måndag 30 november 2009
Julkalender 2009
söndag 22 november 2009
Tårta med hjärtan och blommor
Idag har jag provat på att klä in en tårta med sugarpaste vilket var riktigt skoj! Materialet känns helt underbart att arbeta med; mjukt, elastiskt och smidigt. Bilden blev inte den allra bästa, men tårtan är i alla fall dekorerad med hjärtan och blommor. Jag provade att göra chokladmousse på mjölkchoklad i stället för mörk choklad, och tycker att det fungerade bra.lördag 21 november 2009
Choklad- och nougatklubbor
Min favoritpralin i Marabous Aladdinask är utan tvekan Pärlnougat. Jag har provat att göra en egen variant av denna lilla godbit. Ett snabbt projekt utan mängder med disk. Får jag säga det själv så tycker jag att det blev gott. Kanske det till jul blir ett komplement till Aladdinaskens ynka två Pärlnougater ;-)♥ Ingredienser
Räcker till 6 st choklad- och nougatklubbor
6 bitar nougat, ca 1 cm3
25 g vit choklad
♥ Gör såhär
Skär upp nougaten i bitar om 1 cm3. Låt stå i kylskåp en stund så blir den mer lättarbetad.
Smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna.
Rulla nougatbitarna till bollar.
Stick fast en pinne i vardera nougatboll (jag använde blomsterpinnar).
Täck nougatbollen med smält choklad.
Låt stelna i kylskåp.
Hoppas det smakar!
måndag 16 november 2009
Chokladcupcakes med fluff
Så var mitt första riktiga storbak överstökat. Mitt systerbarn Mimmi fyller 25 år om några dagar (hipp hipp hurra) och jag fick äran att baka till hennes fest. De kladdiga chokladcupcakesen med olika typer av fluffer som jag har bakat tidigare har visat sig vara uppskattade och jag valde att luta mig tillbaka på dessa. Resultatet blev 44 st cupcakes. Det blev en del material över som får bli nya cupcakes - vilka arbetskamraterna får stoppa i sig ikväll =)
Blommor i flowerpaste
För att få lite mer "liv" i blommor gjorda med hjälp av utstickare så placerar jag dem i små hemmagjorda "koppar" i aluminiumfolie, där de får ligga till sig ett tag. Silverkulorna fäster jag genom att pensla en mycket liten mängd vatten på blommorna för att därefter försiktigt trycka fast silverkulorna. Ett annat alternativ kan vara att använda ätbart lim, något jag själv inte provat ännu.tisdag 10 november 2009
Citroncupcakes
Det har blivit en hel del chokladcupcakes med olika fluffer denna vecka och idag var det dags att prova någonting annat.Cream cheese frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g Philadelphiaost
Några droppar karamellfärg
♥ Gör såhär
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
Vispa i Philadelphiaosten.
Färga glasyren med karamellfärg, eller behåll den vit.
Bred glasyren på cupcakesen.
(Receptet hittar ni här).
Citronmuffins
♥ Ingredienser
125 g rumstempererat smör
125 g strösocker
125 g extra fint mjöl
2 ägg
Fint rivet citronskal och saften från 1 citron
♥ Gör såhär
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ägg, citronskal, citronsaft och mjöl. Rör till en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformarna.
Baka i mitten av ugnen, 190 grader, ca 12-15 min.
Låt muffinsen svalna på ett galler.
(Receptet är hämtat från boken Muffins av Sue McMahon).
Att göra en ros
måndag 9 november 2009
Fars dag
Eftersom jag har kommit igång med bakning kändes det naturligt att uppvakta pappa med något hembakat på fars dag. Jag har verkligen fastnat för att göra cupcakes och det passade bra att bjuda på någonting som pappa aldrig ätit förut =)
Också svärfar blev uppvaktad idag och vad kunde väl passa bättre än hans favorit nummer ett - en Schwarzwaldtårta?1 köpt marängbotten
Vispgrädde med vaniljsocker
Spritsad choklad
fredag 6 november 2009
Mumsiga cupcakes
Idag har jag stått i köket mest hela dagen. Bakat kladdkaksmuffins som blev för kladdiga, justerat lite i receptet och gjort en ny uppsättning. Påtat lite i flowerpaste och experimenterat med färger. Vispat fluff som förbereddes igår, diskat bunkar, vispar m.m. om vartannat. (Måste helt klart utöka antalet bunkar här hemma!)
Den första satsen av muffins, som blev lite väl kladdiga och ihopsjunkna, fick lite grädde och brunblandat strössel på sig.Kladdiga chokladmuffins
Kladdiga och goda muffins! Räcker till ca 10 normalstora muffins.♥ Ingredienser
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
100 g smält smör
♥ Gör såhär
söndag 1 november 2009
Vit chokladsmörkräm
215 g smör
270 g florsocker
170 g vit choklad
3-5 msk grädde
♥ Gör såhär
Vispa smöret och florsockret tills det blir pösigt.
Smält chokladen och låt den svalna.
Tillsätt chokladen och grädden i smörkrämen. Vispa med elvisp tills det är slätt.
(Recept hämtat från Baka baka liten kaka).
Chokladmousser
100 g naturell färskost*
2 dl grädde
♥ Gör såhär
Bryt chokladen i små bitar. Smält chokladen tillsammans med grädden i en kastrull på svag värme. Låt blandningen kallna ordentligt i kylskåp. Vispa blandningen med färskosten.
Variant 2 (snabbvariant)
Smält chokladen i mikrovågsugn. Blanda med färskost och vispad grädde
(Recept hämtade från Baka baka liten kaka).
Tårta med chokladmousse
En blogg jag besökt flitigt den senaste tiden är Baka baka liten kaka. Med inspiration från Toves ”Beige övningstårta” provade jag idag att baka en tårta som fylldes med två chokladmousser och som täcktes med chokladsmörkräm.
Tårtbotten ”naturell”
Chokladmousse gjord på vit choklad
Chokladmousse gjord på mörk choklad
Vit chokladsmörkräm
