torsdag 31 december 2009

Nyårscupcakes

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!!
Jag ser fram emot ett år fyllt av bakning i alla dess former!!

Kladdiga chokladmuffins
Jappfluff
Dekorerade med sockerpärlor och snöflingor i sugarpaste

söndag 27 december 2009

fredag 25 december 2009

Julkalenderns deltagare

Här kommer en gruppbild på deltagarna i Bakfnatts julkalender 2009! På bilden finner ni min allra första modellering - en tomteklädd snögubbe. Ni hittar också snögubben Algot, marsipangrisen, luciakören, snögubbarna från skid- respektive pulkabacken och slutligen den julfirande pingufamiljen. Det har varit otroligt roligt att börja modellera och ni kommer att få se mer utav det framöver =)

torsdag 24 december 2009

Tårta med julfirande pingufamilj


Så har då dopparedagen kommit och sista luckan på julkalendern är öppnad. Ett som är säkert är att det kommer finnas en hel del julgodis på bordet ikväll =) Vill önska alla mina läsare en riktigt God Jul!!

Sockerkaksbotten med choklad
Spacklad med kaffesmörkräm
Täckt med sugarpaste
Dekorationer i sugar- och flowerpaste






onsdag 23 december 2009

Bountybollar

Till alla er som gillar Bounty - kolla hit!! De här snabbgjorda Bountybollarna var både enkla att göra och smakade riktigt, riktigt gott! Svårigheten är väl att nöja sig med en enda, men visst är det väl ok att unna sig lite extra nu i juletider?! ;-)

Ca 50 st Bountybollar

Ingredienser
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
200 g ljus blockchoklad
Eventuellt ätbara kulor eller sockerpärlor att dekorera med

Gör såhär
Blanda smör, sirap, florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka i 5-8 minuter, tills smeten blir lite seg.
Tillsätt kokosflingor och låt smeten svalna något.
Rulla små bollar och lägg dem på bakplåtspapper.
Låt stå kallt minst en timma.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa kokosbollarna i chokladen.
Dekorera dem med ätbara kulor eller sockerpärlor om så önskas.
Låt stelna på bakplåtspapper.
Förvara kallt.

(Receptet är hämtat härifrån).

tisdag 22 december 2009

Tårta med snögubbar i pulkabacken

För några dagar sedan bjöds det på en tårta med snögubbar i skidbacken. Idag får ni ta del av samma tårta fast med andra snögubbar.. Det hade varit roligt att veta vad ni läsare tycker, så om du hittar någon favorit bland snögubbarna så skulle det vara jätteroligt att få reda på vilken och varför =)


Sockerkaksbotten
Spacklad med Baileyssmörkräm
Täckt med sugarpaste
Modelleringar i sugarpaste

måndag 21 december 2009

Pepparkakscupcakes med pepparkaksdekorationer

Dagens cupcakes är lite som ett hopkok av rester; pepparkaksmuffinsen låg i frysen och väntade på att bli dekorerade och överbliven jappfluff från lördagens tårta ville bli uppäten.. Jag ville inte ha så mycket smak på fluffen denna gång (tyckte att kombinationen pepparkaka och japp lät lite underlig) så jag mer eller mindre smaksatte uppvispad grädde med lite jappfluff, vilket fungerade bra. Pappa som var dagens provsmakare var inne på min linje om att muffinsen smakade pepparkaksdeg, och jag har därmed kammat hem mitt första poäng :-), medan Björn står kvar på 0. Bakgrunden till "tävlingen" (Björn vet inte om att det är en tävling men..) hittar ni här.

Vispad grädde blandad med jappfluff
Pepparkakshjärtan i flowerpaste, dekorerade med kristyr och pärlströssel


söndag 20 december 2009

Choklad- och nougatkulor

För en tid sedan gjorde jag choklad- och nougatklubbor. De påminner mycket om Pärlnougat, en av godbitarna i julens "chokladmåste", nämligen Alladinasken! Kulorna är gjorda enligt samma 2-ingrediensrecept, med de enda skillnaderna att jag har gjort dubbel sats och skippat pinnarna. Jag får nog ta och sätta lås på burken de skall förvaras i, så de inte går samma öde tillmötes som smörkolan har gjort.. bli uppätna innan julafton! Och nej, jag har inte ätit upp allt själv. Björn har hjälp till ;-) Önskar er alla, "gamla" som nya läsare, en riktig härlig 4:e advent!

lördag 19 december 2009

Tårta med snögubbar i skidbacken

Det är så härligt med snögubbar! Inte nog med att det är ett tecken på en riktig vinter, så har förmodligen något eller några barn haft väldigt roligt då de skapat, och i vissa fall klätt snögubben. Det var många år sedan jag byggde en riktig snögubbe, men har blivit förälskad i att skapa dem i sugarpaste =) Allt på tårtan är ätbart, bortsett från skidstavarna.

Sockerkaksbotten
Spacklad med Baileyssmörkräm
Täckt med sugarpaste
Modelleringar i sugarpaste

Mamma snögumma räds inte för att åka snowboard inte!


Pappa snögubbe föll mjukt och tappar inte humöret i första taget!


"Se upp i backen, annars får ni hål i nacken!"


Grundrecept på smörkräm

Enligt originalreceptet skall nedanstående mängd räcka till att spackla två normalstora tårtor, men jag får det bara att räcka till en stor. Jag får nog öva mig på att spackla tunnare ;-)

Ingredienser
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten (i mitt tycke kan det behövas mer)
smaksättning (se nedan)

Gör såhär
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsockret under omvispning, lite i taget. Tillsätt vattnet och smaksättningen under omvispning.

Nedan kommer smakförslag som jag själv har provat på. Listan kommer att uppdateras allteftersom jag provar nya smaker.

Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (alltså samma vatten som i grundreceptet). Själv använder jag dock 4-5 tsk vatten, vilket ger en mer lättarbetad konsistens.
Choklad: 30 g kakaopulver eller 50 g smält och avsvalnad mörk choklad
Likör: 3 tsk valfri likör. (Jag tycker att smaken blir lite för klen med bara 3 tsk, så jag tar 4)
Vanilj: 1 tsk vaniljessens

Ursprungsreceptet är från boken Beginner´s Guide to Cake Decorating, men är hämtat härifrån.

Fluff

Fluff är underbart gott att ha som fyllning i en tårta, eller att spritsa cupcakes med! Nedanstående recept räcker till ett lager fyllning i en tårta på ca 22 cm i diametern, eller till att spritsa 12-15 cupcakes.

Ingredienser
180 g choklad (valfri sort)
3 dl vispgrädde

Gör såhär
Hacka den valda chokladen i jämnstora bitar, gärna i små bitar eftersom nästa steg går snabbare då. Smält samman chokladen och vispgrädden på låg värme. Det får inte börja koka! Rör om då och då. Låt stå i kylskåp över natten. Vispa upp. OBS! Om blandningen börjar koka eller inte får stå kallt tillräckligt länge finns risken att det hela skär sig!

Nedan kommer jag att fylla på olika chokladsmaker jag har provat på. Detta inlägg kommer med andra ord att uppdateras emellanåt.

After Eight
Apelsinkrokant
Dubbelnougat
Dubbelnougat/wienernougat
Dumle
Japp
Mjölkchoklad
Riesenkola
Toblerone

fredag 18 december 2009

Chokladig nöttårta

Choklad + nötter blir vaddå? Jag vet inte vad ni associerar det till, men i mina öron klingar det i alla fall jul! Idag har jag provat ännu ett recept ur Leila Lindholms bok A pice of cake, en bok jag varmt kan rekommendera. Precis som det utlovades så blev tårtan saftig. Lite väl stark chokladsmak, enligt min mening, men en klick vaniljglass lättade upp den ganska så mastiga tårtan. Jag tror att själva tårtbotten skulle fungera bra som just tårtbotten, framförallt om man väljer någon inte så tung fyllning att ha till. Kanske vispad grädde och hallon skulle kunna vara gott?

Dekorerad med para-, hassel- och valnötter

Jordnötsfrosting

Receptet som kommer från Leila Lindholms bok A pice of cake räcker till att spackla en tårta på 24 cm i diametern.

Ingredienser
1/2 dl mjukt jordnötssmör
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Gör såhär
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet. Bred frostingen på tårtan.

Tillägg 2010-03-02:
Önskas mindre mängd frosting så räcker nedanstående till att bre frosting över ca 5 st normalstora cupcakes:

1 msk jordnötssmör
5 msk florsocker
4 tsk kakao
1,5 kryddmått vaniljsocker
33 g philadelphiaost
1 tsk varmt kaffe

Choklad- och hasselnötsbotten

Ingredienser
300 g hasselnötter
300 g mörk kvalitetschoklad 70%
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ägg

Gör såhär
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.
Hacka 200 g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
Tillsätt kakao, smör och strösocker. Mixa krämigt.
Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
Fyll smeten i en smord teflonform med lösbartag kant, 24 cm i diameter.
Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
Baka kakan i mitten av ugnen ca 30-35 min, 175 grader. Kontrollera med en provsticka. Kakan skall inte vara kladdig när den är färdig, men tänk på att chokladbitarna kan kleta av sig på provstickan.


(Recept hämtat från Leila Lindholms bok, A pice of cake)

torsdag 17 december 2009

Dumlecupcake med chokladhjärtan

Det händer att jag får frågan var jag gör av alla bakverk – äter jag upp allt själv? Svaret är kort och gott nej. Det finns en sak som jag har förätit mig på och jag vill inte begå samma misstag igen. För omkring 15 år sedan praoade jag på en marängfabrik. Det var fritt fram att äta trasiga maränger. ”Schysst”, tänkte jag, ”här behöver man inte bli hungrig” och ”gratis är ju alltid gott”. Det visade sig vara gott om trasiga tårtbottnar, eller rättare sagt så blev det så när jag stod vid maskinen.. Redan efter två dagar hade jag ätit för mycket av det goda. Då hade jag åtta praodagar kvar. Dagarna fylldes med obehagligt ljud från marängerna när de snuddade vid varandra och jag känner fortfarande rysningar av att ta i de små sötsakerna. Idag slinker en eller annan maräng ner, men jag lär nog aldrig uppskatta maränger på samma sätt som förr. Är det något inom bakvärlden som jag absolut inte vill föräta mig på så är det fluff! Det fungerar riktigt bra som tårtfyllning och är det godaste jag vet att ha på en cupcake. Det gäller med andra ord att passa sig om man vill fortsätta njuta av cupcakes som den ovan ;-)

onsdag 16 december 2009

Cupcakes med julgranar

Det är verkligen avkopplande att arbeta med sugarpaste! Trots att mycket handlar om att göra om (eller rent utav börja om) så njuter jag fullt ut så länge jag kan sitta ostört med det. Det är dock lika bra att räkna med att modelleringsmomentet tar minst dubbelt så lång tid som man från början har trott (åtminstonde om man är ovan). Bara att rulla "julgransglittret" krävde bortåt tio försök innan det blev någorlunda jämnt.. Inget att syssla med om man har tidsbrist med andra ord ;-)

Dekorationer i sugarpaste

tisdag 15 december 2009

Pepparkakscupcakes

Bakningen av cupcakesen spred en härlig juldoft i huset. Vad det gäller smaken på muffinsarna så hade jag och min sambo delade meningar. Björn tyckte att det smakade lax, eller närmre bestämt gravad lax, och undrade på fullt allvar om jag hade stoppat ner små laxbitar i muffinsarna. Han var inte särskilt förtjust alls. Till saken kanske det hör att jag använde grovhackad mandel istället för mandelspån, men jag vet inte. Själv tyckte jag att smaken påminde mycket av pepparkaksdeg - och det är något jag kan äta rakt upp och ned. Det blir nog till att låta fler personer provsmaka för att reda ut vad cupcakesen egentligen smakar ;-)

Glöggfrosting

Ingredienser
60 g naturell cream cheese
30 g mjukt margarin
1 msk vaniljsocker
4-5 dl florsocker
1-2 msk glögg
Ev röd karamellfärg och russin att dekorera med

Gör såhär
Rör cream cheese och margarinet slätt.
Rör ned resterande ingredienser. Tillsätt eventuellt mer florsocker.
Om man vill kan man droppa ned några droppar röd karamellfärg och slutligen dekorera med russin.

(Receptet är hämtat från Matklubben, tina62)

Pepparkaksmuffins

12-15 st normalstora muffins

Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft från 1 citron
2 msk pepparkakskrydda
2 nävar mandelspån

Gör såhär
Koka upp mjölken tillsammans med pepparkakskryddorna. Låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken/pepparkakskryddorna och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd sedan försiktigt ner det i smeten.
Blanda i mandelspånet samt rivet skal och saft från en citron.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
Grädda mitt i ugnen, 12-15 min, 175 grader.
Låt svalna.

(Receptet kommer från Leila Lindholms bok A pice of cake).

måndag 14 december 2009

Knäck

Vad är en jul utan knäck? Den där sega, goda konsistensen och kolornas veckade kanter efter knäckformarna hör ju till julen.. Så blev dock inte mina knäck, och i skrivande stund så tror jag att jag har förstått varför. Då jag utförde kulprovet så blev resultatet en ganska så lös kula - inte fast till hårt som det faktiskt står i receptet. Det straffar sig att slarva när man läser instruktioner, ändå händer det gång på gång. Varför lär man sig aldrig? Om tid finns så kanske det blir en ny sats innan jul, för jag vill ju ha sådan där riktig knäck ;-)

75 st

♥ Ingredienser

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Gör såhär
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck* (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.)
Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar.
Låt stelna.
Förvara i kyl.

*Kulprov för knäck: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.


(Recept är hämtat härifrån).

söndag 13 december 2009

Tårta med luciakör

Modellering - vilket underbart och härligt småpill det är! Medlemmarna i denna luciakör är ungerfär lika höga som en tandpetare är lång. Jag vill passa på att önska mina läsare en glad lucia!

Sockerkaksbotten med choklad
Dubbelnougatfluff
Ovansidan är spacklad med kaffesmörkräm och täckt med riven choklad och nougat
Spritsad grädde
Dekorationer i sugarpaste och flowerpaste




lördag 12 december 2009

Mozartkulor

Visst är väl chokladpraliner något alldeles särskilt? Framförallt tycker jag att det känns lyxigt att unna sig en sådan liten godbit då och då.

30 stycken mozartkulor

Ingredienser
125 g mjuk nougat
250 g marsipan
1 msk konjak, rom eller pressad apelsinsaft
150 g mörk choklad
ca 50 g ljus eller vit choklad

Gör såhär
Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och ställ dem i kylen.
Riv marsipanen och blanda den med konjak, rom eller saft.
Dela marsipanen i 30 lika stora delar, forma till kulor och platta ut dem till rundlar.
Lägg en nougatkula på varje marsipanbit och forma marsipanen runt nougaten så att den täcks.
Använd lite florsocker om massan är kladdig.
Bryt den mörka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Doppa kulorna i chokladen, använd en gaffel att rulla kulorna med.
Lägg kulorna på bakplåtspapper och ställ dem svalt att stelna.
Smält ev lite ljus eller vit choklad i ett vattenbad och ringla över kulorna när de stelnat.

(Recept hämtat härifrån).

fredag 11 december 2009

Lussekatter

Det var verkligen längesedan jag bakade lussekatter. Om jag inte missminner mig så var den senaste gången för omkring 10 år sedan. En nära vän till mig och jag skulle förhöja julstämningen och "slängde ihop" en sats med lussebullar. I brist på antalet bakplåtar och ovetskapen om (eller underskattandet av) bakplåtspappers funktionalitet så lade vi ut de ogräddade lussebullarna på ugnsgaller. Resultatet? Tja, fastsittandes på gallret såg man knappt någon skillnad på ovan- eller undersidan av lussebullarna. När vi sedan plockat loss dem så var det ingen vacker syn att skåda. Smaken var det dock inget fel på och bakdagen blev till ett glatt minne.

Nu kände jag att det var det på tiden att baka lussekatter på nytt. Och pratar jag om lussekatter så skall det vara lussekatter med saffran i! Trots att saffran är riktigt dyrt i år (upp emot 80.000 kronor per kilo!) så får det vara värt varenda krona.


50 lussekatter

Ingredienser
1 pkt (50 g) jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 burk (250 g) kesella, valfri fetthalt
2 pkt (á 0,5 g) saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl mjöl
1 ägg till pensling
Ev russin till garnering

Gör såhär
Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt). Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt.

Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.

Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Pensla brödet med uppvispat ägg.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.) Låt svalna under bakduk.

Förvara i plastpåse eller frys in.

(Receptet hittar ni här).

torsdag 10 december 2009

Smörkola

Måsta bara säga MUMS!! Ett av Leila Lindholms otroligt lyckade recept som bara måste provas! Enkelt, snabblagat och bara såå gott! Det märks att Leila inte ger sig förrän hon är nöjd med sina recept, vilket ni kan läsa mer om här. Smörkola i en pappersstrut skulle kunna vara en perfekt present att ge bort i jul!

Cirka 50 stycken

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Exempel på smaksättning
Pepparkakskola: 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola: 2 msk kako
Kardemummakola: 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Gör såhär
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. (Droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt).
Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell.
Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Receptet samt andra smakförslag hittar ni här.

onsdag 9 december 2009

Marsipangris

Idag bjuds det på en gris som knappt ens en vegetarian kan motstå =) Om du är sugen på att göra en egen marsipangris, och vill ha tips på hur man kan gå tillväga så kan denna filmsnutt som på ett överskådligt sätt visar hur en marsipangris växer fram vara till hjälp.

Recept på marsipan hittar ni här.

Snögubben Algot

Det inkom flera fina namnförslag åt snögubben, men jag måste ju trots allt välja ett av dem. Låt mig få presentera Algot! Bakom namnförslaget står Eva-Britt och jag tackar så hjärtligt =)

tisdag 8 december 2009

Cupcake med snögubbe och paket


För några dagar sedan skrev jag att snögubbenissen skulle få sällskap framöver och här kommer första kompisen! Det känns lite fantasilöst att bara kalla dem för "Snögubbenisse" och "Snögubbe" och jag tycker det är dags att ge dem namn, något jag tänkte be er läsare att hjälpa till med =) Alla namnförslag tas glatt emot!


Täckt och dekorerad med sugarpaste

måndag 7 december 2009

Nougat- och marsipanrullar med hjärtan

Dessa små nougat- och marsipanrullar var verkligen roliga att göra, framförallt dekorationerna. Väljer man att använda köpt marsipan och inte göra egen, så är det dessutom ett ganska så snabbt avklarat projekt. Har man inte gjort egen marsipan förut så kan jag inte annat än att rekommendera att prova på det - resultatet blev riktigt gott!

10 st bitar

Ingredienser
150 g marsipan (exempelvis denna)
50 g kylskåpskall nougat
Mörk eller ljus blockchoklad

Gör såhär
Lägg marsipanen mellan plastfolie och kavla till en kaka, ca 10x30 cm.
Hyvla nougaten med en osthyvel och lägg skivorna på marsipanen.
Ta plastfolien till hjälp och rulla ihop till en rulle.
Skär rullen i 2 1/2 cm långa bitar.
Doppa ena ändan av rullarna i smält choklad.
Låt stelna på bakplåtspapper.

(Recept hämtat härifrån).

Om du vill dekorera på liknande sätt som jag har gjort ovan så spritsar du i förväg choklad på ett bakplåtspapper och låter det stelna. Doppa rullarna i smält choklad och sätt fast dekorationerna innan chokladen stelnar.

Marsipan

Ingredienser
3/4 dl vatten
1 1/2 msk margarin eller smör
3 1/2 msk vetemjöl
500 g färsk mandelmassa (exempelvis den här)
3 dl florsocker
Ev karamellfärg

Gör såhär
Koka upp vatten och matfett i en liten kastrull.
Vispa i mjölet.
Sjud smeten tills den släpper botten.
Låt smeten svalna helt.
Smula sönder mandelmassan.
Arbeta samman mandelmassa, smet och siktat florsocker.

Förvara marsipanen kallt, insvept i aluminium- eller plastfolie.

(Recept hämtat från Matklubben, "LillaJa").

Mandelmassa

Blir ca 1/2 kg mandelmassa

♥ Ingredienser

250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker

♥ Gör såhär
Skålla och skala mandlarna.
Mixa mandlarna i en hushållsmixer tills de blir ett fint pulver.
Tillsätt strösocker och mixa i 5-7 min tills det blir en slät och varm massa.

(Receptet är från Leila Lindholms bok A pice of cake).

söndag 6 december 2009

Cupcake till andra advent

Önskar mina läsare en glad andra advent!

Chokladmuffins
Dekorationer i sugarpaste

lördag 5 december 2009

Pollycupcake med chokladjulgran

Choklad hör julen till och är ju bara så himla gott! Från topp till tå innehåller denna cupcake choklad i olika varianter; riven och spritsad mörk choklad som dekoration, Dumle i fluffen, Polly och kakao i muffinsen. Bara för alla chokladälskare att sätta tänderna i ;-)
Dekorerad med riven och spritsad choklad

Godismuffins

Blir 12 st normalstora muffins*

Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal (och saft) från 1 citron
1 påse Polly

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt.
Vänd sedan försiktigt ner det i smeten.
Blanda i saft och rivet skal från en citron.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
Stick ner några Polly i varje form.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min.
Låt svalna.

* Enligt originalreceptet (från A Pice of Cake, Leila Lindholm) skall man få ut 12 st normalstora muffins, men jag fick ut dubbelt så många. Jag följde receptet bortsett från att jag bara tog hälften så mycket citronskal och uteslöt citronsaften helt. Jag nöjde mig med att stoppa ner en godisbit i varje muffins. Godisbitarna sjönk till botten, så nästa gång jag bakar muffins med godis i så skall prova att dela på godiset och se om det blir någon skillnad. De godissorter jag provade var Polly, Dumle, Geisha och Center.

fredag 4 december 2009

Chokladrispuff

Idag bjuds det på ett mycket enkelt och snabblagat julgodis. Jag har utgått från ett recept i Fergal Conollys bok 500 muffins, men har ändrat om lite grann: gjorde bara en halv sats, bytte mörk choklad mot mjölkchoklad och använde mindre mängd puffat, rostat ris. Nedanstående recept gav 25 st småbrödsformar med chokladrispuff.

♥ Ingredienser
100 g mjölkchoklad
50 g smör
2 1/2 msk ljus sirap
35-40 g rostat, puffat ris

Gör såhär
Värm choklad och smör i ett vattenbad. Rör om tills allt har smält.
Ta från värmen och rör ner sirap och puffat, rostat ris.
Klicka ned smet i småbrödsformar.
Låt stå i kylskåp i en timme.
Förvara i en lufttät burk i upp till 5 dagar.

torsdag 3 december 2009

Chokladcupcake med tomteklädd snögubbe

Denna tomteklädda snögubbe är resultatet av mitt första försök att modellera en figur. Alla dekorationer är gjorda i sugarpaste och färgade med pastafärger. Precis som när man slukas upp av något annat handarbete så är det lätt hänt att man glömmer såväl tid som rum. Det var riktigt roligt att modellera och snögubbenissen kommer med all säkerhet att få några kompisar framöver ;)

Dekorationer i sugarpaste

Chokladmuffins

12-14 st normalstora cupcakes

♥ Ingredienser
150 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao av god kvalitet
1 nypa salt

Gör såhär
Sätt ugnen på 220-225 grader (200 grader om du har en varmluftsugn).
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
Grädda i 12-15 minuter.

(Receptet av Leila Lindholm är hämtat här).

onsdag 2 december 2009

Minicupcakes med spritsade julgranar

Här har jag försökt mig på att spritsa ett par julgranar. Är man ovan kan det ta några försök innan man får till tekniken, eller ens förstår hur man skall hålla bladtyllen. Av någon anledning ville jag till en början hålla tyllen så att bladen ställde sig på högkant.. Hur som helst så var det en lärorik och kul övning i spritsning. Frostingen är färgad med pastafärg.

Vit chokladfrosting

Ingredienser
200 g vit choklad av god kvalitet
200 g philadelphiaost

Gör såhär
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör ihop chokladen med philadelphiaosten.

(Receptet kommer från boken A pice of cake, Leila Lindholm).

Minimuffins

Blir ca 30 st minimuffins*

Ingredienser
50 g margarin
2 1/2 msk mjölk
1 ägg
3/4 dl råsocker eller strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk potatismjöl
1/2 tsk vaniljsocker

Förslag på smaksättning:
1/2 msk kakao, eller
1/2 dl hackad choklad, eller
rivet skal från 1/4 citron, eller
1/2 dl bär, eller
1/2 dl russin

Gör såhär
Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men koka inte.
Vispa upp ägg och socker lätt.
Blanda vetemjöl med bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker.
Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins.
Häll upp i småkaksformar på långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 5 minuter.

* Jag fick ut 20 st minimuffins av detta recept.

(Recept hämtat härifrån).

tisdag 1 december 2009

Tårta med snöflingor

Då har det blivit dags att slå upp portarna för julkalendern! Kan det firas så mycket bättre än med en tårta?!

Envis som jag kan vara så gav jag mig på att dela den inte särskilt höga tårtbottnen i tre delar. Trots min ringa erfarenhet av bakning så insåg jag att det skulle medföra problem, men jag valde helt enkelt att förtränga det för en stund. Det fick jag ganska snart äta upp. Hela tårtan blev skör och när den skulle täckas med smörkräm höll den på att falla samman. Smörkräm blandades med smulor, mer eller mindre stora delar av tårtbottnen klibbade fast i spateln och valde att följa med den istället för att snällt stanna kvar tillsammans med resten av tårtbottnen. Men skam den som ger sig, tänkte jag och bet ihop.

Efter ett tag var hela tårtan spacklad och det var dags för sugarpasten. Från början hade jag tänkt mig en ganska så kraftigt melerad tårta i vitt och två blå nyanser. Men efter var gång jag fick kavla om sugarpasten smälte de olika nyanserna samman alltmer och efter fyra utkavlingsförsök gick så gott som hela sugarpasten i ljusblått. Det ser verkligen inte särskilt svårt ut att kavla sugarpaste, men att lyckas med att få den rund är en historia för sig.. Min far, som är en mycket klok man, säger: "Motgångar är till för att övervinnas". Detta är något jag tar med mig i mina försök att lära mig baka tårtor =)

Sockerkaksbotten med choklad
Täckt och dekorerad med sugarpaste

Nutellakräm

Räcker till ett lager i en normalstor tårta.

Ingredienser
200 g Nutella
3 dl vispgrädde

Gör såhär
Blanda Nutellan med en skvätt ovispad grädde.
Vispa upp grädden.
Blanda samman Nutella med vispad grädde.*
* Smaken var god, men konsistensen blev lite skum (beror kanske mer på mig själv än receptet - tror att jag vispade grädden något för hårt). Om jag provar att göra denna kräm igen så skulle jag prova att vispa upp nutellan tillsammans med grädden.

(Receptet är hämtat härifrån).