fredag 16 april 2010

Lakritstryffel

För ett tag sedan lade Camilla med bloggen Min goda sida upp bilder och recept på flera olika tryfflar, bl.a. lakritstryffel. Provade att göra dem och tycker att de blev en riktig hit - framförallt med tanke på att jag normalt sett inte är så förtjust i mörk choklad! Jag kommer med största sannolikhet att göra dem fler gånger, men skall då testa att få fram en tydligare smak av lakrits. Om du är sugen på detta recept så är mitt lilla tips att inte krossa allt lakritsströssel till ett fint pulver - låt det istället finnas några små bitar kvar. Dessa ger ett härligt krisp och lakritssmaken framhävs lite mer =) Jag kan varmt rekommendera detta recept, för det är svårt att bara ta en.. ;-)

20 st

Ingredienser
1 dl vispgrädde
4 Kick lakritsstänger (finns i godishyllan)
100 g mörk choklad

Garnering
1 msk lakritsströssel
1/2 msk kakao

Gör såhär
Koka upp grädden i en kastrull. Skär lakritsstängerna i små bitar, låt sjuda med grädden tills de har smält. Ta kastrullen åt sidan, rör ner chokladen tills den smält, rör tryffeln slät. Häll smeten i en skål och låt kallna i kylskåpet. Krossa strösslet i en mortel, blanda med kakao i en skål. Ta med en tesked upp tryffelsmet, rulla till små kulor. Rulla kulorna i garneringen.


17 kommentarer:

annica sa...

Mmmm vad det lät mumsigt!! Lakrits är ju oxå en av mina stora svagheter..
Detta måste helt klart testas!

Ha en go helg!

Tulipan´s bakverk sa...

Åhhhh MUMS!!! Lakritstryffel..*dreggla* man kanske borde testa :)

Kanon härliga bilder åxå :)

Kram Stina

Rebecca sa...

Oj så gott! Älskar mörk choklad, lakrits och Kick (eller Käck som de hette när jag var liten )!! Sicken kombo. :)

cickan-piece of cake sa...

Låter ljuvligt gott! Har ju dessutom en burk lakritsströssel i skåpet så risken är stor att jag testar att göra dom här någon dag snart... :-)
Fina bilder dessutom! :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Tack för era kommentarer! Helt klart värt att prova detta recept ;-) Ha en trevlig helg!

Camilla sa...

Så fina de blev! Jag som inte är jätteglad i lakrits tycker det är bra att det inte är jätteskarp lakritssmak *ler* men man kan allid förstärka smaken med lakritspulver tex! :)

sana sa...

fint bild!! härligt...
jag aldrigt prova eller smaka de men de måste var gott tror jag :=)

Helena mitt i smeten sa...

Mmmm, ser läckert ut!

charlotta sa...

jag är inte så förtjust i varken tryffel eller lakrits, men av någon anledning är jag barnsligt förtjust i lakritstryffel. ska faktiskt prova att göra det hemma!

Hanna - Bakfnatt sa...

Camilla: Tack! Men fördelen sitter ju helt klart i smaken =) Det bara måste vara ett bra recept eftersom vi båda gillar det - med tanke på att du inte är så förtjust i lakrits och jag inte gillar mörk choklad något vidare ;-)

Sana: Tack så mycket!

Helena: Tack =)

Charlotta: Så roligt att läsa det du skriver!

Vardags-mirakel sa...

Vad jag blev sugen på dessa delikatesser! Ha det bra, kram Eva.

Hallon & Blåbär sa...

Låter underbart gott! Sparar receptet!

Hanna - Bakfnatt sa...

Eva (Vardags-mirakel) och Hallon & Blåbär: Hihi, jag reagerade på ungefär samma sätt som ni då jag stötte på receptet =) Tack för era kommentarer!

Gun Hammarstedt sa...

Åh vad de såg goda ut. Måste lägga till Kick (heter de inte Käck längre?) och lakrisströssel på nästa beställning från Sverige :)
Finns strösslet att köpa i vanliga affärer?

Hanna - Bakfnatt sa...

Gun: Tack för din kommentar! Käck verkar ha bytt namn till Kick och lakritsströsslet har jag kommit över i en vanlig matbutik ;-)

Mahlin L sa...

De här är mina favoriter till jul, sedan några år, och jag kan inte låta bli kombinationen lime och lakrits så jag river i lite limeskal och ett par droppar saft av limen. Mumma!

Hanna - Bakfnatt sa...

Mahlin: Kul att du också gillar dem och att du delar med dig av din variant av dem =)

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥