lördag 11 september 2010

Handbollstårta

Hej allihop, hoppas ni har en skön helg! Själv har jag lämnat en intensiv fredag bakom mig och jag kan avslöja att det har haft med bakning att göra =) Idag bjuds det på en handbollstårta och nästa vecka kommer ett hösttema att dyka upp här på bloggen!

Den här tårtan gjorde jag till en arbetskamrats son som fyller 13 år! Födelsedagsbarnet spelar handboll, vilket fick styra temat på tårtan. Då jag inte vet hur Anton ser ut i verkligheten, mer än att han är blond och har blå shorts och vit t-shirt när han utövar sin sport, så tog jag mig konstnärliga friheter när jag modellerade killen =)

För att dela med mig av en erfarenhet jag gjort så skall ni nu få höra en liten historia om killen som pryder tårtan. Då jag hade modellerat färdigt alltsammans så satte jag killen i en skål. Där fick han sitta till dagen därpå. När jag skulle lyfta upp honom så gick det inte! Han satt fast!! Efter många om och men fick jag till slut loss honom fast då i två delar. Som tur är finns det ätbart lim! Nästa gång skall jag placera mina figurer på bakplåtspapper eller liknande och se hur det går. Skall även se till att de förvaras på ett sådant sätt att de enkelt kan lyftas upp. Kort och gott så kommer jag att undvika skålar för detta ändamål ;-) På vilket underlag förvarar du dina marsipandekorationer? Om du sitter på något bra tips så får du gärna dela med dig!

Tårtan är fylld med hallonsylt, vaniljkräm/grädde och hackade jordgubbar. Såväl locket som dekorationerna är i marsipan. Tycker bara bättre och bättre om att arbeta med marsipan, så ni kan räkna med mer av detta material framöver!

19 kommentarer:

Lena-Tårtan sa...

Jättefin tårta! Jag duttar alltid med min "duttpåse" med maizenamjöl på underlaget innan jag placerar mina sp-figurer där. Fungerar bra! Använder alltid maizena istället för florsocker när jag kavlar ut sp-locket eller om flowerpasten är för kletig etc.

Tove sa...

Riktigt söt handbollspojke du gjort och hela tårtan är väldigt välgjord. :-) Jag förvarar mina dekorationer på bakplåtspapper eller aluminiumfolie, just för att de inte skall fastna i underlaget. :-)

Bakverk och Fikastunder sa...

Så söt! Ja, de har en tendens att fastna, häller lite mjöl under och försöker flytta efter en liten stund innan den får stå för natten, men har endast gjort några figurer så jag är ingen specialist. Bakplåtspapper är ju en käck idé, måste väl fungera! Marsipan är ju helt klart godast ;-)

Tulipan´s bakverk sa...

Nämen vad söt!... en riktig söt kille det där :) *stendigga*

Idas Söta sa...

Vilken fin tårta! Killen är ju jättefin! Jag brukar förvara mina marsipanmodelleringar antingen på min plastmatta jag kavlar marsipanlock på eller på bakplåtspapper! Härligt att se att någon mer fastnat för marsipan, de flesta verkar mest förtjusta i sugarpaste, men marsipan är ju så mycket godare tycker jag :)

Carro's Blogg sa...

Kul tårta! Hoppas födelsedagsbarnet blev glad. Jag hade själv ett födelsedagsbarn här hemma i onsdags, det var David som fyllde 35år.

Nu kan du vara stolt över mig för jag bakade tårtan alldeles själv... bland annat använde jag ditt recept på tobleronefluff till ett av lagren. Det kanske inte blev den vackraste tårtan, men på smaken var det inget fel på.

Kristin sa...

Du gör alltid så fina tårtor!
Lite nyfiken på vilken sorts marsipan du använder? jag täcker oftast med sp men tycker marsipan är mycket godare så jag ska nog använda mig av det mer.

Anonym sa...

Vilken snygg kille du gjort! =)
Härligt att den är i marsipan. Jag tycker det smakar MKT bättre. Men vilken typ/märke av marsipan använder du till att modellera gubbar?

Jag har alltid bakplåtspapper under mina dekorationer och det funkar jättebra! Har aldrig haft problem med att de fastnat. De gånger jag gör blommor som ska torka i skålar ser jag till att det är maizena eller florsocker under. Sen går jag dock och rör på dem då o då för att undvika att de fastnar =)

Helena mitt i smeten sa...

Väldigt fin tårta! :-)

Tina sa...

hehe ojdå, stackars lilla gubben! :D Jag brukar sätta bakplåtspapper under :)

kaksmulan sa...

Jattesot tarta. Jag brukar ocksa anvanda bakplatspapper och till smablommor mm anvander jag knackformar. Haller med dig och alla andra kommentarer, det ar ju sa mycket godare med marsipan. Brukar du anvanda florsockereller maizena?
Ha det bra!

Hanna - Bakfnatt sa...

Så roligt att så många delar med sig av sina tips och knep! Tack skall ni ha alla =)

Lena: Tack så mycket! Nu känner jag att jag har ännu en anledning att införskaffa en duttpåse framöver! Har funderat på det tidigare, men har än så länge nöjt mig med min ströare, som visserligen är super i många situationer, men i andra lägen släpper ifrån sig lite väl mycket maizena ;-)

Tove: Tack så mycket! Hihi, antar att du någon gång för längesedan också råkat ut för dekorationer som fastnat?! Det blir helt klart att testa bakplåtspapper nästa gång!

Bakverk och fikastunder: Tack, tack! Det är nog en väldigt bra idé att flytta lite på figuren emellanåt! Ja, många gillar marsipan bättre! Gott, gott =)

Tulipan´s bakverk: Hihi, "stendigga" var kul! Tack så mycket! Blev själv nöjd med killens ansikte - tycker nog att det är det ansikte som jag har lyckats bäst med hittills =)

Ida: Tack snälla! Jag brukar också låta mina figurer sitta kvar på mitt underlag (vilket när jag modellerar är en kavelplatta) men denna gång behövde jag den till så mycket mer efter att killen var färdig.. Men, men, jag har verkligen lärt mig något jag aldrig lär göra om, hihi! Jag har också föredragit att arbeta med sugarpaste (har tyckt att det har varit enklare), men ju mer jag arbetar med marsipan, desto mer gillar jag det!

Carro´s blogg: Tack! Ja, det hoppas jag också! Så roligt att du bakade Davids tårta alldeles själv och att den blev god!! Det är ju trots allt viktigast att det smakar gott =)

Kristin: Tack vad du är snäll! Jag använder kavlingsmarsipan då jag täcker tårtor. Har provat på två sorter, en från Tårtdecor och en från Kakburken. Just denna har jag köpt på Tårtdecor och den är av märket Örebro Bagerivaror.

Sockerrus: Tack, tack! Det var faktiskt ganska så härligt att modellera i kavlingsmarsipan! Mer om den marsipan jag har använt hittar du under svaret till Kristin ;-) Skönt att höra att bakplåtspapper fungerar fint! Har inte haft samma problem med att blommor fastnar, men då har jag ju också låtit dem torka i aluminiumfolie ;-) För att vara på den säkra sidan kan man ju som du också pudra underlaget!

Helena: Tack så mycket!

Tina: Hihi, ja det var lite synd om honom ett tag ;-) Härligt att läsa att ännu fler använder bakplåtspapper - det måste ju onekligen vara en hit =)

Kaksmulan: Tack! Knäckformar har jag aldrig testat, men det låter helt klart som en idé värd att prova! Jag använder alltid maizena, oavsett om jag skall kavla ut sp eller marsipan, göra flowerpaste mindre kletig, på mina händer osv. Maizena är verkligen toppen! Ha det fint =)

Erika - Bakglädje sa...

Vilken fin tårta. Jag gillar verkligen den killen, han har stor charm. Vad bra att du delar med dig av ditt skål-problem.

Annica - annicake sa...

Vilken underbar tårta!!

Ser fram emot nästa veckas hösttema!! Är egentligen en sommarmänniska, men i bakväg är ju hösten tacksam med både frukt och underbara färger!! :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Erika: Tack så mycket! Så kul att du gillar killen =) Hihi, efter att jag delat med mig av problemet så kanske andra slipper gå i den fällan! Tycker det är intressant att ta del av andras erfarenheter, oavsett om de visat sig vara framgångsrika eller inte, så då vill jag ju såklart också kunna bjuda på det =)

Annica: Tack, tack! Roligt att du ser fram emot kommande hösttema! Är precis som du en sommarmänniska, och det är med delade känslor man nu går in i hösten.. Visst är det vackert och så, men jag saknar ljuset!! Man får försöka låta goda frukter väga upp höstmörkret ;-)

sana sa...

Du har verkligen lyckats fint med modelleringen ;=) din tårta ser så fint som alltid & de där pojke är så guligt!!

Livsnjutaren sa...

Ja jag lägger både marsipan dekorationer och choklad dekor på bakplåtspapper. Önskar dig en härlig dag. Härliga bakverk du gör.

Cecilia sa...

Det verkar visst som att de flesta använder bakplåtspapper, men jag skulle ändå vilja påstå att plastfolie är så mycket bättre :) Och då kan man använda skålar och liknade i alla fall!

Hanna - Bakfnatt sa...

Sana: Tack snälla du! Blir alltid så glad över dina fina ord =)

Livsnjutaren: Tack så mycket! Kul att du delar med dig av ditt tillvägagångssätt =) Ha det fint!

Cecilia: Så kul med ytterligare ett materialval, tack för att du delar med dig! På så sätt borde skålar kanske inte bli helt bannlysta framöver, hihi =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥