söndag 24 oktober 2010

Brysselkex med rosa kant

Inför förra helgen hade jag som plan att baka en uppsättning småkakor, lägga upp dem fint på ett tvåvåningskakfat, slå in alltsammans i cellofan och ge bort till min vän som fyllt 30 år. Under planeringsstadiet fick jag förfrågan om att baka till festen och självklart ville jag det! Dock inkräktade detta på tiden jag hade tänkt lägga på kakbaket, så det fick helt enkelt bli uppskjutet. Denna helg har det hunnits med att baka lite grann. Inte så att huset är fullt av småkakor, men några stycken blev det i alla fall =)

Via Bakfnatts gamla sida på Facebook (som håller på att avvecklas, nya läsare hänvisas till den nya) så fick jag under planeringsstadiet flera inspirerande kakförslag. Även om tanken med projektet numera ligger bakom mig, så vill jag ändå passa på att testa förslag som jag fick! Det roliga med att andra delar med sig är att man får nya idéer, infallsvinklar eller att man testar på nya saker som man kanske inte skulle ha gjort på egen hand så att säga. Dessa brysselkex är ett exempel på det =) Tror inte ens att jag har ätit dessa kakor förut, men hjälp vad gott det visade sig vara!

Ibland ställs frågan om min sambo och jag själva äter upp allt som bakas och nej, så är inte fallet. Tårtor bakar jag främst till andra, cupcakes är en sådan där perfekt "ta-med-sig-och-bjuda-på-grej" medan småkakor och bullar snabbt åker in i frysen och därefter plockas fram exempelvis då vi har besök. Nåväl, hallongrottor hör väl till undantaget då, för av någon anledning hinner de ta slut nästan innan de ens har svalnat. Därför är det bra att inte baka just de kakorna så ofta ;-) Det finns en risk för att brysselkex hamnar i samma "varnings-kategori" som hallongrottor, för de föll mig verkligen i smaken! Ett knep jag ofta tar till för att slippa fylla frysen med enbart sötsaker är att bara baka halva satser. Så gjorde jag också denna gång.

Brysselkexen är bakade efter ett recept i boken "Sju sorters kakor". Vill man inte baka en full sats så går det alltså fint att halvera receptet. Nedanstående mängd skall ge omkring 50 kakor.

Ingredienser
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Strösocker till garnering (färgat med röd pasta- eller hushållsfärg)

Gör såhär
Hacka samman ingredienserna till en deg (jag körde dem snabbt i matberedaren). Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker. Lägg rullarna kallt, skär dem i skivor och lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 10 minuter.

Efter inspiration från Annelie och Linda så testade jag att färga eget strösocker. Jag hällde upp socker i en mugg, tillsatte lite röd pastafärg och rörde ordentligt med en sked. Lätt som en plätt och faktiskt ganska så fint ;-)

21 kommentarer:

Sara sa...

Alltid gott med lite småkakor ;) När man son skulle döpas så ville jag duka med ljusblå sand i ljuskopparna. Jag hittade de inte nån stans. Men då färgade jag socker ljusblått. Supersmart idé tyckte jag ;)

Milli sa...

Så söta kakor :) Passar ju perfekt nu i den rosa månaden hehe. Jag försöker också att inte äta så mycket själv av de jag bakar =) Roligare att ge bort å så kanske man klarar att hålla vikten hehe ;)I morgon tänkte jag prova att göra praliner för första gången :)

Sarah sa...

Brysselkex är verkligen gott, min mamma brukar baka det till jul med grönt socker :) Jag brukar också baka halva satser för att få testa fler sorter och inte ha en överfull frys :)

Tove sa...

Så fina! Fin idé med rosa kant. Jag har heller aldrig ätit brysselkex, det brukar mest bli choklad i olika varianter om jag bakar nåt vi själva skall äta...;-) Men kanske det skulle vara dags och prova nåt annat? :-)

Helena mitt i smeten sa...

Jättefina kakor och grymma bilder! Du får mig sugen på att baka brysselkex i varje fall ;-)

Carro's Blogg sa...

Vilken bra ide att slå in kakorna i cellofan, verkligen tjusigt med det rosa bandet till.

Idas Söta sa...

Vilka härliga kakbilder! Här har vi ännu en som aldrig ätit brysselkex, men dina bilder får mig sugen att testa :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Sara: Vilken smart idé =) Tack för din kommentar!

Milli: Tack! Ja, visst passar de fint denna månad ;-) Åh, så spännande med praliner, skall bli skoj att se vad det blir för någonting =)

Sarah: Vilken fin idé att rulla dem i grönt socker till jul! Hihi, fler som kör på halva satser då! Bakar hellre lite färre kakor men testar på många olika ;-)

Tove: Tack så mycket! Åh, du måste testa brysselkex! Hihi, de orden kommer från någon som testade först igår, men jag menar det verkligen =) Är också en riktig chokladälskare, men jag kan tänka mig göra undantag emellanåt, om det är riktigt gott ;-)

Helena: Tack snälla för dina fina ord!

Carro´s Blogg: Tack! Jag älskar cellofan! Spelar nästan ingen roll vad det är man slår in, det ser så fint ut på något vis ;-) Att slå in några kakor på detta sätt gör att de känns lite mer som en present än om man kommer med dem i en fryspåse, hihi =)

Ida: Tack så mycket! Då tycker jag att du också skall ta och testa, för de var farligt goda =)

Maria sa...

För ett kakmonster som mig själv så ser det helt underbart ut! :-) Jättevackert förpackade också.

Cupcakesfluffan sa...

skulle bakat brysselkex förra veckan, men så blev det inte så, ser himla gott ut och hallongrottor är tokgott det med :-)

Smilla sa...

Brysselkex är ju supergoda småkakor! =)
Och dina foton på dem gör ju en väldigt sugen=).
Min mamma brukade alltid göra dom med rosa eller gröna kanter när jag var liten, lite nostalgi sådär! =)

Ida sa...

Åh va söta!
När jag väl får tummen ur och bakar brysselkex brukar jag också experimentera lite med färgerna, och blått var riktigt häftigt!
Synd att man inte bakar småkakor så värst ofta, de flesta älskar ju småkakor! :)

Tulipan´s bakverk sa...

Men gud så söta! :) färgat socker har jag åxå gjort för rätt längesen. Något som inte är sålängesen är färgat kokos.. jag brukar färga mina kokosflingor själv till mocka rutor eller dylikt. Det är åxå lika enkelt och jättesött :)

Cecilia sa...

Fiiina! Gillar att strösslet blev så ljust rosa. Jag har tänkt jag skulle göra sådana här, då jag har rosa strössel (bl a), men de kommer då att bli neonrosa i kanterna =)

Annelie sa...

Har samma förkärlek som du för hallongrottor. De och brysselkex är mina favoriter som aldrig hinner hamna i en burk för de hamnar i min mage! ;)

Erika - Bakglädje sa...

Jag har aldrig bakat brysselkex inser jag nu. Jag har nog inte ätit det så många gånger heller. Något som måste åtgärdas!

Ulrika sa...

Hej!
Vilken bra idé för att göra kakorna lite extra fina!
Jag har precis startat upp en blogg och skulle behöva lite tips på vad man behöver för "verktyg" när man gör cupcakes och tårtor.
Vad använder du mest?

Anonym sa...

Vad fina de blev! Så snyggt med kakor och sidenband =) Har faktiskt aldrig ätit dessa kakor. Kanske är dags för de ser väldigt goda ut =)

Hanna - Bakfnatt sa...

Maria: Hihi, tack för din kommentar!

Cupcakesfluffan: Hoppas du snart får tillfälle att baka brysselkex! De och hallongrottor.. mums!

Smilla: ja, visst är de?! För några dagar sedan visste jag inte om det ;-) Kul att du delar med dig av minnen! Låter väldigt fint med grön kant också!

Ida: Det låter häftigt med blått! Nästa gång kanske man skulle ta och göra kakorna i massa olika färger! Tack för din kommentar!

Tulipan´s bakverk: Tack! Det får helt klart bli att färga kokos någon gång, kul med färger som livar upp1

Cecilia: Tack så mycket! Neonrosa är ju inte fel det heller ;-)

Annelie: Tycker att du har väldigt bra smak ;-)

Erika: Det låter som att du får ta och baka det snart ;-)

Ulrika: Får tacka Annelie för den fina idén! Jag hör av mig till dig angående verktygen, svårt att rada upp allt utan att veta i vilken ände du vill börja ;-)

Sockerrus: Tack! Ett litet band kan göra väldigt stor skillnad ;-) Då tycker jag absolut att du skall testa, det är såå gott!

Christer sa...

Ett lättare sätt att färga brysselkex är att ta karamellfärg (sådan som du köper i mataffären) och blanda några droppar i ca en matsked vatten. Pensla sedan degrullen med färgblandningen. Därefter rullar du rullen i strösocker som du har strött ut på ett bakplåtspapper. Sockret fastnar på rullen och suger åt sig färgblandningen, färgen blir jämn och fin.

Hanna - Bakfnatt sa...

Christer: Tack för din kommentar! Kul att du tar dig tiden att dela med dig av ditt tips =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥