Vissa
recept blir sådana favoriter att man gärna bakar dem gång efter gång och för
mig är detta ett sådant pajrecept. Pajen blir väldigt god, går snabbt att göra
och är oerhört enkel att variera. Jag har tidigare bloggat om rabarberpaj och jordgubbs- och rabarberpaj efter samma recept, men jag har också
bakat den med äpplen ett par gånger samt blåbär och de har varit väldigt
lyckade de också.
Detta recept räcker till 3 mindre
pajer (ca 13 cm i diameter).
Smulpaj
75,5 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
Fyllning
2,5 dl hackade äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
Smulpaj
75,5 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
Fyllning
2,5 dl hackade äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
Gör så här
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda ingredienserna till smulpajen i en skål.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en annan skål.
Tryck ut drygt hälften av pajdegen i botten och utmed kanterna på pajformarna.
Fördela fyllningen ovanpå degen.
Fördela resten del av degen ovanpå äppelblandningen (själv nyper jag degen lite grann
så den bildar små klumpar, men vill man så strör man bara över smuldegen).
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills pajen fått en fin färg.
Temat för bakutmaningen Månadens sötsak
är "Enkelt" och denna smulpaj får bli mitt bidrag. Om du inte känner
till bakutmaningen sedan tidigare så kan jag rekommendera dig att ta en titt för
det finns massor av inspiration att hämta =)
34 kommentarer:
åh nu skulle ja allt vilja ha en sån form och mumsa i mig med vaniljkräm,mmmmmm
Pajrecept kan man inte få för många av! Ser så gott ut!
Har själv bakat mycket med äpplen nu i äppeltider! Så söta formar!
ser jättegott ut!
Ja, vissa recept återkommer man till! Jag har nu en hallon-mandelperiod :) Pajerna ser mycket goda ut!
Hihi! Ja, vaniljkräm till är ju väldigt gott =)
Tack så mycket för din kommentar, så roligt att du tycker det!
Tack för din kommentar Marja =)
Det låter gott med hallon och mandel =)Tack för din kommentar!
Ser fantastiskt gott ut & jag verkligen älskar att kanelen syns så mycket som den gör, ser liksom lite extra lyxigt & gott ut :)
Det vattnas i munnen bara jag hör äppelpaj/kaka. Så gott!!
Vad kul att du tycker det =) Tack för din kommentar!
Hihi, ja visst är det gott =)
Mmm underbart:) äpple och kanel är oslagbart!
tack snälla!
Ja, äpplen och kanel är ju en sådan bra kombo. Gillar också att göra pajer eller varför inte gratänger i små portionsformar... känns lite lyxigt att få en alldeles egen minsann!
Ser gott ut! Fint att göra i portionsformar. :o)
Så kul att du tycker det =)
=)
Jag håller helt och hållet med dig - det känns lite lyxigt sådär! En liten egen gratäng låter inte fel det heller ;-)
Tack snälla Carina =)
Åh vad gott med äppelpaj! Jättesöta :)
Hjälp vad gott! Äppelpaj är nog något av det godaste som finns så här på hösten :)
Tack för din kommentar Lisa =)
Hihi, kul att du tycker det! Tack för din kommentar =)
Mums mums mums kram Sofia
De ser ju jättegoda ut! Smart att trycka små klumpar av smuldegen istället för att bara strö ut den, det är ju degen som är godast!
Det där med en kula glass på toppen... Åh vad gott!
Kan bara hålla med ;-)
Tack för din kommentar! Visst är degen riktigt god =)
Mums, riktigt gott =)
De ser supergoda ut och nu med alla goda svenska äpplen så måste de vara en hit!
Kram
Tack, tack =) Kram!
Ser riktigt gott ut!! Kan inte förstå att jag låtit bli att baka äpplepaj denna höst!!
Skicka en kommentar
Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥