lyckad.. Det blir spännande att se om andra veganska ingredienser (eller kanske något annat recept) kan ha betydelse, så jag väntar med spänning på att du provar igen ;-) Tror inte att det handlar om övning, du verkar ju ha gjort precis som man skall! Det låter ju verkligen som att lite väl tunn grädde och inte så krämig choklad kan ha spökat ;-) Fint att det blev gott i alla fall!

Kaksmulan sa...

Jag saknar mina svenska rabarber, de växte nästan värre än ogräset. Här får man köpa trötta stjälkar för 100kr kilot. Jag hade blivit rik på mina svenska ;) Men gott är det och jag har sett att de växer hemma i en väninnas trädgård så jag måste nog fjäska lite med henne. Jag kan ju alltid muta henne med din goda paj ;)

Cecilia sa...

Ja, huvudsaken är ju att det blir gott :)

Jag fick en ny idé om hur jag kanske kan undvika problematiken. När jag analyserar experimentet är det främst grädden som uppträdde lite märkligt så jag tänker att den jag använde (och ev liknande växtbaserade) inte hanterar värme på samma sätt som ko-grädde, så jag funderar på om jag nästa gång ska låta grädden bli rumsvarm, smälta chokladen i vattenbad för sig och sedan blanda. Kan vara värt ett försök i alla fall!

Hanna - Bakfnatt sa...

Kaksmulan: Kan verkligen förstå att du saknar dina rabarber!! Det var inga dåliga priser alltså, förstår att du hade kunnat gjort dig en förmögenhet på dina rabarber om de växte värre än ogräs, hihi! Det låter som en god idé att försöka få lite rabarber i utbyte mot paj ;-)

Cecilia: Absolut, smaken är såå viktig! Vet du vad? Jag imponeras över att du inte ger dig utan vänder och vrider på saker och ting! Tycker det är härligt att läsa om dina analyser och funderingar =) Kan säkert vara värt ett försök! Om inte annat så får man reda på om det fungerar eller ej ;-) Kanske det annars kan fungera att blanda smält choklad med uppvispad grädde? Gjorde en chokladmousse på detta sätt en gång (fast då med philadelphiaost i också). Tycker visserligen att tillvägagångssättet "hetta upp, blanda och smält samman, låt svalna, vispa upp" blev bättre, men det är ju fint att det finns alternativ! Här kan du kolla om du är intresserad: http://bakfnatt.blogspot.com/2009/11/chokladmousser.html

Tove sa...

Rabarberpaj hör verkligen till den här årstiden! Bäst är rabarber just som du gjort, i form av smulpaj med vaniljsås eller glass. :-) Men menar du verkligen att du åt en stjälk som sådan? :-) Det har jag aldrig vågat mig på. ;-)

Cutecakes-Paulina sa...

Åhh vad gott! Så fina bilder dessutom! Tänk att rabarberpaj har jag själv aldrig bakat, ska nog ta och göra det snart!

mumsfillibaba sa...

Rabarberpaj! Mmmm, så gott!! Kolasmak låter ju inte dumt. Ska se om jag kan snika till mig några rabarber någonstans...

sana sa...

imorgon ska jag spinga till affären och köpa Rabarber så att jag kan njuta Rabarberpaj som du hihi ;=)
kram/sana

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove: Ja, visst hör det till?! Jepp, eller ja.. jag åt nog en halv stjälk som den var (visserligen skalad men..), sedan blandade jag resten med lite socker! Prova du också, det är riktigt gott ;-)

Cutecakes-Paulina: Åh, tack! Tycker absolut att du skall ta och baka dig en rabarberpaj du också =)

Sofie: Hihi, var precis i ditt läge för ett tag sedan! Läskades av rabarberpajer som dök upp lite varstans och hade som plan att åka och norpa några av min pappas rabarber ;-)

Sana: Hihi, det gör du helt rätt i!! =)

Elin sa...

Det här receptet måste jag pröva! Älskar rabarber =) och nu har det börjat växa här uppe i norrbotten också! Åtminstonde i tornedalen. I Kiruna är det inte ens grönt i träden ännu =(

Hanna - Bakfnatt sa...

Elin: Så roligt att du vill testa receptet! Riktigt mumsigt =) Härligt att våren har börjar komma till (vissa av) er däruppe också! =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥