tisdag 17 augusti 2010

Pippitårtor till Neah

Granntösen Neah har fyllt 2 år och hennes föräldrar ville gärna ha en Pippitårta till kalaset. Då det skulle komma omkring 20 vuxna plus ett antal barn så tänkte jag att det skulle få bli min första tårta med botten bakad i långpanna, men av lite olika anledningar valde jag att göra två tårtor istället.

Det var en utmaning att få tårtorna att se någorlunda ok ut. De är verkligen långt ifrån jämna och fina och dessutom är det sprickor lite varstans i sugarpasten. Som tur var kunde jag dölja de värsta skavankerna med lite dekorationer ;-)

Tårtbottnarna är gjorda efter detta recept och tårtorna är fyllda med hallonmousse och mjölkchokladfluff. De är spacklade med smörkräm och täckta med vit chokladsugarpaste.

Herr Nilsson, som består av en blandning av sugarpaste och modelleringspasta, blev mer en apa, än den apan. Som jag tidigare nämnt så tycker jag att det är väldigt svårt att modellera figurer som "finns". Övning i att modellera kända figurer står helt klart stå på min "att-göra-lista" =)

Pippi Långstrump och Lilla Gubben är utskurna i sugarpaste. Jag kalkerade en bild, klippte ut de olika kropps- och kläddelarna för sig, placerade dem på utkavlad sugarpaste och skar ut. Skrivaren fungerar inte för tillfället så det fick bli att kalkera en bild direkt på datorskärmen. Inte det mest ergonomiska, men helt klart ett alternativ om man inte är duktig på att rita på fri hand ;-)

Också bokstäverna är utskurna i sugarpaste. Tyckte det tog lite väl mycket tid, speciellt då resultatet inte blev så fint som jag hoppats på. Det får bli att investera i lite fler bokstavsutstickare! De röda prickarna är en blandning av sugarpaste och färdigfärgad rosa marsipan, allt för att göra det enklare att få till en röd färg =)

42 kommentarer:

Annica - annicake sa...

Jättesöta tårtor Hanna!

och alla mina 3 barn utbrast samtidigt "Herr Nilsson" när tårtan kom upp på skärmen! :)

Cupcakesfluffan sa...

Vilka härliga tårtor

Jennie sa...

Jättefina! Att modellera är inte lätt, känner att jag också skulle behöva gå en kurs i det men jag tycker herr Nilsson blev jättesöt. Har du också problem med sp:n nu i värmen/fukten. Tycker min spricker mest hela tiden, är ju jättekänsligt nu, inte alls som det brukar vara.

Idas Söta sa...

Hihi, herr nilsson är ju jättesöt! Och jag gillar pippis flätor, väldigt gulligt :)

Tulipan´s bakverk sa...

Men guuuud så söta :)

Emma Rosengren sa...

Åh vilka fina tårtor, dom skull min pojke gilla....han älskar pippi!! :)

Maria sa...

Jättefina tårtor, du lyckades bra med att gömma skavankerna ;-)

Blev väldigt snyggt när du la texten på de röda cirklarna!

Camilla (Himmelske Kager) sa...

Hvor er hun flot Pippi. Rigtig god figur.

Milli sa...

Vilka söta tårtor =) Var jättefina och man skulle inte tro att de är skavanker på dom... Jag funderar lite på den vita chokladpastan den har du gjort själv eller finns de att köpa? Har bara sett vanlig chokladpasta. Sen funderar jag också på hur de är å täcka tårtor med smörkräm, är det precis som när man täcker med grädde eller stelnar smörkrämen innan man får på locket?

yasemin sa...

Dem blev ju jättefina. :)

Livsnjutaren sa...

Jösses vilket pill,var hittar du den där sugarpasten? Kom gärna in till mig med ditt svar;)

Erika - Bakglädje sa...

Jättesöta tårtor. Jag tycker att du lyckats väldigt bra med modelleringen av herr Nilsson. Bokstäverna ser jag inget fel på heller, fast utstickare går ju snabbare förståss. :-)
Pippis flätor gillar jag.

Cecilia sa...

Haha, ja dekorationer kan man gömma mycket under (men lite hjälp ska vi väl ha) ;)

Jättesöta figurer! Fint med färgen på tårtan i kombination till de röda prickarna också.

Maria sa...

Jättesöta tårtor! En långpannetårta står på min "att-göra-lista", men det verkar så svårt att hantera så stora bottnar så jag brukar också göra flera runda istället :-)

Unknown sa...

Jättesöta Hanna! Tycker Herr Nilsson är ursöt. Kan förstå att det är svårt att få modelleringar att efterlikna ngn kändis, speciellt då ex Herr Nilsson finns i massor med olika utseénden.
Jag tycker att det är skoj att du har gjort den ena med 3d figur och den andra platt =) Gillar dessutom pippis flätor! =)

Lena-Tårtan sa...

Jättefina tårtor, både herr Nilsson och Pippi är ju väldigt söta! Och vilka skavanker? Dom syns ju verkligen inte!

Hanna - Bakfnatt sa...

Annica: Hihi, så gulligt! Då pustar jag ut en gång till ;-) Tack för din kommentar!

Cupcakesfluffan: Tack!

Jennie: Jo, det känns som att problemen med sp (och marsipan) förföljer mig nu i sommarvärmen.. Tack för kommentarerna om tårtorna och Herr Nilsson!

Ida: Tack för dina fina ord!

Stina: Tack =)

Stök i köket: Så roligt att höra, tack för din kommentar!

Maria: Tack! Kul att du gillade texten på cirklarna =)

Camilla: Tack snälla!

Milli: Tack så mycket! Sockerpastan finns att köpa på Tårtdecor. Smörkrämen stelnar en del, så själv försöker jag vara snabb då jag spacklar + täcker tårtan, så att locket fastnar. Ett tips är att ha locket färdigkavlat innan du börjar spackla =)

Yasemin: Tack snälla!

Livsnjutaren: Hihi, jo det är en hel del pill, men ett väldigt roligt sådant =)

Erika: Jo, tacka vet jag utstickare! En av världens bästa uppfinningar ;-) Roligt att du gillade mitt jobb, tack skall du ha!

Cecilia: Hihi, jo det tycker jag allt! Tack för dina fina ord!

Maria: Maria: Tack! Samma här, just att dela samt förflytta de stora bottnarna verkar inte helt lätt. Vi får försöka ta oss an denna utmaning framöver ;-)

Lisa: Tack så mycket! Jo, det finns en hel del olika utföranden på Herr Nilsson att hämta inspiration ifrån. Tänkte att om han får en tröja, så är det ju i alla fall inte en apa i det fria, hihi. Tack för dina fina ord!

Lena: Tack snälla! Skavankerna syns inte lika bra på bilderna som de gjorde i verkligheten, men de värsta lät sig i alla fall döljas ;-)

Carro's Blogg sa...

Kul tårtor som passar på barnkalas, fyllningen lät ju hur god som helst.

Tove sa...

Tårtorna är jättesöta och skojiga! Det är nog bara du som ser/såg det du inte är nöjd med, så brukar det vara. Bäst är det att hålla tyst om sånt. ;-) Till exempel hade jag trott att du använt utstickare till bokstäverna om du inte skrivit att du skurit ut dem. :-)

Thumman sa...

Jättefina! Ser inga skavanker, så du dolde dom bra ;-)

Tina sa...

Så supersöt apa du modellerat :D

Hanna - Bakfnatt sa...

Carro: Tack för din kommentar!

Tove: Tack snälla! Jo, förmodligen ser man själv de störande partierna mer än vad andra gör och kanske hör det till på något sätt..

Thumman: Tack vad du är snäll!

Tina: Tack! Så fint att du såg att det skall föreställa en apa! En av mina bekanta som fick syn på den sa: Ååh, vilken söt nalle! Hihi =)

skogslunden sa...

Vilken konstnär du är! Pippi och Lilla Gubben är ju sååå fina!
Kram Jennie

Hanna - a piece of cake sa...

Jätte söta!! Va duktig du är =)

cickan-piece of cake sa...

Underbara tårtor ännu en gång! :-) Känner så igen mig i det du skriver om att det är svårt att modellera figurer som finns... :-) Djur är dessutom ännu krångligare tycker jag men du lyckades ju jättebra med din Herr Nilsson. Supersöt är han! :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Jennie: Tack snälla, vad glad jag blir! Kram

Hanna: Tack så mycket för dina fina ord, de värmer!

Hanna - Bakfnatt sa...

Cickan: Vi måste ha skrivit samtidigt, för jag missade din kommentar! Tusen tack för dina upplyftande ord! Inte skulle jag ha gissat på att du som lyckas så fint med dina modelleringar också tycker det är svårt att modellera existerande figurer =) Mest tacksamma måste ju de figurer vara som har ett säreget utseende, som man inte kan blanda ihop med någon/något annat! Pippi är väl ett bra exempel på detta, hon kan väl säkert se ut lite hur som helst, så länge hon är försedd med röda och utstående flätor, hihi =)

Tixe sa...

Du gör så otroligt fina tårtor! Jag blir så pysselsugen, men blir mest frustrerad när det inte blir så fint som jag tänker mig att det ska bli.. Jag fyllde år för ett tag sedan och tittade in här för inspiration, mest till fyllningar. Till slut blev det följande:
Lager ett: Fluff gjort på mörk choklad med hallonsmak.
Lager två: Hallon och marsankräm
Ovanpå: Jappfluff med en liten skvätt baileys
Jag garnerade med färska hallon och vindruvor. Jag var rädd att det skulle bli för sött men hallonsmaken balanserade upp det fint.
Men nästa gång får jag väl satsa på en finare garnering :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Tixe: Tack snälla, dina ord värmer! Så roligt att läsa att du blir pysselsugen! Kan förstå din frustration, men det är nog bara att öva och öva så skall du allt se att det släpper ;-) Låt mig gärna få höra hur det går framöver! Stort grattis i efterskott!

Helena mitt i smeten sa...

Otroligt söta tårtor! Herr Nilsson är helt underbar. Min 2-åriga tjej hade blivit överlycklig, hon är tokig i Pippi för tillfället.

Milli sa...

Tack för svar =) Beställde massa olika sugarpaste igår så de ska bli kul att testa lite olika.. Har du gjort mmf och har du gjort vanlig sp också? Jag tyckte mmfen blev småbubblig så jag prova göra sp igår och hoppas på att den är mer som vanlig? Å om man blandar flowerpaste och sp så blir de moddeleringspasta eller? Har skrivit ett inlägg om detta och hoppas att någon ska svara mig :)

Om mig sa...

Tack! Det känns verkligen jätte skoj. Nervöst också. Sitter och skapar saker för fullt just nu. Tur det är regnigt ute:)

Hanna - Bakfnatt sa...

Helena: Tack så mycket! Så kul att du gillade tårtorna och Herr Nilsson =) Det verkar vara något speciellt med 2-åringar och Pippi ;-)

Milli: Kul att testa olika varianter av sugarpaste! Det hade varit roligt att läsa vad du tycker om dem sedan, för- och nackdelar =) Har aldrig gjort egen sp eller mmf, men skall testa det snart framöver! Vågar inte svara på om flowerpaste + sugarpaste blir som modelleringspasta. Kan inte minnas att jag har testat att blanda sp och fp, men med tanke på att fp torkar på ett helt annat sätt än sp så kanske blandningen påminner om modelleringspasta? Hoppas att någon annan kan ge dig ett svar på din fråga! Då jag själv modellerar blandar jag modelleringspasta och sugarpaste, 50/50, tycker det blir riktigt smidigt! Men jag misstänker att du inte har någon modelleringspasta hemma, och vill komma åt just det ;-) Håller tummen för att det löser sig!

Dissy: Återigen: jättekul att du kom in!! Kan tänka mig att det känns nervöst, men det hör väl till ;-) Låter härligt med allt skapande, man får se fördelarna med regnväder ;-)

Milli sa...

Återigen tack för svaret Hanna =) Ja jag kanske ska skriva ett jämförelseinlägg när jag testat de olika pastorna :)

Helena sa...

Wow, vilka konstverk! Folk brukade kalla mig Pippi när jag var liten, för jag hade rött hår och fräknar. ;-) Därför vill jag också ha en sån tårta! :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Milli: Det var så lite så! Tycker det låter intressant med lite jämförelser =)

Helena: =) Tack snälla du!! Så gulligt att du blev kallad för Pippi som barn, då förstår jag att en sådan tårta lockar ;-)

Unknown sa...

Är det okej om jag länkar till din blogg från min? Du är så otroligt duktig =) är ofta inne på din blogg & kikar & får massor med inspiration!

Milli sa...

Nu har jag lagt ut ett inlägg med jämförelser på bloggen :) Nu har man lite mer kött på benen =)

Annelie sa...

Men så fina!
Klart man ser att det är Herr Nilsson. Gillar prickarna massor.
Du är så himla duktig!! *avis*

Hanna - Bakfnatt sa...

Linda: Självklart är det ok att du länkar! Tycker bara att det är roligt =) Tack så mycket för dina fina ord! Så roligt att du är en återkommande besökare som hittar inspiration här på bloggen - det gör mig verkligen glad!

Milli: Så roligt! Skall ta och kika in hos dig meddetsamma =)

Annelie: Tack snälla! Då jag gjorde tårtan fanns det önskemål om prickar, roligt att fler gillar det/dem =)

Vardags-mirakel sa...

Så fina tårtor, du lägger ner ett väldigt arbete med lyckat resultat! Ha en bra dag, kramar Eva.

Hanna - Bakfnatt sa...

Eva: Hej och tack så mycket för din kommentar! Jo, det ligger mycket arbete bakom tårtorna, så det känns skönt att det också syns =) Så roligt att se dig här igen, det var längesedan! Nu skall jag ta och kika in hos dig!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥