måndag 30 augusti 2010

Rulltårta med krabbor

Hej på er alla härliga läsare! I lördags hade vi en något försenad födelsedagsfest för mig som vi kombinerade med årets kräftskiva. Det hör väl till att det är mycket att fixa med inför en fest, men jag hann ändå kavla upp ärmarna och snabbproducera bland annat denna krabbrulltårta! Bäst hade det väl kanske blivit med kräftor på, men eftersom jag hittat ett väldigt snabbt sätt att modellera krabbor på så körde jag på det av rent tidsmässiga skäl ;-)

Rulltårtan är fylld med hallonsylt, vaniljkräm blandat med grädde och hackade jordgubbar. Den är spacklad med grädde och såväl locket som dekorationerna är av marsipan. En enkel och god rulltårta som påminner om prinsesstårta, fast i ett annat format =)

Storkrabban blev försedd men en stor klo och en mindre.. Han gick ett hemskt öde tillmötes då en av festdeltagarna körde en kniv rakt genom hans kropp. Några ångestladdade tjut hördes från ena ändan av bordet så tydligen så tar det emot för en del att ha sönder och att äta upp marsipandjur, hihi.

Det blev lite tårta över och som en parentes for den sista biten med hem till barndomsvännen dagen därpå. Mitt lilla fadderbarn har lärt sig ett nytt ord, nämligen tåta! (Gissa om jag är stolt!) Själva tårtan struntar hon egentligen blankt i, men dekorationerna är desto roligare. Två av småttingarna fick leka ett slags försvinna-komma-fram-lek. Genom att vända på krabborna så att ögonen tittar bort så är tydligen hela krabban borta, snurrar man sedan krabban ett halvt varv så blir det plötsligt "titt ut"! Hihi, hon är för härlig =)

40 kommentarer:

Tove sa...

Ojoj så den var söt! Du kan verkligen konsten att göra små gulliga djur med skojiga miner. :-) Och förstår jättebra att du är stolt över ditt fadderbarn, det är ett fint ord hon lärt sig! ;-)

Unknown sa...

Vilken söt rulltårta! Krabborna är jättefina & söta :)

Carro's Blogg sa...

Ja om du inte hade kommenterat att det just var krabbor så hade jag nog trott att det var kräftor. Jättefin tårta iallafall!

Tårta är verkligen ett bra ord att kunna, bättre än godis, hihi.

Idas Söta sa...

Men gud vilken söt tårta! Småkrabborna är ju helt bedårande söta! Jag kan förstå ångesten när storkrabban blev skuren itu ;) Väldigt gulligt att ditt fadderbarn lekte titt-ut med krabborna dagen efter, barn är ju för härliga :)

Helena mitt i smeten sa...

Åh, vilken söt tårta! Och vilken bra final på en kräftskiva!

Erika - Bakglädje sa...

Helt underbar! Vad duktig du är. Jättefin med storkrabban och de små tillsammans. De är jättesöta.
Och vad roligt att ditt fadderbarn lärt sig just ordet "tårta", passar ju utmärkt. :-)

Pehrnilla sa...

Så gulliga krabbor både stor och små:)

Milli sa...

Så söt tårta, hade nog inte heller tänkt på att de var krabbor och inte kräftor, hihi =) Är de inte svårt att kavla i marsipan eller är de precis som med Sp? Roligt att fadderbarnet lärt sig just de ordet ;)

Cupcakesfluffan sa...

Vilken fin tårta, så himla söta krabbor

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove: Hihi, tack så snäll du är! Jag gillar det gulliga, så det är ju roligt om det också uppfattas så =) Javisst är tårta ett fint ord?! Undrar hur stor del jag har i det hela ;-) Det har blivit en del bakande hemma hos dem nu när vi står utan kök, och hon är allt bra ivrig att få vara med och hjälpa till =)

Linda: Tack så mycket!

Carro: Hihi, för att vara ärlig så var det personer på festen som också trodde det var kräftor! Tack för din kommentar! Tårta är helt klart ett bättre ord att kunna än godis ;-)

Ida: Hihi, tack! Ja, barn är allt för härliga!

Helena: Tack så mycket! Ja, goda skratt är alltid en bra avslutning =)

Erika: Tack snälla! Så roligt att du gillar krabborna! Jo, och det är inte det enda bakrelaterade ordet hon kan heller, hihi! Ibland när jag kommer med en påse och hon anar vad som är på gång så utbrister hon: baka! Det skall börjas i tid ;-)

Pehrnilla: Tack så mycket =)

Milli: Tack för din kommentar! Du får nog olika svar på din fråga beroende på vem du frågar. Personligen så tycker jag att det är enklare att kavla sp än marsipan. Tycker att det går bättre och bättre för varje gång jag kavlar marsipanen, så det är väl bara att fortsätta öva ;-) Ja, kul med bakord, hihi.

Linda: Tack, tack!

Sandra sa...

Såna krabbor skulle jag nog kunna tänka mig att äta, även om jag annars inte gillar skaldjur! ;)

Anonym sa...

Vilken supersöt tårta! =) Älskar verkligen dina krabbor och tror att du gjorde helt rätt i att göra dessa sötnosar. Gillar sjögräset oxå =)

sana sa...

Så söta din rultårta!! du har mycket kul ide' att dekorera din rultårta tycker jag och din krabbor är så söt ;O

Kaksmulan sa...

Ännu en ursöt tårta!! Jag gillar att du kör på rulltårte temat de är så fina, ska göra en nästa gång det blir dags att bjuda på tårta.
Tror 17 att gudbarnet lär sig de viktigaste orden först ;) Kan tänka mig att det kommer att bli många födelsedags tårtor till den lilla lyckosten framöver ;)

Hanna - Bakfnatt sa...

Sandra: Hihi, det låter fint!

Lisa: Tack så mycket! Roligt att du gillade dekorationerna!

Sana: Tack snälla, så glad jag blir!

Gun: Tack! Jag har verkligen fastnat för det här med rulltårtor, så förbered dig på fler i framtiden! Håller helt klart med om att tårta är ett viktigt ord att kunna och hon har många födelsedagstårtor framför sig den tjejen.. =)

bagerskan sa...

Så söta!!

Missa inte min nya tävling där du kan vinna lite smått å gott från Familjekontoret!

Kram Karin

Annica - annicake sa...

Så himla söt med krabborna på!!

Härligt fadderbarn du har! Klart du ska vara stolt när hon lärt sig det viktigaste ordet i världen!! :)

Hanna sa...

Vilken jättefin och söt tårta!! så gulliga krabbor :-)

Mirjam sa...

Kjempesøte krabber! Og de rullekakene er virkelig fine, tror jammen jeg skal prøve meg på en sånn snart. Takk for inspirasjon:-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Karin: Tack =)

Annica: Tack, tack! Ja, hon är allt bra härlig och visst är det ett bra ord hon har lärt sig, hihi!

Hanna: Tack så mycket, vad glad jag blir =)

Mirjam: Tack vad du är snäll! Det tycker jag absolut att du skall ta och göra, ser fram emot att se vad det blir för något i sådana fall =) Jättekul att du känner dig inspirerad!

Tulipan´s bakverk sa...

men guuuud så söta :).. vilken härlig grej till en kräftskiva :)

Tina sa...

så underbart söta krabbor! (; gulligt med en stor och en liten klo!

Cecilia sa...

Supergulliga! Sådana krabbisar kan t o m jag tänka mig att äta :)

Camilla (Himmelske Kager) sa...

Ej, hvor er de søde de krabber.

Hanna - Bakfnatt sa...

Stina: Tack! Jag tyckte den passade ganska så bra ;-)

Tina: Tack så mycket! Kul att du gillade idén med en stor och en liten klo =)

Cecilia: Hihi, ja de passar allt även för veganmagar =) Tack för din kommentar!

Camilla: Tack, så roligt att du gillar dem =)

En annan Tove sa...

Jag blir så lycklig av dina vackra tårtor med mycket humor. Kan inte riktigt förklara euforin men att det är din stora passion att baka går ju inte ta miste på.

Helena sa...

Gud så fint! Ett mästerverk, som vanligt! :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove: Jag hoppas att du förstår hur glad jag blir över dina ord! Tusen tack snälla du =)

Helena: Också din kommentar gör mig väldigt glad! Tack så mycket!!

Elisabeth Edman sa...

Vilken fin!! Så söta!

Hege Arvesen sa...

Herlig!

Bakverk och Fikastunder sa...

Tack för en inspirerande blogg. Jag lånade din krabba till mina kräftor. Jag hittar alltid massa roligt här!

Minerva Cakes sa...

Men gud så söt!!

Hanna - Bakfnatt sa...

Elisabeth: Tack snälla!

Hege: Tack till dig också =)

Bakverk och Fikastunder: Så roligt att läsa din kommentar, tycker det är jättekul att du blir inspirerad av det som finns här på bloggen! Tack för din kommentar!

annelie sa...

Jättefin tårta! Krabborna är verkligen ursöta!!

Hanna - Bakfnatt sa...

Minerva Cakes: Missade din kommentar förra gången, så jag tackar så mycket nu =)

Annelie: Tack, tack! Roligt att du tycker det =)

Cissi sa...

Hej! Jag måste också kommentera och säga att du bakar fantastiskt fina saker! Jag bakar "lite lagom" och har försökt mig på att göra rulltårta täckt med sugarpaste, men får inte till kanterna fint alls. Har du nåt bra tips? Hur täcker man rulltårtan på bästa sätt?
Många hälsningar från Cissi

Hanna - Bakfnatt sa...

Hej Cissi! Tack så mycket för din fina kommentar! Har fått samma fråga tidigare och försöker hjälpa dig så gott det går! Skriver ner hur jag själv gör =)

1. Jag kavlar ut gott om marsipan, mer än vad som kommer att gå åt.
2. Efter att ha lagt marsipanen på rulltårtan och slätat till den så gott det går så tar jag ett hörn i taget. Formar händerna efter hörnet, arbetar uppifrån och nedåt. Om det ser ut att dyka upp problem, exempelvis att marsipanen vill vecka sig, så brukar det hjälpa om man håller ut marsipanen med ena handen, och fäster den i underlaget med den andra.
3. När jag känner mig nöjd så skär jag slutligen bort all överflödig marsipan. Just då man arbetar med rulltårtor kan man skära en liten, liten bit ifrån rulltårtan, och sedan försöka få in marsipanen i nederkant. Annars så skär man helt enkelt så pass nära tårtan som man kommer.

Hoppas att svaret är till någon hjälp. Lycka till med framtida projekt och låt mig gärna höra hur det gick sedan, det är alltid kul att få ta del av =)

Mårtenssons kök sa...

Alltid lika roligt att kika in o kolla på dina senaste kreationer. Så himla fin denna är.

tina sa...

Har aldrig sett någon liknande rulltårta. Fantastiskt!

Hanna - Bakfnatt sa...

Håkan och Anki: Tusen tack, så glad jag blir!!

Tina: Tack snälla! Så roligt att du gillar den =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥