fredag 24 december 2010

Chokladdoppad lakritskola

Här kommer då sista julgodiset för i år, chokladdoppad lakritskola med havssalt. Passar på att önska alla en riktigt God Jul och hoppas att ni har många mysiga timmar framför er!


Ca 60 st

3/4 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid gryta. Koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock, rör om då och då, tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet (droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en fast men mjuk kula så är smeten färdig, annars låter du den koka några minuter till). Det tar omkring 15 minuter i en vid gryta. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält chokladen i vattenbad, låt svalna. Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen, lägg på bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Receptet på denna kola kommer från boken Julgodis av Johanna Westman.

23 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Vi önskar dej detsamma, en riktigt GOD JUL på dej!

sana sa...

God Jul för dig och din familj!!
kram,,,sana

melinda sa...

God jul på dig med!

Linda & Bengtssons Baksida sa...

God Jul Hanna! Hoppas du haft en riktigt mysig julafton!

Cupcakesfluffan sa...

Den kolan är så god och God Jul

Sköna o Gröna Ting sa...

Goder morgon!
Tack för din underbara julhälsning!
Jag hann aldrig önska dig GOD JUL men jag hoppas att din fortsatta helg kommer att bli STRÅLANDE!
Mycket mys och bara vara....
Kram till dig
Marianne

Carro's Blogg sa...

God jul och hoppas du får en riktigt skön helg!

Annica - annicake sa...

mumsfilibabba! :)

Hoppas julen varit bra so far och önskar dej en riktigt God fortsättning!

kram

Camilla (Himmelske Kager) sa...

Uh, de ser rigtig gode ud. Lige noget for mig.

Hanna - Bakfnatt sa...

Tack för era julhälsningar =)

Camilla: Du får ta och testa dem, de är väldigt goda =)

Helena Ljunggren sa...

God fortsättning!

elin sa...

gjorde något liknande förra året. god jul till dig också! :)

skogslunden sa...

De låter otroligt goda. Jag har aldrig gjort något lakritsgodis förut, så det får jag nog prova, även om julen är förbi.
Javisst var receptboken fin, jag tänkte faktiskt på dig när jag såg den. Nu ska jag skriva ner mina favoritrecept från din blogg där.
Kram Jennie

Lena sa...

Wow vad mycket fint du har gjort här!! En fröjd för ögat verkligen..hoppas det är ok att jag länkar till dig från min blogg.
Mvh Lena

Erika - Bakglädje sa...

God fortsättning!
De där kolorna är SÅ goda. Jag trodde jag skulle få ha dem för mig själv, eftersom jag är den enda i familjen som tycker om lakrits, men så blev det inte. Alla åt glatt av kolan. Så nästa år blir det nog en större sats. :-)
Hoppas din jul har varit bra.
Kram Erika

foodelicious.se sa...

Ser riktigt smaskiga ut. Har aldrig testat dessa men då jag älskar både choklad och lakrits så får man absolut testa det.
God fortsättning!

Vardags-mirakel sa...

Mums, det låter smaskigt. Gott nytt år på dig! Kram Eva.

Hanna - Bakfnatt sa...

Helena: Tack, detsamma!

Elin: Tack tack =)

Skogslunden: Tycker gott att man kan göra dessa även om julen är förbi, så gillar du lakrits så skulle det vara kul om du också gjorde dem! Så gulligt att du tänkte på mig när du såg receptboken =) Kul att få fylla den med massa smaskiga recept, kram!

Lena: Åh, tack för dina finfina ord, så glad jag blir! Självklart är det ok att du länkar =)

Erika: Roligt att även de som inte är så förtjusta i lakrits gillade kolorna! Då förstår jag att det kan bli en större sats nästa år ;-) Tack, jag har haft en väldigt bra jul, hoppas detsamma! Kram!

Foodelicious: Tack, detsamma! Då låter det nästan som ett måste ;-) Tack för din kommentar!

Vardags-mirakel: Tack så mycket, önskar dig detsamma! Kram!

Sofie sa...

Dessa gjorde jag också innan jul. Men mina blev inte alls sådär jämnt och fint doppade som dina ser ut. Har du något tips?

Hanna - Bakfnatt sa...

Hej Sofie! Mitt bästa tips är nog att se till att ha tillräckligt med choklad "på höjden" om du förstår vad jag menar, så man utan problem kan sänka ner kolan i choklad och att den blir helt täckt (utan att man behöver vända på den och hålla på). När jag doppade just dessa kolor så använde jag två gafflar. Jag lade kolan på den ena gaffeln, doppade hela kolan i choklad, lät överflödig choklad rinna av och lade sedan kolan på den andra, "chokladfria" gaffeln. Lade sedan ner kolan på bakplåtspapper. Gjorde denna procedur för att slippa få med mig massa "onödig" choklad. Det kan bli ganska så söligt när man håller på och doppar i choklad, men på detta sätt så blev det i alla fall lite mindre kladd och kolorna kanske uppfattas som något mer jämna.. Hoppas du får ut något av mitt svar, det är lite svårt att förklara bara med ord ;-)

Helena sa...

Den här kolan har jag fullkomligt VRÄKT i mig i jul. Funderar på att koka en omgång till. Jag kan stå ut med att julen är slut, men inte med att lakritskolan är det.

Annelie sa...

De där kolorna gjorde jag också, sååå himla goda!

JAg önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Hanna - Bakfnatt sa...

Helena: Hihi, det kan jag förstå för de är ju riktigt goda =)

Annelie: Tack för din kommentar, god fortsättning!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥