I veckan kände jag mig riktigt sugen på att testa på något som jag inte har gjort förut, nämligen att baka skorpor! Det var ett snabbt och roligt projekt och det kändes lite lyxigt att kunna ställa fram en glasburk med de små godingarna, så länge det fanns några kvar ;-) Uppenbarligen har jag några riktiga skorpmonster i min omgivning, hihi. Skorporna blev inte så hårda och knapriga som de man köper i affären är, men smaken var det absolut inget fel på! Tycker att de fick ett extra lyft med en skiva lite starkare ost på.
Ingredienser, ca 100 små skorpor
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk stötta kardemummakärnor
0,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk stötta kardemummakärnor
0,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
Gör så här
Värm ugnen till 225 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med mjölken och grädden. Rulla degen till bollar, stora som enkronor. Lägg ut dem på en smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper. Grädda skorporna i 8-10 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Låt skorporna svalna på plåten några minuter och dela dem sedan med en vass kniv. Ställ tillbaka plåten med skorpor i ugnen och låt stå i eftervärmen tills skorporna är torra och knapriga.
Receptet kommer från boken "Sommarens söta" av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.
Receptet kommer från boken "Sommarens söta" av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.
17 kommentarer:
Jag gjorde också skorpor här i veckan, det var väl andra gången nånsin. Vår sjuåring tycker massor om skorpor så det blir nog att baka snart igen. De här verkar ju goda, tänk att jag inte märkt receptet fast jag trodde att jag lusläst boken? :)
Det blir nog att baka skorpor här snart igen också =) Känner igen det där med att man stöter på ett recept som man inte trott sig ha sett, fast man har boken som det kommer ifrån. Borde kanske ha skrivit ut att det i boken heter "Marias mormors kardemummaskorpor". Kan vara bra att tänka på till en annan gång ;-) Tack för din kommentar, hoppas att du har en fin helg!
Kardemummaskorpor är riktigt gott och uppskattas av både stora som små hos oss! :)
Jag älskar skorpor och jag älskar kardemumma så dessa skall jag också prova
Skorpor är något man gärna glömmer av, det är ju jättegott med lite smör på.
Vad goda dina pizzasnurror ser ut, det riktigt vattnas i munnen.
Fortsatt trevlig lördag!
vet du,jag bakade i går för första gången skorpor,och de gick slut i dag på frukosten,så jag gjorde igen i dag och nu har jag massa skorpor då jag dubblade receptet.sjukt gott och mina blev som köpe skorpor.
kul att vi gjorde samma dag
Mmm, det är ju så gott! Kardemumma har ju en jättegod smak!
Burken var väldigt mysig och fin!
Amy´s piece of cake: Ja, visst är det gott =)
Carola: Kul! Det är en väldigt god kombination ;-)
Susanne: Ja, att jag inte tänkte på det! Smör på skorpor brukar jag ju tycka är väldigt gott också! Så kul att du tycker pizzasnurrorna ser goda ut =) Ha en fin kväll du också!
Smulansbakblogg: Så roligt att du också testade på att baka skorpor för första gången denna vecka! Dubbel sats är en klok idé när de går åt så fort, hihi!
Kakmonstrena: Kan bara hålla med, gott är det =) Tack för kommentaren!
Härliga säkert till en kopp te med! Kardemumma - världens bästa krydda, enligt mig!
Hemmagjorda skorpor slår köpeskorporna med hästlängder! Gud så gott...
Frostrosor: Ja, en kopp te hade inte suttit fel till dem! Mums så gott =)
Wesslantjej: Hihi =) Tack för din kommentar!
Jag har aldrig varit en skorpälskare men så fort det tillsätts kardemumma i så är jag där och gräver i burken efter fler ;) Låter toppen med stark ost på, det får jag prova nästa gång <3
Åh vad gott med skorpor! Har aldrig vågat mej på att baka egna dock.. kanske dax för det :)
Undrar om ditt återfunna bakfnatt beror på att bebben är på gång :)
Hej!
Va gott med hemmagjorda skorpor =)
Perfekta att baka till sa att man kan ga och sma ata lite da och da...hihi:))
Alexandra: Hihi =) Tack för din kommentar och hoppas att det smakar med en bit stark ost på!
Annica: Det var både enkelt och kul att göra skorpor, så det tycker jag att du skall göra ;-) Det ligger kanske något i det du skriver om bakfnattet, för några dagar senare kom vår lilla tös =)
Vardagslyx: Hej hej! Tack för din kommentar =)
Nena: Hihi, precis ;-)
Mummmms!! Det måste ha doftat underbart i ditt kök när du bakade dessa.
Skicka en kommentar
Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥