torsdag 30 september 2010

En milstolpe i mitt liv

Detta är en bakblogg och jag är som allra oftast noga med att hålla den till just det. Ibland händer det dock saker som det nästan vore konstigt om man inte berättade om. Detta inlägg får bli just ett sådant inlägg. Mellan textstyckena får ni ta del av några smarriga cupcakes som avnjöts under gårdagskvällen! Det var mina arbetskamrater, eller rättare sagt mina före detta arbetskamrater, som blev bjudna på dessa bakverk!

Gårdagen var en speciell dag för min del. Då gjorde jag nämligen mina sista timmar på min arbetsplats som jag haft sedan 11 år tillbaka. Jag har förvisso studerat under många år, men min fasta anställning har under hela tiden varit en stor trygghet. Har varje sommar haft ett arbete att gå till, likaså de terminer som inneburit studieuppehåll. Detsamma har gällt nu det senaste året, sedan studierna har avklarats. Så även om jag inte har arbetat under hela 11 år, så är det ändå en lång tid. Man lär känna många fina människor som på ett eller annat sätt gör sina avtryck. Man känner sig trygg med en fast lön varje månad. Man vet hur de flesta veckor, dagar och timmar ser ut och kan planera sin vardag. Ändå har jag sedan lång tid tillbaka haft en önskan om att "komma vidare". Inom mig har det grott en stark vilja att få testa någonting nytt, få utvecklas på olika plan och att få arbeta kreativt. Längtan efter att få förverkliga egna idéer, drömmar och att få testa nya utmaningar har vuxit sig allt starkare.

I våras kom beskedet att arbetsplatsens personalstyrka måste bantas ner. I samband med detta kom möjligheten att frivilligt lämna företaget, med vissa förmåner. Beslutet var för min del ganska så enkelt. Jag skrev på en ansökan, lämnade in och fick det hela beviljat! Vilka mina planer för framtiden är berättar jag mer om en annan dag!

Detta "avstickarinlägg" får avslutas med några ord kring själva baket. Dessa cupcakes består av kladdiga chokladmuffins och en för mig ny frosting som jag valt att döpa till Tinas vita chokladfrosting! Båda recepten är väldigt enkla, går snabbt att göra och består till största del av ingredienser man ofta har hemma. Ytterligare en fördel är att det inte krävs några förberedelser, så får man ett plötsligt chokladsug så kan man allt ta och göra dessa ;-) Dessa cupcakes får för övrigt bli mitt bidrag till Månadens sötsak som under september månad har choklad som tema!

Tinas vita chokladfrosting

Här är ett recept på en snabbgjord, enkel och god frosting! Den är ganska så mäktig, så personligen tycker jag att den passar bäst i lite mindre mängder. Receptet kommer från Tina, men jag har valt att skriva ut den arbetsordning jag själv arbetade efter. Mängden räcker till att spritsa omkring 16 stycken cupcakes ganska så sparsamt.

300 g vit choklad
200 g färskost (ex Philadelphia)
1 dl florsocker

Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna en aning. Sikta ner florsockret i färskosten och blanda väl. Häll i chokladen och vispa till en krämig konsistens. Låt frostingen stelna något i kylen, ca 20 min.

onsdag 29 september 2010

Grattis på namnsdagen Micke!

För en tid sedan var min halvbror på Göteborgsbesök. Tanken var att vi skulle ha strålat samman och att han skulle fått ett smarrigt bakverk dekorerat med denna katt (eftersom han älskar katter), men planerna blev ändrade så katten fick istället åka ner i en plastburk. Idag har Micke namnsdag, så katten åker fram och detta inlägg får fungera som en liten namnsdagshälsning ;-) Hoppas du haft en fin dag brorsan, kram!

söndag 26 september 2010

Havrebollar

I fredags hade jag en heldag med mitt lilla fadderbarn Tilda, en av solstrålarna i mitt liv! När hon insåg att bakning stod på schemat utbrast hon förtjust "baka!" =) Resultatet blev dessa smarriga havrebollar, efter ett recept jag hittat hos Annelie!

Omkring 15 små havrebollar

3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk O´boypulver
75 g rumsvarmt smör
Knappt 1/2 dl mjölk
Kokos

Blanda havregryn, socker och O´boypulver. Klicka ner smöret och arbeta in det i de övriga ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda tills havregrynen smulats sönder. Låt stå i kylen 20 minuter eller något mer. Rulla till bollar och täck dem med kokos. Förvaras i kylskåp.

Tilda visade sig vara en fena på att knåda ingredienserna och hittade flera olika sätt att täcka bollarna med kokos! Ordet kokos finns numera också med i hennes ordförråd =)

Tror nog att tjejen var nöjd med dagens bakprojekt! Under helgen fick hennes mormor, moster och morbror tillfälle att smaka på havrebollar och tydligen så var det en stolt 2-åring som bjöd på sina skapelser =)

torsdag 23 september 2010

Tack för fina awards!

Flera fina awards har trillat in och även om jag inte gör något speciellt med just dessa så vill jag ändå passa på att tacka avsändarna! Det gör mig väldigt glad att bloggen är uppskattad! Stort tack till Angelica, Milla, Maria, Sarah och Cecilia för Beautiful Blogger Award! Tack Jeanette för Sunshine Award! Tack också till Maidi som skickat mig denna award, som om jag tyder det hela rätt betyder att bloggen är charmig =)

onsdag 22 september 2010

Scandinavian cake show 2010

I helgen hölls Scandinavian cake show i Kungälv. Var det några av er som var där? Om någon av er står bakom något av verken nedan så får ni gärna hojta till =) Tillställningen är förmodligen lite utav en dröm för de flesta tårtfantaster. Det är första året jag besöker arrangemanget, men absolut inte det sista! På plats fanns utställningstårtor av skiftande karaktär, tävlingstårtor inom kategorierna "Bröllopstårtor - Retro 70-talet" samt "Motivtårtor - Min drömsemester". Det bjöds på demonstrationer och om man önskade så fanns det möjlighet att i förväg anmäla sig till olika minikurser. Lukten av sockerpasta gick inte att undgå då man gick omkring och sög i sig en massa inspiration och imponerades av de fina verken! Önskar att jag hade haft möjlighet att vara på plats åtminstone under en hel dag, men hann bara titta förbi som allra snabbast en stund under lördagseftermiddagen. Här kommer några exempel på vad som fanns att beskåda!

Tycker dessa katter är så otroligt söta! De fångade min uppmärksamhet från första stund och smittade allt av sig lite glädje =) Just djur gör mig ofta så glad!!

Ytterligare två sötnosar! Tycker att lejonet är väldigt charmigt med huvudet placerat på sniskan och färgvalet på fisken och den söta lilla munnen gjorde mig nästan lite kär vid första ögonkastet!

Några detaljer på tre skilda tårtor. De lite bulliga blommorna blev jag väldigt förtjust i! Också de tillhörande bladen, som inte alls är så tunna som man ofta annars eftersträvar, fattade jag tycke för. Tycker att renarna är ett fint exempel på hur effektfullt det kan bli att blanda olika tekniker och ugglan på kvisten sedan, visst är den underbart söt?! Vill ha den =)

Tre helt olika och fina typer av dekorationer som pryder några av Bröllopstårtorna. Personligen tycker jag att färgkombinationen brunt och orange är väldigt läcker!

Några av tävlingsbidragen till kategorin Bröllopstårtor. Tycker det var kul att se hur olika tolkningarna av temat var och att tårtorna är fina på olika sätt!

Vem skulle säga nej till en sådan här urläcker bröllopstårta?! Inte jag i alla fall! Det fanns så mycket annat fint som personer har lagt ner en massa jobb på och ett av de många verk som inte fastnade på bild, men som ni bara måste ta och kolla in är den otroligt detaljrika och fina tårta som Olga stod bakom och vann med i kategorin Min drömsemester. Vill ni veta mer om arrangemanget i sig så hittar ni det här.

måndag 20 september 2010

Oreo pops

Nu har även jag testat den populära kakan på pinnen och kan bara konstatera att det var riktigt gott! Under ganska så lång tid har cake pops synts lite varstans på mat- och bakbloggar och har du inte kollat in Bakerella så tycker jag att det är hög tid att göra det nu! Där kan vi snacka om cake pops i en egen division!

Min sambo fick ta med sig Oreo pops till kommunens rödgröna valvaka igår. Själv räknade jag röster fram till midnatt, men fick i efterhand hört att Oreo popsen var uppskattade =)


15-20 stycken

1 pkt Oreo kakor
Ca 75-100 g cream cheese (jag använde philadelphiaost)
Ca 100 g mörk choklad

Mixa kakorna till fina smulor i matberedaren. Rör ner lite cream cheese i taget och blanda ordentligt tills degen håller ihop. Rulla till bollar och stick ner en klubbpinne i vardera. Låt stelna något i kylen (jag lät dem stå i några timmar, men det kanske räcker med någon halvtimme). Smält chokladen i vattenbad och doppa kakorna. Sätt ner pinnarna i ett glas fyllt med socker och låt chokladen stelna. Förvara i kylskåp.

torsdag 16 september 2010

Rulltårta med igelkottar

Hej på er, hoppas ni har en fin höstdag! Nu kommer då sista rulltårtan med hösttema och förhoppningsvis är detta den sista tårta som är tillverkad utan att jag haft ett fullt utrustat kök! Ett icke fungerande kök är väl egentligen en bättre beskrivning. Kan avslöja att vi har hantverkare här hemma nu som löser bland det allra sista med köksrenoveringen!

Har jag berättat att jag tycker om att jobba efter teman? Om inte, så kan jag bara kort och gott säga att jag älskar det! Den konstnärliga friheten avgränsas av vissa ramar vilka samtidigt lämnar mycket över åt fantasin. Helt perfekt =) Det har varit väldigt roligt att göra en serie av rulltårtor med hösten som utgångspunkt och jag får tacka min arbetskamrat för detta härliga uppdrag!

Igelkottar hör ju inte bara hösten till, men jag har länge velat modellera sådana små sötnosar! Det är så roligt när man får en "anledning" att göra sådant man länge velat göra och inspirationen kommer från Tove, som gjort minst två varianter av igelkottar!

Också denna tårta är fylld med hallonsylt, vaniljkräm/grädde och hackade jordgubbar. När det kommer till färgval så blev nog denna tårta lite mer harmonisk än den som presenterades igår. Tycker att såväl det gröna som bruna bröt av det orange ganska så fint!

Avslutningsvis kommer här en av mina tankar kring modellering. Har kommit fram till att det är väldigt bra att göra flera exemplar av en och samma figur när man väl satt igång. Efter att ha gjort figur nummer ett är det många gånger lätt att inse hur man inte skulle vilja göra nästa gång, liksom vad som faktiskt fungerade fint. Med fördel tar man med sig sina insikter och kanske testar ett nytt tillvägagångssätt och/eller ändrar om i arbetsordningen när man skapar nästa figur. Om allt vill sig väl så kan den tredje figuren rulla på av bara farten! Tycker helt enkelt att man lätt hittar egna knep som effektiviserar modellerandet när man gör flera figurer av samma sort =)

onsdag 15 september 2010

Rulltårta med flugsvampar och höstlöv

Börjar ni tröttna på rulltårtor med hösttema? Ni kan vara lugna, för efter detta inlägg har jag bara en sådan tårta kvar att dela med mig av! Därefter får det bli lite andra godsaker här på bloggen ;-)

Med hösten kommer svampar. Min absoluta favorit är utan tvekan taggsvampen, men dess bleka färg hade nog inte gjort sig så fin på denna tårta. Hack i häl ligger de mångas favorit, kantarellen! I detta tårtsammanhang valde jag att lämna de ätbara, goda svamparna för att istället ge mig på en av dess farligheter - röd flugsvamp!

Av tidigare erfarenheter vill jag vara färdig med tårtorna dagen innan de skall levereras. Det blir minst sagt mindre stressigt då! Dessutom hinner tårtorna safta till sig lite mer =) Skall de ätas samma dag som de tillverkas så kan grädde fungera som spacklingsmaterial, men skall de klara en natt i kylen så vill jag inte ta risken att marsipanen börjar smälta och av den anledningen väljer jag att spackla tårtorna med smörkräm. Ett alternativ är att fodra locket med matfett. Denna tårta är fylld med hallonsylt, vaniljkräm/grädde och hackade jordgubbar och det är helt klart en av mina egna favoritfyllningar!

Jag tror att denna tårta hade vunnit mycket på två små, men ändå för ögat viktiga justeringar. Det ena hade varit om texten vore röd, eftersom det är så mycket orange som det är. Det andra är om löven hade försetts med lite bladnerver. Just när bladen går i de färger som de gör så ser det nästan mer ut som eldslågor än höstlöv. Kan väl säga att jag efter denna tårta har blivit två insikter rikare =)

tisdag 14 september 2010

Rulltårta med höstgrenar

Här kommer rulltårta nummer två i ordningen av de fyra höstrulltårtor som jag gjorde i fredags. Det kändes som ett självklart val att dekorera en av tårtorna med ett par höstgrenar och så fick det också bli. Alla dekorationer är av marsipan och utskurna på fri hand.

Överlag är jag numera väldigt positiv till att arbeta med marsipan! Det har tagit sina försök innan marsipanen och jag kom överens i fråga om att kavla ut den, men som med mycket annat så är det väl egentligen träning och mer träning som gäller för att komma över tröskeln ;-)

En nackdel som jag dock ser med marsipan är färgningen av den. För att jämföra med sugarpaste som är helt vit i sig, så har ju marsipanen inte samma utgångsläge, vilket gör det svårt att få till samma klara färger. Dessutom tycker jag att marsipanen inte "suger åt sig" färgen på samma sätt som sugarpaste gör och jag tycker det tar evigheter att färga marsipan. Jag har väl helt enkelt inte hittat någon bra teknik när det gäller detta! Bästa sättet jag testat hittills är att tvinga in färgen i marsipanen genom att kavla, vika marsipanen, kavla osv. Hur gör du? Misstänker att det kanske kan finnas någon genväg som jag ännu inte känner till, så sitter du på något knep så är du välkommen att dela med dig ;-) Vill man skippa momentet att färga, så finns det färdigfärgat material att köpa, men ibland vill man ju färga själv! Det finns också extra vit marsipan på marknaden (som kanske kan ge något klarare färger), liksom produkter för att på egen hand få marsipanen vitare, men detta är områden som jag ännu inte utforskat. Har du några egna erfarenheter så hade det varit roligt att få ta del av!

Också denna rulltårta är fylld med chokladmousse och spacklad med smörkräm. Det är betydligt smidigare att rulla ihop en rulltårta med ganska så fast fyllning, utan bärbitar eller annat "knöligt" i. Kan vara bra att veta om man inte har bakat rulltårta förut, eller om man tycker det är lite besvärligt med själva ihoprullningen ;-)

måndag 13 september 2010

Höstrulltårta med rönnbär

Som utlovat så kommer denna vecka att gå i höstens tecken. Har fått äran att baka fyra stycken rulltårtor till ett kalas som hölls i helgen. Det var min arbetskamrat, hennes "gubbe" och dotter som i lördags firade sina respektive födelsedagar. Önskemålen var rulltårtor, inspirerade av hösten =)

Först ut kommer här arbetskamratens tårta! Rönnbär kommer väl egentligen senare under hösten, men jag kunde inte låta bli att ta med dem i detta tema!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag gillar verkligen att jobba med marsipan! Vissa dekorationer kan ju göras något i förväg, men jag tycker att många dekorationer blir bäst om de tillverkas precis innan de skall placeras på tårtan. Marsipanen är ju mer smidig och "lyder" mig bättre om den inte hunnit torka ;-) Av den anledningen gjorde jag så gott som alla dekorationer samma dag som rulltårtorna bakades, fylldes, spacklades och täcktes. Jag fick också tillfälle att använda mina nyinköpta bokstavsutstickare, vilka besparade mig väldigt mycket tid!

Rulltårtan är fylld med chokladmousse och spacklad med smörkräm. Grattis Jeanette, som blir 46 år idag!

lördag 11 september 2010

Handbollstårta

Hej allihop, hoppas ni har en skön helg! Själv har jag lämnat en intensiv fredag bakom mig och jag kan avslöja att det har haft med bakning att göra =) Idag bjuds det på en handbollstårta och nästa vecka kommer ett hösttema att dyka upp här på bloggen!

Den här tårtan gjorde jag till en arbetskamrats son som fyller 13 år! Födelsedagsbarnet spelar handboll, vilket fick styra temat på tårtan. Då jag inte vet hur Anton ser ut i verkligheten, mer än att han är blond och har blå shorts och vit t-shirt när han utövar sin sport, så tog jag mig konstnärliga friheter när jag modellerade killen =)

För att dela med mig av en erfarenhet jag gjort så skall ni nu få höra en liten historia om killen som pryder tårtan. Då jag hade modellerat färdigt alltsammans så satte jag killen i en skål. Där fick han sitta till dagen därpå. När jag skulle lyfta upp honom så gick det inte! Han satt fast!! Efter många om och men fick jag till slut loss honom fast då i två delar. Som tur är finns det ätbart lim! Nästa gång skall jag placera mina figurer på bakplåtspapper eller liknande och se hur det går. Skall även se till att de förvaras på ett sådant sätt att de enkelt kan lyftas upp. Kort och gott så kommer jag att undvika skålar för detta ändamål ;-) På vilket underlag förvarar du dina marsipandekorationer? Om du sitter på något bra tips så får du gärna dela med dig!

Tårtan är fylld med hallonsylt, vaniljkräm/grädde och hackade jordgubbar. Såväl locket som dekorationerna är i marsipan. Tycker bara bättre och bättre om att arbeta med marsipan, så ni kan räkna med mer av detta material framöver!

lördag 4 september 2010

Kladdkaka

Till den kombinerade kräftskivan och födelsedagsfesten bakade jag även denna kladdkaka. För att göra utseendet något mer intressant så fick en blomma i flowerpaste stå för dekorationen. Ett väldigt enkelt trick ;-) Testade ett nytt recept men väljer att inte lägga ut det här då jag inte blev helt nöjd med resultatet. Är någon på jakt efter ett recept på kladdkaka, så tycker jag däremot att detta recept fungerar fint. Hoppas ni har en skön helg allesamman!