fredag 29 oktober 2010

Att modellera en groda

En gullig tjej som blivit inspirerad av akvarietårtan kontaktade mig och undrade om jag hade någon beskrivning på grodan som sitter på toppen. Eftersom jag inte hade någon beskrivning, men ändå ville hjälpa till så ordnade jag det hela genom att modellera en ny, något annorlunda groda och fota arbetsbeskrivningen. När jag sedan skulle sätta ord på arbetsgången så var det svårt att sluta. Tips som jag gärna vill dela med mig av, och som även går att applicera på många andra typer av modelleringsprojekt, dök upp under arbetets gång. Det hela slutade med en långt mer omfattande beskrivning än jag från början hade tänkt mig.. Kul var det i varje fall att göra beskrivningen, riktigt kul =)

Att modellera djur är bland det allra roligaste jag vet och det skulle vara så roligt om fler upptäckte glädjen med det! Beskrivningen som följer är ganska så grundlig och min förhoppning är att även de som inte har någon större vana av att modellera, eller kanske ingen alls, kan ta till sig innehållet i beskrivningen! Skulle något vara oklart är det bara att hojta till så försöker jag förklara på något annat sätt så gott det går!

Här ser ni vad jag använde mig av då jag modellerade grodan. Maizena majsstärkelse i en ströare, svart och grön pastafärg, tandpetare, en tyll, ätbart lim, pensel, sockerpasta (sugarpaste) och modelleringspasta samt ett par modelleringsverktyg: ball tool och kniv.

Då jag modellerar blandar jag sockerpasta och modelleringspasta ca 50/50 och jag tycker att materialet blir mycket bra att arbeta med. Sockerpastan ger en smidighet, medan modelleringspastan gör att figurerna stelnar en aning på ytan och håller formen fint. Min erfarenhet av ren modelleringspasta är att den smular väldigt mycket, medan figurer i enbart sockerpasta har en tendens att säcka ihop. De båda materialen tillsammans blir däremot utmärkta att jobba med, tycker jag!

Bilden till vänster: Det är viktigt att hålla färgen i burken fräsch, så var noggrann med vad du stoppar ner i burken! Verktygen, förslagsvis tandpetare, skall vara rena. Använd en ny tandpetare var gång du skall hämta upp färg, även om det är samma färgburk.

Bilden till höger: Strö ut lite maizena majsstärkelse på underlaget och knåda in färgen. Tillsätt lite mer maizena om materialet kladdar.

Det kan vara lite klurigt med figurers proportioner, men man får testa sig fram lite.

Övre bilden: Materialet är uppdelat i fjärdedelar. 1/4 är avsett för benen, 1/4 för huvudet och resterande, alltså hälften av allt material går till kroppen.

Nedre bilden: För att få "bakbenen" aningen större än "frambenen" så delade jag upp den fjärdedel som var avsedd för benen i fem delar. 2/5 gick till frambenen och 3/5 till bakbenen.

Hur vill du att huvudet skall vara riktat när hela grodan är klar? Vill du att grodan skall titta framåt, uppåt eller något annat? Försök att redan nu ha en bestämd idé, för efter att munnen är på plats är det ofta svårt att ändra sig. Det är inte alltid bara till att luta på huvudet som man kanske tror, för så snart man börjar bearbeta huvudet så blir det mer eller mindre platt undertill.. Vill man ha en groda som exempelvis tittar uppåt, ja då är det en bra idé att göra munnen högre upp redan från början!

Det finns speciella verktyg att göra munnar med, men här använder jag mig av "baksidan" av en tyll. Ju större tyllen är, desto mer sparsamt men brett blir leendet. En mindre tyll gör att figuren ser väldigt glad ut, men munnen riskerar att se väldigt liten ut (vilket å andra sidan kan vara en effekt i sig). Alltsammans beror ju också på hur stor eller liten figuren är.

För att göra ögonhålor använder jag ett verktyg som heter ball tool, bollverktyg För att placera ögonen jämnt så är det bra att ta fasta på någon riktlinje, exempelvis mungiporna. Tryck in bollverktyget en bit och håll emot med ett finger medan du med cirkulerande rörelser arbetar dig något uppåt. Detta för att få effekten att ögonen sticker upp från huvudet något. Man kan naturligtvis nöja sig med att bara göra gropar rakt in om man hellre vill det. Med facit i hand så skulle jag nog ha placerat ögonen något lägre än vad jag gjorde. Sådant är lätt att se i efterhand ;-)

Jag tycker att det är enklast att arbeta från vänster till höger och detta beror förmodligen på att jag är högerhänt. Väljer man att placera ut den vänstra pupillen först så har man fri sikt (alltså ingen hand i vägen) när man sedan skall placera ut nästa pupill. Ofta vill man ju förhålla sig till den andra pupillen.. Omvänt borde gälla för vänsterhänta ;-)

Bilden till vänster: Till de aningen konformade ögonen har jag använt ofärgad sockerpasta. Börja med att rulla sockerpastan till två bollar. Fortsätt därefter att rulla, men lägg lite tryck på ena sidan av bollen, på så sätt växer konen fram av "sig självt". Ett litet tips när man skall göra två likadana delar är att rulla dem med samma hand/finger samtidigt. Det är ofta ett smidigt sätt att få till hyfsat jämnt resultat.

Bilden till höger: Placera ögonen i ögonhålorna på prov och justera storleken om så behövs. Pensla lite ätbart lim i hålorna och stoppar sedan in ögonen. Om du vill att ögonen skall sticka ut en aning så får du vara varsam då du sätter dem på plats, så de inte plattas till alltför mycket. Rulla pupillerna till små kulor, platta till dem en aning och fäst dem med lite ätbart lim. Ett tips är att platta till båda pupillerna innan du fäster någon av dem, på så sätt är det enklare att få dem i samma storlek. När ögonen väl är på plats så "snyggar" du till ansiktsformen med ett finger.

Bilden till vänster: Näshålorna gör du enkelt genom ett par försiktiga tryck med en knivspets.

Den övre bilden till höger: Gör bakbenen genom att utgå från två bollar som du sedan rullar till avlånga koner.

Den nedre bilden till höger: Prova att forma bakbenen på lite olika sätt och placera dem på olika ställen. Detta kan ha väldigt stor betydelse för vilket uttryck figuren får! Själv brukar jag avvakta med att limma fast några kroppsdelar innan jag placerat ut samtliga och känt lite på uttrycket. När du är nöjd med formen och placeringen av benen så plattar du till fötterna något.

För att göra "tår" använder jag en kniv, placerar den framför önskat ställe och skjuter försiktigt men bestämt kniven inåt. Jag börjar alltså i materialets ytterkant och arbetar mig inåt till önskat djup. Vill man hellre skära ett snitt kan man naturligtvis göra det, men jag tycker inte att kanterna blir lika fina så.

Gör frambenen på samma sätt som bakbenen och testa olika placeringar av dem. Limma avslutningsvis fast alla kroppsdelar. Jag tyckte att grodan såg lite tomhänt ut så den fick en liten ros att hålla i.

Om du inte skall använda grodan med detsamma så är ett tips att sätta den på en bit bakplåtspapper, plastfolie eller att dutta underlaget med lite maizena stärkelse. I annat fall finns risken att den fastnar i underlaget och det kan vara svårt att få loss grodan utan att skada den. Förvara i lufttät burk, i rumstemperatur och på ett mörkt ställe. Ett köksskåp är perfekt ;-)

31 kommentarer:

Hanna sa...

Åh, vilken bra beskrivning på en jätttesöt groda!! Gillar dessa steg-för-steg beskrivningar med bilder :-)

Trevlig helg!!

Sarah sa...

Men så söt!! Superbra beskrivning.
Jag måste börja testa lite med modellering.
Kanske något för vår kommande "tårtjunta" :)

Smilla sa...

Vilken fin liten groda,och bra beskrivet! =)
Jag samlade på grodor när jag var liten,och har ett gäng kvar än=). Gillar grodor!
Kram

Milli sa...

Jättebra och enkel beskrivning! Bra med bilder som visar olika steg, de underlättar mycket. Jag läste faktiskt igenom allt så kanske blir de en groda framöver :)

Linda sa...

Åh vad roligt att se. Jag älskar "how to" beskrivningar.
Jag är så inspirerad att pröva på nu =)

Bland muffins och pelargoner sa...

Vad kul med steg-för-steg, den blev verkligen detaljerad :)

Bakverk och Fikastunder sa...

Åh så söt, tack för beskrivningen! Mycket sötare än min..

Milla sa...

Oj, vilken superb beskrivning!! Till och med jag som aldrig har provat modellera skulle klara av detta!! TACK!!

Charlottes matblogg sa...

Det ser ju så lätt ut! Men det krävs nog lite övning kan jag tänka mig. Grodan är ju verkligen super söt. Man borde ju testa detta nu när du lägger ut en sådan bra beskrivning!
Du har en helt fantastisk blogg förresten=)

Hanna sa...

Åh vad fin groda och bilder och med enkla instruktioner. Förstår att sånt tar mycket tid.. Skulle du vilja göra nåt liknande framöver så kan ett tips vara att modellera en gris. Marsipangris till jul är ju en klassiker, även för den som inte vill dekorera en tårta utan bara äta fin marsipan :)

sana sa...

Bravo!! det mycket lätt att göra när jag läste din beskrivning och titta på bilden ;) tack så mycket jag ska prova göra de :=)

MM Cake Design sa...

Du gör så fantastiska grejer Hanna1

Rebeka sa...

Jättebra guide med fina bilder och bra beskrivning! :) Grodan blev jättesöt!

Tove sa...

Superbra beskrivning och jättesöt groda! Vad fint att du tagit dig tid att göra instruktionerna! :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Hanna: Så roligt att du uppskattade beskrivningen, tack =) Önskar dig en fin helg också!

Sarah: Tack så mycket, roligt att du tycker beskrivningen var bra! Tycker absolut att du skall testa på att modellera! Börja lite smått, och du är lätt fast ;-) Så mysigt med "tårtjunta"!

Smilla: Tack! Hihi, så gulligt med grodor, visst är de söta?! Kram!

Milli: Så roligt att du tycker så! Utan bilder hade det varit väldigt svårt att visa! Inte dåligt att du tog dig igenom all text ;-) Skulle vara roligt om du gjorde en groda framöver!

Linda: Jättekul att du gillar inlägget och känner dig inspirerad att testa!

Johanna: Kul att beskrivningen uppskattades! Hihi, jo.. den gick allt på djupet emellanåt ;-)

Bakverk och Fikastunder: Tack och varsågod ;-)

Milla: Vad glad jag blir över dina ord, tack! Hoppades på att beskrivningen skulle väcka just den känslan/reaktionen som du beskriver hos någon eller några, så nu blev jag riktigt glad =)

Charlottes matblogg: Tusen tack snälla du, dina ord värmer verkligen! Så roligt att du tycker det ser lätt ut, det kanske gör att fler vågar testa sig på det hela ;-) Nog krävs det väl viss övning för de allra flesta skulle jag tro, men det kan ju vara väldigt olika. Vissa verkar vara födda med modelleringsverktyg i nävarna, hihi. Det skulle vara jätteroligt om du testade på =)

Hanna: Tack så mycket, jättekul att instruktionerna upplevdes som enkla! Klart att det måste bli några marsipangrisar inför julen =)

Sana: Hihi, tack fina du! Så kul att du vill testa =)

MM Cake Design: Tusen tack för dina fina ord!

Rebeka: Tack snälla!

Tove: Tack! Vad glad jag blir över att du tycker beskrivningen är bra! Det var bara roligt att göra den =)

Cupcakesfluffan sa...

Så kanonbra med steg-för-steg beskrivningar, det gillar jag, så söt groda, den måste jag testa att göra

Idas Söta sa...

Vad bra med en beskrivning! Grodan är ju en riktig liten sötnos!

Lena-Tårtan sa...

Jättebra beskrivning, jättesöt groda!!

Helena mitt i smeten sa...

Jättesöt groda! Vad duktig du är!

Sara sa...

Vilken. Kanon beskrivning. Grodan blir jätte söt. Han kan nog komma te användning :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Cupcakesfluffan: Kul att du uppskattar beskrivningen, det hade varit jättekul om du testade att göra grodan =) Tack för din kommentar!

Ida: Tack så mycket!

Lena: Så roligt att du tycker det, tack =)

Helena: Tack snälla!

Sara: Det skulle vara jättekul om det blev så =) Tack för din kommentar!

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Tack för en toppenbeskrivning, detta måste ju testas! Har följt din blogg ett tag och du är verkligen en inspirationskälla! Jag bloggar själv om allt möjligt och har även börjat så smått med att lägga in mina bakverk, och tänkte länka till din blogg, hoppas det är ok :)
Linda

Erika - Bakglädje sa...

Åh, vad bra. Tack för en bra beskrivning.

Maria sa...

Gud så søt! Takk for flott beskrivelse :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Linda: Tack för din kommentar! Så roligt att du gillar beskrivningen och är sugen på att göra en egen groda! Jättekul att höra att du hittar inspiration här och självklart får du länka till bloggen!

Erika: Varsågod ;-)

Maria: Tack tack, kul att du tycker om den!

Fia sa...

Kanonbeskrivning! Önskar att du hade gjort den typ i Januari för hade behövt den då ;-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Fia: Tack så mycket, vad glad jag blir över att du tycker det! Synd att jag inte gjorde den tidigare bara ;-)

Karin sa...

Vilken bra beskrivning. Fin blogg du har skapat.

Hanna - Bakfnatt sa...

Många tack Karin, kul att tycker så =)

yasemin sa...

Åhh vilken bra beskrivning. :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Så roligt att du gillar den Yasemin =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥