måndag 4 oktober 2010

Kanelbullens dag

Idag doftar det nybakade kanelbullar här i huset! Tro det eller ej, men att baka bullar hör för min del inte till vanligheterna, men på självaste Kanelbullens dag vill jag allt sätta tänderna i en saftig, hembakad kanelbulle som fortfarande är varm efter ugnen ;-) Sedan den 4 oktober 1999 har kanelbullen sin egen dag, inte illa!

Det finns lite olika knep att ta till för att få saftiga och goda kanelbullar. Jag har testat några av Leila Lindholms tips och ett av dem är att använda rumstempererat smör (i generösa mängder) istället för smält smör. Ett annat är att blanda samman alla ingredienserna till fyllningen istället för att strö socker och kanel direkt på degen, för då drar kryddorna åt sig fukt. Ytterligare ett tips är att grädda bullarna i pappersformar eftersom de förhindrar smör och fyllning att smita iväg!

Också receptet kommer från Leila Lindholm, och ni hittar det här. De fina bullformarna kommer från Siluett of Sweden. Nu är jag nyfiken på hur din dag sett ut ifråga om bullar! Har du bakat själv, blivit bjuden, köpt eller skippat det hela med kanelbullar?

17 kommentarer:

Bakverk och Fikastunder sa...

Hihi, håller på att ladda upp bilder så att jag kan blogga om mina bullar men blogger är så seg just nu. Så självklart har jag också bakat bullar dagen till ära ;-)

Annica - annicake sa...

jag bakade mina kanelbullar redan igår, coh självklart var vi ju tvungna att även provsmaka på dem när de var alldeles nybakade ;)

Som tur var blev det några över så vi kunde fika på dem idag med..

Finns inte mycket som slår doften av nybakde bullar!!

Jenny B sa...

Vilka fina! Snyggare än våra levainbullar som bakades i natt, men de blev goda!

Erika - Bakglädje sa...

Vad gott det ser ut. Själv har jag inte bakat bullar idag, men kanske tar jag fram några från frysen senare ikväll.

Helena mitt i smeten sa...

Bullarna ser verkligen goda ut och formarna är väldigt fina! Själv har jag inte hunnit baka idag, men fick en hembakad bulle på jobbet. Inte fy skam det heller :-)

Hanna sa...

Vad goda bullarna ser ut! Själv bakade jag igår för att ha idag, min dotter fyller år idag så det blev inte bara kanelbullar dock :-)

När du skrev att du inte smälter smöret hur gör du då? Värmer mjölken för sig och sen klickar ner smöret i bunken medans du vispar? Nybakta bullar är ju alltid så goda, men redan efter en dag blir de lite trista, om man inte fryser ner dem förstås.

sana sa...

Mina bullar hålla på grädda hihi ;) men jag använde japanska recept för min bullar idag hihi, dina bullarna ser fantastisk fina och riktigt goda ut!! vill gärna tästa när man ser på din första bilden ;d

Kristin sa...

Jag bakade kanelbullar på en äppel fördeg, resultatet blev välgigt fluffigt och gott!

Cupcakesfluffan sa...

Ser himla mumsigt ut, kanelbullar är alltid så gott, brukar inte heller längre smälta smöret utan lägger i det rumsvarmt och även blanda ihop hela fyllningen innan jag brer på den på degen, det blir nog allt som du säger saftigare så

Hanna - Bakfnatt sa...

Bakverk och Fikastunder: Härligt att höra! Har hunnit spana in dina bullar och de var ju fantastiskt fina!!

Annica: Hihi, ja det hör ju verkligen till att provsmaka när de är alldeles nybakade! Fint att ni lyckades spara några tills idag så ni fick äta bulle på Kanelbullens dag också ;-)

Jenny: Tack! Så det bakades inatt?! Härligt att de blev goda, det är ju huvudsaken ;-)

Erika: Tack =) Hade jag haft bullar i frysen så hade jag nog nöjt mig med att plocka fram en jag också! In i ugnen en liten stund, och bullen är nästan som nybakad ;-)

Helena: Så roligt att du tycker det ser gott ut! Det är absolut inte fy skam att bli bjuden på en hembakad bulle! Vem säger nej till det?! ;-)

Hanna: Tack så mycket! Det blev ett större kalas än bara bullkalas då förstår jag ;-) Ja, jag värmde mjölken (med kardemumma i) för sig och slog över jästen. När jästen lösts upp hällde jag i socker, salt, ägg och rumsvarmt smör i bitar och lät maskinen gå en stund. Smöret var fortfarande i små klumpar när jag började hälla på mjölet lite i taget (och jag undrade om jag verkligen gjorde rätt, för det såg så märkligt ut med smöret), men det visade sig att det arbetades in fint =) Jag är långt ifrån någon expert på vetebullar, hihi. Hur som helst så blev de väldigt saftiga och goda! Torra bullar är tråkiga bullar, så mina fick åka raka vägen in i frysen då de svalnat ;-)

Sana: Hihi, så du är i bulltagen du också?! Härligt att höra =) Tack så mycket för din kommentar! Ser fram emot att se dina japanska bullar!

Kristin: Det var något helt nytt för mig! Skall spana in dem snarast ;-)

Cupcakesfuffan: Roligt att du gör på samma sätt som jag testade idag och att du tycker att det blir saftigare så! Kul att du tycker bullarna ser goda ut =)

Marina sa...

Oj jag är så sugen men jag missade att baka kanelbullar! tror du att jag kan glädja min familj imorgån

skogslunden sa...

Åh, vad gott! Jag älskar kanelbullar, men har inte lyckats komma över endaste en idag på Kanelbullens Dag. Jag får fira den imorgon istället.
Kram Jennie

Lotte sa...

Sådär gör vi med -blandar socker o kanel/vanijsocker i mjukt smör innan man brer ut det på degen :-) Då riskerar man inte att få en stor torr kanelklump i munnen :-D

Rebeka sa...

Mums vad gott! Jag hade inte tid att baka, så jag handlade mina. Det var gott det med, men inget kan ju toppa en plåt med hemagjorda, nybakade bullar, eller hur?
Vi fick iallafall tillåtelse av vår lärare att springa och handla kanelbullar på lektionen, och sen satt vi där i klassrummet och mumsade! Synd att det bara är kanelbullens dag en gång per år... ;)

Hanna - Bakfnatt sa...

Marina: Det tror jag absolut att du kan, för visst blir man glad av nybakade bullar oavsett om det är Kanelbullens dag eller ej ;-)

Jennie: Hihi, det gör du helt rätt i ;-) Visst är det gott, kram!

Lotte: Kul att höra att ni också gör så! Vaniljsocker i, det var något nytt för mig, men det låter väldigt gott! Hihi, nej en sådan klump står man gärna över om det går ;-)

Rebeka: Är benägen att hålla med dig för nybakade kanelbullar måste vara bland det allra godaste jag vet =) Vilken snäll lärare som lät er mumsa på bullar på lektionen ;-)

Bland muffins och pelargoner sa...

Jag fullkomligt älskar kanelbullar, så visst blev det några plåtar nybakat hos mig med. Bloggade om det igår!

Hanna - Bakfnatt sa...

Johanna: Låter härligt!!

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥