söndag 31 oktober 2010

Cupcakespraliner till Halloween

Det är Halloween. Mat- och bakbloggar runtomkring bjuder på massor av inspiration och under den närmsta tiden har det dykt upp alltifrån gulliga spöken i maräng till läskiga, avhuggna fingrar.

Jag håller mig till det lite mer "snälla". Tror inte att dessa spöken, små som lillfingertoppar, sätter så värst mycket skräck i någon ;-)

Att göra egna cupcakespraliner är enkelt och dessutom går det relativt snabbt. Ni hittar en beskrivning på hur man kan göra egna skal här. Därefter är det bara att fylla skalen med något gott, spritsa på önskad frosting och dekorera!

Detta får bli mitt bidrag till Månadens sötsak som under oktober månad är höst.

fredag 29 oktober 2010

Att modellera en groda

En gullig tjej som blivit inspirerad av akvarietårtan kontaktade mig och undrade om jag hade någon beskrivning på grodan som sitter på toppen. Eftersom jag inte hade någon beskrivning, men ändå ville hjälpa till så ordnade jag det hela genom att modellera en ny, något annorlunda groda och fota arbetsbeskrivningen. När jag sedan skulle sätta ord på arbetsgången så var det svårt att sluta. Tips som jag gärna vill dela med mig av, och som även går att applicera på många andra typer av modelleringsprojekt, dök upp under arbetets gång. Det hela slutade med en långt mer omfattande beskrivning än jag från början hade tänkt mig.. Kul var det i varje fall att göra beskrivningen, riktigt kul =)

Att modellera djur är bland det allra roligaste jag vet och det skulle vara så roligt om fler upptäckte glädjen med det! Beskrivningen som följer är ganska så grundlig och min förhoppning är att även de som inte har någon större vana av att modellera, eller kanske ingen alls, kan ta till sig innehållet i beskrivningen! Skulle något vara oklart är det bara att hojta till så försöker jag förklara på något annat sätt så gott det går!

Här ser ni vad jag använde mig av då jag modellerade grodan. Maizena majsstärkelse i en ströare, svart och grön pastafärg, tandpetare, en tyll, ätbart lim, pensel, sockerpasta (sugarpaste) och modelleringspasta samt ett par modelleringsverktyg: ball tool och kniv.

Då jag modellerar blandar jag sockerpasta och modelleringspasta ca 50/50 och jag tycker att materialet blir mycket bra att arbeta med. Sockerpastan ger en smidighet, medan modelleringspastan gör att figurerna stelnar en aning på ytan och håller formen fint. Min erfarenhet av ren modelleringspasta är att den smular väldigt mycket, medan figurer i enbart sockerpasta har en tendens att säcka ihop. De båda materialen tillsammans blir däremot utmärkta att jobba med, tycker jag!

Bilden till vänster: Det är viktigt att hålla färgen i burken fräsch, så var noggrann med vad du stoppar ner i burken! Verktygen, förslagsvis tandpetare, skall vara rena. Använd en ny tandpetare var gång du skall hämta upp färg, även om det är samma färgburk.

Bilden till höger: Strö ut lite maizena majsstärkelse på underlaget och knåda in färgen. Tillsätt lite mer maizena om materialet kladdar.

Det kan vara lite klurigt med figurers proportioner, men man får testa sig fram lite.

Övre bilden: Materialet är uppdelat i fjärdedelar. 1/4 är avsett för benen, 1/4 för huvudet och resterande, alltså hälften av allt material går till kroppen.

Nedre bilden: För att få "bakbenen" aningen större än "frambenen" så delade jag upp den fjärdedel som var avsedd för benen i fem delar. 2/5 gick till frambenen och 3/5 till bakbenen.

Hur vill du att huvudet skall vara riktat när hela grodan är klar? Vill du att grodan skall titta framåt, uppåt eller något annat? Försök att redan nu ha en bestämd idé, för efter att munnen är på plats är det ofta svårt att ändra sig. Det är inte alltid bara till att luta på huvudet som man kanske tror, för så snart man börjar bearbeta huvudet så blir det mer eller mindre platt undertill.. Vill man ha en groda som exempelvis tittar uppåt, ja då är det en bra idé att göra munnen högre upp redan från början!

Det finns speciella verktyg att göra munnar med, men här använder jag mig av "baksidan" av en tyll. Ju större tyllen är, desto mer sparsamt men brett blir leendet. En mindre tyll gör att figuren ser väldigt glad ut, men munnen riskerar att se väldigt liten ut (vilket å andra sidan kan vara en effekt i sig). Alltsammans beror ju också på hur stor eller liten figuren är.

För att göra ögonhålor använder jag ett verktyg som heter ball tool, bollverktyg För att placera ögonen jämnt så är det bra att ta fasta på någon riktlinje, exempelvis mungiporna. Tryck in bollverktyget en bit och håll emot med ett finger medan du med cirkulerande rörelser arbetar dig något uppåt. Detta för att få effekten att ögonen sticker upp från huvudet något. Man kan naturligtvis nöja sig med att bara göra gropar rakt in om man hellre vill det. Med facit i hand så skulle jag nog ha placerat ögonen något lägre än vad jag gjorde. Sådant är lätt att se i efterhand ;-)

Jag tycker att det är enklast att arbeta från vänster till höger och detta beror förmodligen på att jag är högerhänt. Väljer man att placera ut den vänstra pupillen först så har man fri sikt (alltså ingen hand i vägen) när man sedan skall placera ut nästa pupill. Ofta vill man ju förhålla sig till den andra pupillen.. Omvänt borde gälla för vänsterhänta ;-)

Bilden till vänster: Till de aningen konformade ögonen har jag använt ofärgad sockerpasta. Börja med att rulla sockerpastan till två bollar. Fortsätt därefter att rulla, men lägg lite tryck på ena sidan av bollen, på så sätt växer konen fram av "sig självt". Ett litet tips när man skall göra två likadana delar är att rulla dem med samma hand/finger samtidigt. Det är ofta ett smidigt sätt att få till hyfsat jämnt resultat.

Bilden till höger: Placera ögonen i ögonhålorna på prov och justera storleken om så behövs. Pensla lite ätbart lim i hålorna och stoppar sedan in ögonen. Om du vill att ögonen skall sticka ut en aning så får du vara varsam då du sätter dem på plats, så de inte plattas till alltför mycket. Rulla pupillerna till små kulor, platta till dem en aning och fäst dem med lite ätbart lim. Ett tips är att platta till båda pupillerna innan du fäster någon av dem, på så sätt är det enklare att få dem i samma storlek. När ögonen väl är på plats så "snyggar" du till ansiktsformen med ett finger.

Bilden till vänster: Näshålorna gör du enkelt genom ett par försiktiga tryck med en knivspets.

Den övre bilden till höger: Gör bakbenen genom att utgå från två bollar som du sedan rullar till avlånga koner.

Den nedre bilden till höger: Prova att forma bakbenen på lite olika sätt och placera dem på olika ställen. Detta kan ha väldigt stor betydelse för vilket uttryck figuren får! Själv brukar jag avvakta med att limma fast några kroppsdelar innan jag placerat ut samtliga och känt lite på uttrycket. När du är nöjd med formen och placeringen av benen så plattar du till fötterna något.

För att göra "tår" använder jag en kniv, placerar den framför önskat ställe och skjuter försiktigt men bestämt kniven inåt. Jag börjar alltså i materialets ytterkant och arbetar mig inåt till önskat djup. Vill man hellre skära ett snitt kan man naturligtvis göra det, men jag tycker inte att kanterna blir lika fina så.

Gör frambenen på samma sätt som bakbenen och testa olika placeringar av dem. Limma avslutningsvis fast alla kroppsdelar. Jag tyckte att grodan såg lite tomhänt ut så den fick en liten ros att hålla i.

Om du inte skall använda grodan med detsamma så är ett tips att sätta den på en bit bakplåtspapper, plastfolie eller att dutta underlaget med lite maizena stärkelse. I annat fall finns risken att den fastnar i underlaget och det kan vara svårt att få loss grodan utan att skada den. Förvara i lufttät burk, i rumstemperatur och på ett mörkt ställe. Ett köksskåp är perfekt ;-)

onsdag 27 oktober 2010

Rosa Bandet

Det är oktober månad, vilket innebär Rosa Bandets månad! Under denna månad pågår Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj till förmån för kampen mot den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor, bröstcancer.

Varje år får så många som 7000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer och var nionde kvinna kommer någon gång att drabbas. Allt fler kvinnor överlever sjukdomen idag, bland annat tack vare framgångsrik forskning. Fortsatt forskning kan öka överlevnaden och livskvaliteten hos de personer som drabbats av sjukdomen och för de som kommer att drabbas.

Rosa Bandet uppmärksammas på olika sätt och dessa helrosa cupcakespraliner får göra resten av de bakverk som utformats för just kampanjen sällskap!

Jag har skänkt ett ekonomiskt bidrag och hoppas att du har gjort likaså eller kommer att göra detsamma! Här hittar du olika tillvägagångssätt som vare sig den mest bekväme eller sparsamma borde kunna kan dra sig för. Det är bara att välja det alternativ som passar bäst ;-)

måndag 25 oktober 2010

Hur man kan göra skal till cupcakespraliner

Tänkte idag visa hur man kan göra ett skal till sina cupcakespraliner utan några specialverktyg. Förmodligen är det allra smidigast att använda sig utav pralinformar, men har man inga sådana hemma så kan detta vara ett alternativ ;-)

Du behöver ischokladformar, choklad, en pensel och eventuellt färg. Jag har använt mig av pastafärg men det kanske fungerar även med vanlig hushållsfärg. Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad. Tillsätt färg om så önskas och rör om.

Pensla insidan av ischokladformen. Hela insidan skall bli täckt, alltså såväl bottnen som kanterna. Själv tycker jag att det är enklast att göra detta när chokladen har svalnat en aning. Ställ ischokladformen i kylskåpet och pensla nästa form..

Så snart chokladen har stelnat går det fint att pensla på nästa lager. Upprepa denna procedur tills dess att skalet har blivit lite mer rejält. Tre gånger har varit ganska så lagom för min del, men det beror ju naturligtvis på hur tjockt lager choklad man penslar på.

När hela skalet har stelnat är det dags att försiktigt ta loss ischokladformen.

Vill man så går det bra att fylla skalet med någon god överraskning. Därefter spritsar man på önskad frosting eller något annat gott och dekorerar om man vill!

söndag 24 oktober 2010

Brysselkex med rosa kant

Inför förra helgen hade jag som plan att baka en uppsättning småkakor, lägga upp dem fint på ett tvåvåningskakfat, slå in alltsammans i cellofan och ge bort till min vän som fyllt 30 år. Under planeringsstadiet fick jag förfrågan om att baka till festen och självklart ville jag det! Dock inkräktade detta på tiden jag hade tänkt lägga på kakbaket, så det fick helt enkelt bli uppskjutet. Denna helg har det hunnits med att baka lite grann. Inte så att huset är fullt av småkakor, men några stycken blev det i alla fall =)

Via Bakfnatts gamla sida på Facebook (som håller på att avvecklas, nya läsare hänvisas till den nya) så fick jag under planeringsstadiet flera inspirerande kakförslag. Även om tanken med projektet numera ligger bakom mig, så vill jag ändå passa på att testa förslag som jag fick! Det roliga med att andra delar med sig är att man får nya idéer, infallsvinklar eller att man testar på nya saker som man kanske inte skulle ha gjort på egen hand så att säga. Dessa brysselkex är ett exempel på det =) Tror inte ens att jag har ätit dessa kakor förut, men hjälp vad gott det visade sig vara!

Ibland ställs frågan om min sambo och jag själva äter upp allt som bakas och nej, så är inte fallet. Tårtor bakar jag främst till andra, cupcakes är en sådan där perfekt "ta-med-sig-och-bjuda-på-grej" medan småkakor och bullar snabbt åker in i frysen och därefter plockas fram exempelvis då vi har besök. Nåväl, hallongrottor hör väl till undantaget då, för av någon anledning hinner de ta slut nästan innan de ens har svalnat. Därför är det bra att inte baka just de kakorna så ofta ;-) Det finns en risk för att brysselkex hamnar i samma "varnings-kategori" som hallongrottor, för de föll mig verkligen i smaken! Ett knep jag ofta tar till för att slippa fylla frysen med enbart sötsaker är att bara baka halva satser. Så gjorde jag också denna gång.

Brysselkexen är bakade efter ett recept i boken "Sju sorters kakor". Vill man inte baka en full sats så går det alltså fint att halvera receptet. Nedanstående mängd skall ge omkring 50 kakor.

Ingredienser
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Strösocker till garnering (färgat med röd pasta- eller hushållsfärg)

Gör såhär
Hacka samman ingredienserna till en deg (jag körde dem snabbt i matberedaren). Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker. Lägg rullarna kallt, skär dem i skivor och lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 10 minuter.

Efter inspiration från Annelie och Linda så testade jag att färga eget strösocker. Jag hällde upp socker i en mugg, tillsatte lite röd pastafärg och rörde ordentligt med en sked. Lätt som en plätt och faktiskt ganska så fint ;-)

torsdag 21 oktober 2010

Små söta cupcakepraliner

Vad gör man när man har frosting över från något bakprojekt? Jo, har man även choklad hemma så kan man ju alltid testa att göra egna små söta cupcakepraliner =)

Har sedan flera månader tillbaka velat göra just detta projekt. Ett projekt som resulterar i något som liknar cupcakes till utseendet och praliner till storleken. När Cecilia sedan lade ut bilder på dessa godsaker från Irland så började det klia ordentligt i fingrarna!

Det finns många fantastiska saker med dessa små skapelser, inte minst alla variationsmöjligheter! Man kan ha ett mörkt eller ljust skal, eller varför inte ett mörkt ytterskal som kläs med ett ljusare inre? Ja, vill man så kan man ju naturligtvis göra tvärtom eller på något helt annat sätt! Man kan lägga någon liten god överraskning i skalet, som sedan täcks av en frosting eller vad man nu vill ha på! Färger, smak och dekoration går att variera närmast i det oändliga =)

Cupcakepralinerna är riktigt små och skulle man vilja så kan man utan större problem äta en hel i en enda tugga. Här är en av sötsakerna placerade i en tesked =) De skulle förmodligen kunna sitta perfekt efter en mastig middag då man inte orkar så mycket till efterrätt men kanske ändå vill ha något lite sött!

Är du sugen på att testa att göra egna cupcakepraliner? Det är hur enkelt som helst och tar inte heller särskilt lång tid! Själv använde jag ischokladformar till detta ändamål och det fungerade väldigt bra. Smält choklad och pensla ett tunt lager på insidan av formarna. Ställ in i kylskåpet en kort stund tills chokladen har stelnat. Pensla på ett nytt lager, ställ in i kylen osv. Sammanlagt gjorde jag denna procedur tre gånger. Ta loss formarna så har du ett rent "chokladskal". Spritsa på frosting och dekorera efter smak. Tada, färdigt =)

onsdag 20 oktober 2010

Ny sida på Facebook!

För inte så länge sedan fick Bakfnatt en egen sida på Facebook! Sidan har tyvärr dragits med många tekniska problem som inte har gett med sig. Jag fick nog och startade upp en ny sida som har testkörts i ett par dagar. Peppar, peppar ta i trä, men hittills har den nya sidan fungerat fint =) Med detta inlägg så vill jag helt enkelt hänvisa Bakfnatts "gillare" hit. Självklart är också nya läsare varmt välkomna att ta del av tankar som far omkring i huvudet på någon som fått bakfnatt och vad som sker på bakfronten i dennes vardag! Klicka på länken ovan, Facebook/Bakfnatt-loggan nedan eller till höger i menyn och vips så kommer du in i en annan bakvärld ;-)

söndag 17 oktober 2010

Cupcakes till 30-årsfest

Dessa cupcakes gjorde jag till en kompis 30-årsfest som hölls igår. Kompisen önskade sig i present att jag tog med något hembakat och vilken bakentusiast tackar nej till det?!

Tycker det känns lite speciellt att ge bort något man lagt ner både tid och kärlek på, men ännu mer speciellt känns det att bli ombedd att skapa något =)

Sammanlagt blev det 30 cupcakes, bestående av kladdiga chokladmuffins och chokladfrosting. Frostingen är söt och jag tycker att den är god i liten mängd så den kommer nog inte helt till sin rätt i kombination med kladdkaksmuffins. Det går åt ganska så mycket frosting att först fylla upp gropen som ofta blir i sådana muffins och sedan bygga något på höjden (om man nu vill göra det). Tycker att fluff, gjord på exempelvis dumle och grädde, passar mycket bättre till detta ändamål! Om du har någon favoritfrosting i kombination med kladdkaksmuffins så får du mer än gärna dela med dig! Framförallt är frostings som inte är så söta eller mäktiga av intresse ;-)

Jag tycker att det är något visst med vita dekorationer och att vitt på vitt många gånger är otroligt vackert. Här har jag låtit nästan vita sockerpärlor pryda vita blommor i flowerpaste. Kan avslöja att jag längtar efter att göra en vit tårta med dekorationer i vitt ;-)

torsdag 14 oktober 2010

Hallongrottor i burk

Igår kväll fick jag ett ryck och bakade hallongrottor. Här i huset är det favoritkakan nummer ett och den har en tendens att försvinna snabbare än man vet ordet av! Visst hade det varit bra att frysa in kakorna på direkten, men nog är det väl fint att ha dem i en söt liten burk? Tycker det känns lite hemtrevligt sådär =) Har tänkt göra fler sorters kakor inom kort och fick under gårdagen intressanta tips från läsare på Facebook! Det är alltid trevligt med tips, så om du har någon favorit i kakburken så vill jag naturligtvis veta!

måndag 11 oktober 2010

Grodbakelse

Finns det någon bakelse som är sötare än grodbakelsen eller kan utmana dess charm? Inte som jag kan komma på i alla fall, jag tycker att de är så fina! Gillar man bakverk och är förtjust i djur så kan ju en kombination av de båda knappast bli fel ;-)

Det är inte varje dag man arbetar med marsipan utan att eftersträva ett "veckfritt" resultat! Ett av knepen för att få till ett slätt resultat är att kavla ut ett ganska så rejält lock av marsipan, men vill man däremot ha det "lite livligare" som på bilden ovan så är det bara att stansa ut ett lock i sådan storlek att det täcker bakelsen och inte mer ;-)

Det är inte särskilt svårt göra sin egen grodbakelse! Man kan göra på lite olika sätt, men här får ni ta del av hur jag gjort. Ta ut en cirkel av en tårtbotten och dela den i två. Bre vaniljkräm på den första bottnen. Lägg på nästa botten, bre på lite hallonsylt och spritsa därefter på grädde så att det bygger lite på höjden. Forma eventuellt till grädden med en kniv så att den bildar en slät kulle. Kavla ut marsipan, stansa eller skär ut ett runt lock och placera över bakelsen. Gör munnen genom att skära ett snitt med en vass kniv, spritsa därefter lite pyntgelé i mungipan och förse grodan med ögon. Jag färgade lite marsipan svart och rullade till små bollar. Inspiration till tillvägagångssättet har jag fått från Tina, tack återigen =)

fredag 8 oktober 2010

Minibakelser med marsipan

Tycker att det är något speciellt med bakelser. De är som en egen liten tårta på något vis och sådant som är litet är ofta ganska så gulligt, tycker jag! Försöker ta varje tillfälle i akt att baka och passade därför på att göra dessa bakelser när vi hade besök av sambons barndomsvän ;-)

Man kan göra dessa bakelser genom att ta ut små cirklar av en tårtbotten som man sedan delar på två (vilka blir varsin bakelse). På bottnarna brer man ut hallonsylt och vaniljkräm. Därefter skär man ut en marsipanremsa, brer ett tunt lager smörkräm på ena sidan och fäster marsipanremsan runt bakelsen. Avslutningsvis spritsar man på grädde och dekorerar efter humör.

Själv använde jag grädde på marsipanremsorna istället för smörkräm, men då skulle också bakelserna ätas snart därpå. Jag använde också till hälften vit kavlingsmarsipan, till hälften grön figurmarsipan smaksatt med päron och det var en väldigt uppskattad smak =) Dessa bakelser är inspirerade av Tinas änkor, tack för att du delar med dig!

tisdag 5 oktober 2010

Bakfnatt på Facebook

Nu kära läsare finns Bakfnatt även med på Facebook och tanken är att sidan skall fungera lite som ett komplement till bloggen! Hoppas på att se många av er där =)

Gillar du Bakfnatt? Klicka på knappen här nedan eller till höger i menyn redan nu!


måndag 4 oktober 2010

Kanelbullens dag

Idag doftar det nybakade kanelbullar här i huset! Tro det eller ej, men att baka bullar hör för min del inte till vanligheterna, men på självaste Kanelbullens dag vill jag allt sätta tänderna i en saftig, hembakad kanelbulle som fortfarande är varm efter ugnen ;-) Sedan den 4 oktober 1999 har kanelbullen sin egen dag, inte illa!

Det finns lite olika knep att ta till för att få saftiga och goda kanelbullar. Jag har testat några av Leila Lindholms tips och ett av dem är att använda rumstempererat smör (i generösa mängder) istället för smält smör. Ett annat är att blanda samman alla ingredienserna till fyllningen istället för att strö socker och kanel direkt på degen, för då drar kryddorna åt sig fukt. Ytterligare ett tips är att grädda bullarna i pappersformar eftersom de förhindrar smör och fyllning att smita iväg!

Också receptet kommer från Leila Lindholm, och ni hittar det här. De fina bullformarna kommer från Siluett of Sweden. Nu är jag nyfiken på hur din dag sett ut ifråga om bullar! Har du bakat själv, blivit bjuden, köpt eller skippat det hela med kanelbullar?

söndag 3 oktober 2010

Blommig 30-årstårta

För snart en vecka sedan gjorde jag denna tårta till Johanna som i veckan fyllde 30 år! Jag fick utforma tårtan precis hur jag ville och efter många funderingar fram och tillbaka valde jag att ta fasta på Johannas nya ålder!

Tårtan är fylld med hallonsylt, vaniljkräm och grädde. Den är täckt med kavlingsmarsipan och dekorationerna är gjorda av rosa figurmarsipan som jag färgat röd.

Siffrorna är gjorda av en mängd småblommor och några av dem har en minisockerpärla i mitten. Tycker att det kan vara ganska så effektfullt med massor av blommor (eller för den delen andra dekorationer) på ett begränsat område! Har använt samma stil på denna tårta och inspirationen kommer från början från en tårta som Tove, en av mina stora inspirationskällor står bakom =)

Det finns så många olika sätt att göra kantdekorationer på och de kan verkligen liva upp hela tårtan! Denna gång lät jag blommor till hälften vara placerade på tårtan, hälften på tårtbrickan. Tycker att det många gånger kan vara effektfullt att låta dekorationerna få fortsätta lite utanför själva tårtan och det finns många olika sätt att arbeta med det på =)