Nu är det evigheter sedan det var mors dag, och lika länge sedan som denna budapestrulle bakades. Detta får bli det sista jordgubbsprydda bakverk som dyker upp här på bloggen på ett bra tag, för nu det blir att invänta nästa års jordgubbar innan några färska sådana visar sig här igen ;-)
Ingredienser, ca 10-12 bitar
5 äggvitor
3 dl socker
150 g finhackade nötkärnor
1 dl vetemjöl
1-2 msk kakao
1 påse mandelspån, 50 g (detta uteslöt jag)
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 burk mandarinklyftor, 300 g
(jag använde ca 200 g färska jordgubbar istället)
Eventuell garnering
Florsocker
Gör så här
5 äggvitor
3 dl socker
150 g finhackade nötkärnor
1 dl vetemjöl
1-2 msk kakao
1 påse mandelspån, 50 g (detta uteslöt jag)
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 burk mandarinklyftor, 300 g
(jag använde ca 200 g färska jordgubbar istället)
Eventuell garnering
Florsocker
Gör så här
1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt hela tiden att vispa.
2. Blanda nötter, mjöl och kakaopulver och vänd försiktigt ner det i äggviteskummet.
3. Bred ut smeten i en långpanna, 30x40 cm, täckt med lätt smort bakplåtspapper. Strö över mandelspånen.
4. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, 15-20 minuter.
5. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Låt den svalna under långpannan. Dra loss pappret ovanpå.
6. Vispa grädden till fyllningen. Låt mandarinklyftorna rinna av väl, alternativt tvätta och hacka jordgubbarna, och vänd ner dem i grädden. Bred på fyllningen.
7. Rulla ihop tårtan. Man måste rulla ganska löst för att undvika att tårtan spricker.
8. Eventuellt kan man sikta över lite florsocker, men tänk på att tårtan är väldigt söt i sig.
Receptet kommer från boken ”Sju sorters kakor”.
2. Blanda nötter, mjöl och kakaopulver och vänd försiktigt ner det i äggviteskummet.
3. Bred ut smeten i en långpanna, 30x40 cm, täckt med lätt smort bakplåtspapper. Strö över mandelspånen.
4. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, 15-20 minuter.
5. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Låt den svalna under långpannan. Dra loss pappret ovanpå.
6. Vispa grädden till fyllningen. Låt mandarinklyftorna rinna av väl, alternativt tvätta och hacka jordgubbarna, och vänd ner dem i grädden. Bred på fyllningen.
7. Rulla ihop tårtan. Man måste rulla ganska löst för att undvika att tårtan spricker.
8. Eventuellt kan man sikta över lite florsocker, men tänk på att tårtan är väldigt söt i sig.
Receptet kommer från boken ”Sju sorters kakor”.
15 kommentarer:
Så gott, älskar färska jordgubbar i tårtor och bakverk!
Tycker din version med jordhubbar är lysande, inte så förtjust i mandarinerna i just denna tårta.
Så fin den blev!
Ser supergott ut! Budapestrulle jag aldrig bakat själv men måste nog pröva någon gång, kanske till nästa morsdag. :)
Amy´s piece of cake: Kul, det gör jag också =)
Matarkivet: Det bästa är ju att man kan stoppa i lite vad man tycker om =)
Hovkonditorn: Roligt att du tycker det, tack!
Tove: Tack! Hihi, det kanske blir en till nästa mors dag då ;-)
Mmm vad god den såg ut =) Har länge tänkt jag ska baka budapest men har inte kommit så långt än :)
Gudars va gott det ser ut!!
Jag har aldrig gjort budapest förut!! de ser riktigt gott ut tycker jag ;d
Milli: Tack! Det kanske kommer lite längre fram då ;-)
Lena: Hihi, tack!
Sana: Tack för din kommentar =)
Åh, jag ÄLSKAR budapestrullar, det är ju så underbart gott! Jag har aldrig provat med jordgubbar i, vilken bra idé <3
Ser riktigt smarrigt ut! Fin bild. :o)
Alexandra: Hihi, tack för din kommentar =)
Carina: Tack tack =)
Åh, med choklad! Min mamma har bakat Budapestrulle så länge jag kan minnas, det är med andra ord en riktig klassiker hos oss. Men den här, den verkar ÄNNU godare!
Vardagsfröjd: Hihi, tack för din kommentar! Så kul att ha en klassiker i familjen =)
Den ser ju fantastiskt god ut!
Skicka en kommentar
Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥