söndag 15 maj 2011

Schwarzwaldtårta

Igår gjordes här första tårtan på evigheters evigheter! Det kändes härligt att höra ljudet av en arbetande Kitchen Aid, att smälta choklad och fylla en spritspåse med grädde. Småsaker kanske, men det kändes stort på något sätt när man inte gjort det på länge. Tyckte dessutom att det var väldigt roligt att dekorera en tårta med små och enkla medel och jag fick ett rejält sug efter att göra gräddtårtor, fulla av godsaker som sommaren kommer att bjuda på! Vill passa på och tacka för alla gratulationer och fina kommentarer i senaste inlägget och via mail. Era ord värmer!

Receptet på denna Schwarzwaldtårta kommer från ett receptkort, vilket jag inte vet var det kommer ifrån. Lägger ut receptet ändå, ifall någon kan tänkas vara intresserad. Bottnarna blev lite smått sega och mer mjuka än frasiga och de påminde en del om Nutella i smaken. Ett gott alternativ om man föredrar nötter framför maräng! Vill man ha vanliga marängbottnar så finns det många recept på nätet att välja bland.

Bottnar
200 g (3 dl) hasselnötskärnor
3 dl florsocker
4 äggvitor

Fyllning
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering
125 g mörk blockchoklad
Ev. lite kakao

1. Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. Rita 3 cirklar, ca 23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smöra cirklarna lätt.
2. Mal nötkärnorna i mandelkvarn. Blanda dem med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner nötblandningen i äggskummet. Bred ut smeten jämnt i de ritade cirklarna.
3. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 10 min, eller tills de känns torra och är genomgräddade. Låt dem kallna innan de lossas från pappret.
4. Garneringen: Smält chokladen. Bred ut den på ett bakplåtspapper. Låt chokladen svalna, men inte stelna helt. Skär chokladen i rutor och låt dem stelna helt innan de försiktigt bryts isär.
5. Fyllningen: Vispa grädden till fast skum och smaksätt den med vaniljsockret.
6. Lägg samman bottnarna med lite grädde emellan. Spritsa resten av grädden på tårtan. Sikta eventuellt lite kakao över tårtan och garnera med chokladbitarna.
7. Förvara tårtan svalt tills den skall serveras. Bottnarna mjuknar om tårtan läggs samman för tidigt, så beräkna 2-3 timmar före servering som lämplig hopläggningstid.

36 kommentarer:

Tove sa...

Vad roligt att du kunnat baka igen, härligt! Det är ett gott tecken. :) Och vad god tårtan ser ut, maräng, choklad och grädde och dessutom lite nötter kan inte bli fel. ;)

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Visst är det extra roligt att baka när man inte jort det på ett tag :-) jag har lite svårt för maräng, så denna tårtan hade passat mig bättre då än en med marängbottnar!

Bakverk och Fikastunder sa...

mm vad gott! Längtar också efter alla gräddtårtor!

Annica - annicake sa...

Åh vad gott det ser ut! Tårtan är underbart vacker!

Skönt att du är så pass pigg så du kan baka igen!

Fröken Tindra sa...

Wow, här var det en spännande blogg! Vilken underbar tårta du gjort! Schwarzwaldtårta är en stor favorit. Sparar undan ditt recept på stört!
Om än lite sent kanske, men grattis till lilla bebisen som är på gång! Vad kul för er båda!
Ha en skön kväll och baka på! Jag återkommer.
Kram!

Sannas Goda sa...

Åh så gott de ser ut!

Monika T sa...

Sån får du göra nån gång när vi är på besök ;) Mums mums!! Kramis

Mårtenssons kök sa...

Så härligt när man orkar och har inspirationen på plats igen! För att inte tala om hur gott det är:)

Helena mitt i smeten sa...

Åh, vad gott! Schwarzwald är en riktig favorit!

Matarkivet sa...

Vad roligt att du bakat igen! Ibland kan man verkligen få lyckokänslan när man står i köket. :)

Carro's Blogg sa...

Jag älskar allt med nötter så denna tårta skulle verkligen falla mig i smaken. Tyvärr är jag gift med en man som inte är lika förtjust i nötter så det blir inte så ofta vi baka med det.

Hanna - Bakfnatt sa...

Tove: Ja, visst är det ett gott tecken =) Kul att du tycker tårtan ser god ut!

Linda: Ja, det blir ju allt lite speciellt då! Låter som att denna tårta skulle kunna passa dig som inte gillar maräng. Är inte heller förtjust i det, så dessa bottnar föll mig mer i smaken ;-)

Bakverk och Fikastunder: Åh, härligt att vi är flera =)

Annica: Tack för din fina kommentar!

Fröken Tindra: Så roligt att du tycker så, både vad gäller bloggen och tårtan! Vad glad jag blir =) Tack så mycket för din gratulation och välkommen åter!

Sannas Goda: =)

Monika T: Klart att jag kan göra en sådan om du vill ha det =) Kram!

Mårtenssons Kök: Ja, det är verkligen jätteskönt! Tack för er kommentar!

Helena: Tack för din kommentar =)

Matarkivet: Tack snälla!

Carro: Trist att han inte gillar nötter, men då blir det kanske desto mer tårta till dig?! ;-)

Carina sa...

Oj vad god den ser ut!!

Erika - Bakglädje sa...

Jag har nog aldrig smakat en Schwarzwaldstårta. Den ser väldigt god ut. Kul att du fick baka lite. :-)

Vardags-mirakel sa...

Mums vad det ser gott ut! Lycka till med både bebis och företaget, ha en trevlig helg! Kram Eva.

Margit sa...

DEN tårtan ser HELLÄCKER ut!!! Lycka till!!!
Kram!!!

Unknown sa...

Vad god den ser ut!! Ska göra en Schwarzwaldtårta på slutprovet i skolan denna vecka, tar nog lite recept från dig ;)

Hanna - Bakfnatt sa...

Carina: Tack =)

Erika: Ja, det var verkligen roligt - och på tiden! Tack för din kommentar!

Eva: Tack så mycket! Hoppas du haft en fin helg och får en bra vecka =) Kram!

Margit: Hihi, roligt att du tycker det =) Tack och kram!

Linda: Kul att du tycker den ser god ut! Vissa vill ha riktiga marängbottnar i sina Scwarzwaldtårtor, men föredrar man det lite mindre söta så tycker jag att denna fungerar bra. Stort lycka till på provet!

yasemin sa...

Mmmmm en av mina favoriter. :)

Sockertussen sa...

Riktigt fin tårta! Den låter oxå hur god som helst! Jag tycker att sega bottnar lät godare än frasiga =D

Tess sa...

Vilken underbar blogg, helt fantastiskt!
Jag älskar att hitta guldkorn som dessa och inspireras av alla härligheter. Det gör mig lycklig - tack för att du finns och för att du delar med dig =)

Magnus Äng sa...

En av mina favorittårtor! Jag hoppas det är ok att vi delar med oss av ditt recept på vår Fanpage/Facebook. :))

Hildas hem - Sofia sa...

Mmm! En riktig klassiker! Nu blev jag sugen på tårta; tack för det :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Yasemin: =)

Nellie: Tack, tack! =)

Tess: Tusen tack snälla du, så glad jag blir!

Magnus: Så kul att det är en av dina favoriter! Helt ok att ni delar med er av receptet ;-)

Sofia: Hihi =) Tack för din kommentar!

Monika T sa...

Grattis till 100.000 besökare!!! Kramisar

Rebecka sa...

Oh så smaskigt! Står högt upp på min att-baka-lista :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Monika: Tack vännen, så uppmärksamt av dig =) Kram!!

Rebecka: Hihi, tack för din kommentar!

Rebecka sa...

Oh det är så otroooligt gott :)

Bakspecialisten sa...

Åh va gött! :)

fie & Co sa...

Uhmmm hvor ser den lækker ud! Og dejlig blog du har, den putter jeg på min blog liste så jeg kan finde tilbage igen;0)
Jeg har lige lavet min første kage med fondant og skal helt sikkert lave mange flere!
Knus

♥ ♥ ♥ BAMBI - har bakat Hallonkladdkaka idag! ♥ ♥ ♥ sa...

Oj, va mumsig den såg ut! Schwartzwald är nog min favvotårta!

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

ååh, jag förstår din glädje, vad roligt att baka igen efter en paus =D Önskar att jag också kunde få höra ljudet av en kitchen aid, men nej då, fattiga studenter får nöja säg med nävar och elvisp ;) Din tårta ser himmelsk ut <3

ingegerd sa...

gud så gott!!!=))

Hanna - Bakfnatt sa...

Rebecka: =)

Bakspecialisten: Hihi =)

Fru Hansen: Tack så mycket för dina fina ord, så glad jag blir!

Bambi: Tack! Kul att det är din favorit =)

Alexandra: Tack så mycket för din kommentar! Ja, det var en speciell känsla att baka igen =)

Ingegerd: =)

Anonym sa...

hej
gillar din blogg skarpt mycket. nu har jag en liten fråga när man gör denna tårta. hur ska smeten se ut när man lagt i florsocker ska den fortfarande vara fluffig som dett uppvispade äggvitan eller mer som en kak smett.mvh tacksam för svar

Hanna - Bakfnatt sa...

Hejsan anonym! Så glad jag blir för dina fina ord, tack så mycket =) Nu är det länge sedan jag gjorde denna tårta, men om jag minns rätt så blev smeten lite mer "kompakt" och mindre fluffig efter att florsockret och nötkärnorna blandats ner i äggvitorna. Det blev liksom mer som en trög smet.. Hoppas att svaret är till någon hjälp! Önskar dig en fin fortsättning på helgen och lycka till med baket!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥