onsdag 15 september 2010

Rulltårta med flugsvampar och höstlöv

Börjar ni tröttna på rulltårtor med hösttema? Ni kan vara lugna, för efter detta inlägg har jag bara en sådan tårta kvar att dela med mig av! Därefter får det bli lite andra godsaker här på bloggen ;-)

Med hösten kommer svampar. Min absoluta favorit är utan tvekan taggsvampen, men dess bleka färg hade nog inte gjort sig så fin på denna tårta. Hack i häl ligger de mångas favorit, kantarellen! I detta tårtsammanhang valde jag att lämna de ätbara, goda svamparna för att istället ge mig på en av dess farligheter - röd flugsvamp!

Av tidigare erfarenheter vill jag vara färdig med tårtorna dagen innan de skall levereras. Det blir minst sagt mindre stressigt då! Dessutom hinner tårtorna safta till sig lite mer =) Skall de ätas samma dag som de tillverkas så kan grädde fungera som spacklingsmaterial, men skall de klara en natt i kylen så vill jag inte ta risken att marsipanen börjar smälta och av den anledningen väljer jag att spackla tårtorna med smörkräm. Ett alternativ är att fodra locket med matfett. Denna tårta är fylld med hallonsylt, vaniljkräm/grädde och hackade jordgubbar och det är helt klart en av mina egna favoritfyllningar!

Jag tror att denna tårta hade vunnit mycket på två små, men ändå för ögat viktiga justeringar. Det ena hade varit om texten vore röd, eftersom det är så mycket orange som det är. Det andra är om löven hade försetts med lite bladnerver. Just när bladen går i de färger som de gör så ser det nästan mer ut som eldslågor än höstlöv. Kan väl säga att jag efter denna tårta har blivit två insikter rikare =)

16 kommentarer:

Bakverk och Fikastunder sa...

Såå mysig!

Tina N sa...

Eller kanske något löv i brunt, som hade brutit av det hela. Fast jag är övertygad om att Sandra kommer att tycka att det är en superfin tårta! :)

Tulipan´s bakverk sa...

lika ljuvligt vackra som alltid gumman ;)

Anonym sa...

Gillar framför allt svamparna =) De är ursöta.
Tycker tårtan är fin, men tror också som du säger att hade texten varit röd så hade den blivit ännu finare.

Anonym sa...

Jeg syntes nu dine kager er så skønn. Og de små svampe er så søde. Jeg tænkte på om du mon deltager i scandinavian cake show her i weekenden. Det kunne være hyggeligt at hilse på dig :-)

Erika - Bakglädje sa...

Ytterligare en fin hösttårta. Jag blir så sugen på att testa ditt koncept och göra rulltårts-tårta.

Anonym sa...

Vilken fin och svampig tårta. Ett förslag hade varit att låta höstens trollska färgexplosioner bli mer framträdande.

sana sa...

Vilken söt din Rulltårta med flusvampar och höstlöv ;) svamparen ser gulligt ut, Låta super gott med fyllningen tycker jag hihi ;d Vilken äe bra om jag ska göra rulltårta som du att använda marsipan eller SP.

Hanna - Bakfnatt sa...

Bakverk och Fikastunder: Tack =)

Tina N: Absolut, något brunt till det orange hade nog varit väldigt fint =) Tack för din kommentar!

Tulipan´s bakverk: Tack vad du är snäll!

Sockerrus: Tack =) Jo, får jag säga det själv så är jag också mest nöjd med svamparna!

Vibeke: Tack, så glad jag blir! Jag kommer inte att delta i någon av tävlingarna i helgen, men på lördag kommer jag att vara på plats för att spana in alla andras verk =) Hade varit kul att se dig i verkligheten också, får hålla ögonen öppna ;-)

Erika: Tack så mycket! Det tycker jag absolut att du skall göra, så nu ser jag allt fram emot någon rulltårta på din blogg framöver! Eller kanske flera, för vem vet, kanske du också fastnar för det ;-)

Matpolisen: Tack =) Jo, det hade varit kul om färgerna varit lite mer framträdande!

Sana: Tack, tack! Ja, den fyllningen tycker jag verkligen är jättegod! På frågan om du skall använda sp eller marsipan, så tycker jag att du skall testa med det material som du tycker bäst om att arbeta med + äta, vilket i och för sig kan skilja sig åt.. Har inte testat att klä in just rulltårta med sp, bara marsipan. Hade du frågat mig för ett par månader sedan så hade jag nog velat svara sp, men nu gillar jag ju bara mer och mer att jobba med marsipan ;-) Många föredrar ju också själva smaken av marsipan. Hur som helst så hade det varit väldigt kul om du testade! Heja dig!!

Annica - annicake sa...

Helt underbara färger på denna rulltårta!!
och nej, vi tröttnar aldrig på dina rulltårtor! :)

Tove sa...

Jättesöt den här också, väntar med spänning på följande! ;-) Skickligt av dig att lyckas hitta på olika motiv men med samma tema. :-)

Cupcakesfluffan sa...

Vilken fin tårta, så söta flugsvampar

sana sa...

Jag ska beställar hemma marsipan eller de funkera bra med marsipan som säljer på mat äffaren och jag tror att jag ska prova med masipan eftersom de är mer goda än SP hihi och jag tror på din smak ;=)

Hanna - Bakfnatt sa...

Annica: Tack för din kommentar! Kul att du gillar färgerna!

Tove: Tack så mycket! Nu är det bara en tårta kvar i serien, och den kommer imorgon!

Cupcakesfluffan: Tack! Roligt att du gillar svamparna!

Sana: Har inte kollat närmre på den marsipan som finns i matbutiker (bortsett från färdigfärgad på små rullar). Tycker det är stor skillnad på att täcka med kavlingsmarsipan jämfört med marsipan som inte är för just det området, så om du kommer över kavlingsmarsipan så vore det nog det bästa ;-)

Thumman sa...

Supersöta svampar!! Börjar bli sugen på att testa på rulltårtor själv.

Hanna - Bakfnatt sa...

Thumman: Tack =) Så roligt att du börjar bli sugen på att testa det med rulltårtor, det tycker jag absolut att du skall göra!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥