tisdag 14 september 2010

Rulltårta med höstgrenar

Här kommer rulltårta nummer två i ordningen av de fyra höstrulltårtor som jag gjorde i fredags. Det kändes som ett självklart val att dekorera en av tårtorna med ett par höstgrenar och så fick det också bli. Alla dekorationer är av marsipan och utskurna på fri hand.

Överlag är jag numera väldigt positiv till att arbeta med marsipan! Det har tagit sina försök innan marsipanen och jag kom överens i fråga om att kavla ut den, men som med mycket annat så är det väl egentligen träning och mer träning som gäller för att komma över tröskeln ;-)

En nackdel som jag dock ser med marsipan är färgningen av den. För att jämföra med sugarpaste som är helt vit i sig, så har ju marsipanen inte samma utgångsläge, vilket gör det svårt att få till samma klara färger. Dessutom tycker jag att marsipanen inte "suger åt sig" färgen på samma sätt som sugarpaste gör och jag tycker det tar evigheter att färga marsipan. Jag har väl helt enkelt inte hittat någon bra teknik när det gäller detta! Bästa sättet jag testat hittills är att tvinga in färgen i marsipanen genom att kavla, vika marsipanen, kavla osv. Hur gör du? Misstänker att det kanske kan finnas någon genväg som jag ännu inte känner till, så sitter du på något knep så är du välkommen att dela med dig ;-) Vill man skippa momentet att färga, så finns det färdigfärgat material att köpa, men ibland vill man ju färga själv! Det finns också extra vit marsipan på marknaden (som kanske kan ge något klarare färger), liksom produkter för att på egen hand få marsipanen vitare, men detta är områden som jag ännu inte utforskat. Har du några egna erfarenheter så hade det varit roligt att få ta del av!

Också denna rulltårta är fylld med chokladmousse och spacklad med smörkräm. Det är betydligt smidigare att rulla ihop en rulltårta med ganska så fast fyllning, utan bärbitar eller annat "knöligt" i. Kan vara bra att veta om man inte har bakat rulltårta förut, eller om man tycker det är lite besvärligt med själva ihoprullningen ;-)

17 kommentarer:

Helena mitt i smeten sa...

Tjusig tårta! Tyvärr har jag inga bra knep vad gäller marsipan på lager. Är mycket okunnig på området, men jag lär mig massor av att läsa på din blogg :-)

Elena sa...

Jag är väldigt ny på bakfronten men när jag färgar marsipan börjar jag med att färga en liten klump med pastafärg och sen bryta itu den stora ofärgade marsipanen i småbitar. Dessa tillsammans med färgklumpen slänger jag sen ner i en bunke och kör en stund med elvispen. Sen är det bara att knåda ihop den till en degklump!

kaksmulan sa...

Vilka underbart hostiga tartor du gjort! Harligt med lite inspiration infor hosten. Jag testade att farga marsipan i min kitchenaid med degkroken och det funkade bra. Men det var till sjalva locket sa det ar nog lattast om man ska gora lite storre mangd.

sana sa...

Vilken fin hösttårta....
ser underbart ut!! du gjorde alltid fina rulltårta kanske jag ska leka med rulltårta som du ;=) de blir mer roligt & mer gott.

Sandra sa...

Jag brukar färga in en mindre klump som jag sedan blandar med resten. Brukar funka - om inte annat tränar man fingrarna!

Den marsipan du har på denna tårta - är den "neutral" eller du har färgat den vitare?

Jag har dock läst att om man använder sig av "extra vit" marsipan så lämpar den inte sig till att färga i andra färger - även om man kan tro att den har en bättre utgånspunkt för klara färger - men den är såkallat redan "mättad" så det är svårt att färga ytterligare.

Har dock aldrig provat själv, men något jag trott innan jag läste det någonstans.

Erika - Bakglädje sa...

Vilken vacker hösttårta. Väldigt fina färger, de var verkligen höst med det bruna och oranga.

Tina sa...

Så snygga grenar och blad du fått till, på fri hand och allt :D nice work!

Jag brukar färga marsipanen med degkrok i köksassistenten! :)

Tove sa...

Jättefin rulltårta det här med! Grenarna ringlar sig väldigt fint, och gillar bladen, de är väldigt stiliga. Tycker precis som du angående marsipan, det är bra som "material" men hopplöst att färga och man får ju aldrig lika klara färger som med sugarpaste. Brukar knåda och knåda och knåda... Ett tips är i alla fall att färga marsipanen i god tid, färgen djupnar efter några dagar. Så tycker jag också att det är enklare att få klarare färger om man utgår från vit marsipan, men då har jag utgått från vit marsipan som jag färgat själv vitare, färdigköpt extra vit har jag inte provat.

Tulipan´s bakverk sa...

åhh vilken mysig hösttårta. Ja idag har man verkligen känt av hösten... har så många idér som härjar i mitt huvud just nu men får allt nöjt bara avvakta lite till *S*

Cupcakesfluffan sa...

Vilken härlig hösttårta, för idag är det verkligen höst, det har regnat och blåst hela dagen och massa löv har fallit ner på marken

Sarah sa...

Härliga färger.
Precis som många andra färgar jag en liten klump och blandar sen ut i större mängd, bra fingerträning. Jag har ett paket extra vit kavlingsmarsipan liggandes, ska testa färga lite när det blir dags att använda så får vi ser hur den beter sig :)

Bakverk och Fikastunder sa...

Mysigt att du har ett tema men olika dekorationer, kul att få med lite av varje av vad hösten har att erbjuda!

Vardags-mirakel sa...

Jag älskar dina vackra hösttårtor! Ha det bra, kram Eva.

Anonym sa...

Riktigt snygg hösttårta. Tack för jämförelsen mellan marsipan och SP.

Hanna - Bakfnatt sa...

Helena: Tack, tack! Så kul att du lär dig massor här, det gör jag också tack vare alla härliga läsare =)

Elena: Det var ett trick jag nog aldrig har hört förut! Tack för att du delar med dig =) Min elvisp hade nog inte orkat med ett sådant jobb (den blir trött bara av att vispa smörkräm), men kul att höra att det fungerar!

Kaksmulan: Tack så mycket! Ytterligare ett maskinellt tips som varmt tas emot =) Har aldrig gett mig på att färga marsipan till ett helt lock, just för att jag tycker det är besvärligt. Tycker att mindre mängder fungerar att färga för hand (även om det är lite besvärligt) men alla slags maskiner är välkomna att göra större jobb ;-)

Sana: Tack vad du är snäll! Tycker absolut att du skall experimentera lite med rulltårtor för det är så kul! Dessutom blir ju allt som du tar i så vackert, så det ser jag fram emot om du gör =)

Sandra: Jo, det med att träna fingrarna har jag allt känt på. Ibland tränas de bara lite för mycket.. Jag går tillväga på samma sätt som du, färgar en liten del som jag sedan blandar ut med mer, men istället för att knåda så kavlar jag ;-) Marsipanen jag har använt är neutral och jag har inte färgat den vitare. Kul att du skriver om den extra vita marsipanen - hade inte en tanke på att den kunde vara mättad, tack för upplysningen =)

Erika: Tack så mycket!

Tina: Tack, tack! Att färga marsipan med degkrok i köksassistenten blir helt klart ett projekt jag bara måste testa på =) Skulle vara en dröm att slippa allt knådande som emellanåt blir väldigt tungt! Tack för att du delar med dig!

Tove: Tack så mycket för dina fina ord om tårtan, roligt att du tyckte om den =) Så skönt att höra att någon mer känner som jag inför marsipan! Underbart material, men inte optimalt när det har med färger att göra.. Det är fint att färgen djupnar efter några dagar. Då jag arbetar med sugarpaste brukar jag färga den dagen innan tårtan skall täckas, men även den kan man ju färga lite mer i förväg. Så spännande att det fungerar att få fram klarare färger med marsipan som man själv har färgat vitare! Det lägger jag genast på minnet =) Tack för att du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter!

Tulipan´s bakverk: Tack! Ja, det känns verkligen som att hösten kom på allvar idag. Får hoppas på några soliga höstdagar så man kan gå omkring bland färggranna, prasslande löv ;-)

Cupcakesfluffan: Tack så mycket! Jo, nog passar det allt bra med hösttema på tårtor nu, det får jag tacka arbetskamraten för ;-)

Sarah: Tack för din kommentar och för att du delar med dig hur du går tillväga! Skulle vara roligt att få reda på hur marsipanen beter sig =)

Bakverk och Fikastunder: Tack, så roligt att du tycker det! Ja, teman är allt bra härligt - är ett stort fan av just teman =)

Eva: Tack snälla! Kul att du gillar dem =) Ha det fint, kram!

Matpolisen: Tack för din kommentar! Kul att du uppskattade en jämförelse mellan sp och marsipan =)

Anonym sa...

Så enkelt och så snyggt! Härlig hösttårta! Rättare sagt gillar alla dina hösttårtor. Måste ha varit supersnyggt tillsammans oxå =)

Jag färgar alla mina marsipanlock själv och tycker att det har funkat rätt bra. Blir ju inte samma färg som om man färgar SP men det blir nog svårt. Jag brukar värma upp marsipanen lite i micron innan så går det mycket lättare att färga den. Eller rättare sagt den blir mer lättarbetad och därmed tar det mindre krafter att färga den ;-) Ibland blandar jag i SP i marsipanen och då blir det genast mkt lättare att få till en färg man vill ha och man känner inte smaken från SPn då marsipanen är kraftigare i smaken.

Ha en härlig dag!

Hanna - Bakfnatt sa...

Sockerrus: Tack snälla du! Tack också för att du delar med dig av ditt tillvägagångssätt när det gäller att färga marsipanen! Så kul att höra hur folk gör =) Med tanke på olika uppfinningsrika tillvägagångssätt så kanske jag inte är ensam om att tycka det är lite besvärligt att färga marsipan, hihi! Så bra att veta att också fördelen med sugarpastens färger följer med om man blandar det med marsipan! Många verkar ju blanda materialen mycket för att få sugarpastens smidighet och marsipanens smak, men det med färger var något nytt för mig =) Tack skall du ha! Ha det fint!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥