onsdag 31 mars 2010

Akvarietårta

För ett par dagar sedan fyllde en arbetskamrats dotter 11 år. På önskelistan stod ett akvarium med fiskar. Tror ni att jag blev glad över frågan om jag ville baka en tårta i samma tema? Svar ja! Bortsett från önskemålet om temat hade jag helt fria händer, och det är nog så jag arbetar som allra bäst. Då jag skapar en tårta har jag en ungefärlig idé om hur tårtan skall bli, men låter de allra flesta detaljer växa fram under arbetets gång. Exempel på sådana detaljer på denna tårta är mönstret på fiskarna (alla fiskar runtom tårtan ser olika ut) och luftbubblorna på vattenytan. Om man bortser från att fiskarna hade kunnat placeras något högre upp är jag riktigt nöjd med resultatet. Undrar bara om fiskarna simmar upp och ned eller ej. De såg finast ut åt detta håll, men kanske de har en ryggfena placerad på magen nu?! Om ni tror att det är en ryggfena får ni gärna säga till, jag vill ju inte göra om misstaget i sådana fall ;-)


Tårtbotten, "lika delar"
Hallonmousse
Vit chokladmousse
Spacklad med vaniljsmörkräm
Täckt med sugarpaste
Dekorationer i sugarpaste och modelleringspasta

måndag 29 mars 2010

Filmen om Darth och Luke

Star Wars

I helgen fyllde en kollegas barnbarn år och jag kände mig hedrad över förfrågan om att göra en tårta =) Temat skulle gå i Star Wars, Stjärnornas krig och önskemålen var att Darth Vader skulle fäktas mot Luke Skywalker, att Dödsstjärnan på något sätt skulle vara med och det fick gärna finnas med ett par stycken Stormtroopers. Tårtan visade sig bli min hittills största utmaning inom tårtskapandet, och det svåraste var helt klart att skapa figurer som "finns". Jag hoppas verkligen att födelsedagsbarnet kände igen figurerna! Utan det gröna ljussvärdet hade nog Luke kunnat vara vem som helst, så jag är glad att han hade något slags attribut.. Darth Vader har ju tack och lov ett lite mer säreget utseende om man säger så.. ;-) Tårtan är gjord som en prinsesstårta, täckt med marsipan/sugarpaste. Dekorationerna är gjorda i sugar dough, sugarpaste samt modelleringspasta. Tårtbrickan, som enligt mig förhöjer känslan av "lyx", kommer från Siluett of Sweden.

lördag 27 mars 2010

Födelsedagscupcakes

Igår fyllde Björns gulliga moster Hjördis år. Gårdagen var full med göromål och när kvällen närmade sig praktiskt taget slängde jag ihop några cupcakes att ta med. Aldrig har det gått så snabbt! Hemligheten (förutom ett högt arbetstempo)?! Att ha dekorationerna färdiga sedan tidigare ;-) Tittar ni efter så ser ni nog att det är samma typ av blommor som dekorerar Femårstårtan.. Jag kände inte att det var läge att testa något nytt recept (det vill jag göra i lugn och ro), så jag bakade samma smakkombination som för inte så länge sedan.. Hoppas ni har en fin helg!

torsdag 25 mars 2010

Femårstårta

Idag är en lite speciell dag för mig och min sambo - vi firar nämligen 5 år! Givetvis skall det firas med tårta =)

Jag hade en föreställning om att tårtan skulle bli mer romantisk än den blev.. Hade förberett flera stora rosor som skulle pryda tårtan, men när tårtan väl var klädd tyckte jag inte att det passade. Nåväl, jag har fått lite mer träning i att göra rosor och det är ju aldrig fel ;-) Jag ville få övning i att täcka tårta med marsipan (som ju är lite krångligare än sugarpaste), men det blev på bekostnad av utseendet. Trots att marsipanen var extra vit, så ser den nästan gul ut jämfört med sugarpaste. Skall nog hålla mig till sugarpaste då jag gör romantiska tårtor framöver - för visst är det vackert med riktigt vita tårtor?! Hur som helt blev Björn glad och det är ju huvudsaken =)

Tårtbotten "lika delar"
Hallonsylt
Köpt marsánkräm
Grädde
Extra vit kavlingsmarsipan
Dekorationer i flowerpaste

Tårtbotten "lika delar"

Här kommer ett väldigt behändigt recept på en tårtbotten, hämtat från Toves fina blogg Baka baka liten kaka. Receptet bygger på lika delar ägg, socker och mjöl. Bakformens diameter avgör antalet ägg:

15 cm: 2 ägg
18 cm: 2 ägg
20 cm: 3 ägg
22 cm: 3-4 ägg
24 cm: 4-5 ägg
26 cm: 5-6 ägg

Ingredienser
Stora ägg
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl eller kakao
Bakpulver
Matfett till att smörja formen med
Ströbröd eller kokosflingor att bröa formen med

Gör såhär

Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset och mät upp lika mycket socker i det andra. I det tredje glaset mäter du upp lika stor mängd mjöl, där 2/3 är vetemjöl och 1/3 potatismjöl (eller kakao om du vill göra en chokladbotten). Anpassa mängden bakpulver utifrån hur många ägg du använder och blanda ner bakpulvret i mjölet: 1 tsk bakpulver till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Rör försiktigt ner mjölblandningen. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i ugnen: 2 ägg i 20 min, 3-4 ägg i 25-30 min och 5-6 ägg i 35-40 min. Kontrollera att tårtbotten är färdig genom att känna på botten med en provsticka, tandpetare eller liknande. Stickan skall då vara torr då botten är färdig. Låt botten svalna i sin form innan du stjälper upp den på ett bakplåtspapper.

Tips

- Ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen i god tid innan du börjar baka.
- Använd flytande matfett och pensla formen - det är riktigt smidigt!
- Undvik att öppna ugnsluckan under de 20 första minuterna, eftersom det annars kan resultera i att tårtbotten sjunker ihop.
- För att undvika att tårtbotten fastnar i botten av bakformen är jag själv ganska så generös med såväl matfett som ströbröd eller liknande. Skulle botten ändå sitta fast (fastän tårtbotten svalnat) kan man prova att kyla ner formen med hjälp av en fuktig handduk.
- Enklast är det att dela tårtbotten om man fryst ner den och sedan delar botten då den är halvtinad.

tisdag 23 mars 2010

Cupcake med Barbapappa och Barbamamma

Det känns som en evighet sedan jag bjöd på ett inlägg vilket beror på att jag har varit sjuk och därmed hållit mig borta från allt ätbart material.. Men nu är jag på gång igen - baksugen som bara den =) Denna cupcake är en sådan som bara ville komma till världen. Som barn älskade jag Barbafamiljen och jag tycker att föräldrarna passar ganska så bra tillsammans med dessa muffinsformar från Siluett. Barbapappa är gjord i sugarpaste medan Barbamamma består av ett för mig nytt material, sugar dought. Jag har en gång provat att färga sugarpaste svart (se Tårta med julfirande Pingufamilj) men det gick åt väldigt mycket färg, vilket ledde till att sugarpasten väldigt kladdig (vilket ju i och för sig kan botas med exempelvis lite florsocker), men framförallt blev sugarpasten väldigt mjuk och svårformad. Jag kan väl säga att jag förstår varför det finns färdigfärgat svart material - och att jag kommer att förbli en konsument av det ;-)

Browniemuffins
Vit chokladfrosting
Modelleringar i sugarpaste
och sugar dough

lördag 13 mars 2010

Melodifestivalcupcakes

Ikväll kommer många att sitta bänkade framför Melodifestivalen och naturligtvis är jag en av dem! Jag har förberett ett gäng cupcakes som kommer att intagas och här ovan ser ni några av dem. Har för första gången provat att göra en frosting med Mascarpone - vad gott det blev! Kommer definitivt att användas fler gånger! Under frostingen döljer sig en riktigt lyxig muffins som alla chokladälskare borde prova.. Chokladmuffinsen är fylld med hackat chokladgodis i form av Geisha, Apelsinkrokant och Center. Mmm =)

Lyxiga choklad- och godismuffins
Mjölkchokladfrosting
Dekorationer gjorda i sugarpaste och sugar dough

Lyxiga choklad- och godismuffins

Ca 16 - 20 st muffins.

Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g hackat och blandat chokladgodis (ex geisha, apelsinkrokant och center)
Ca 1 msk potatismjöl

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt. Vänd sedan försiktigt ner det i smeten. Skaka det hackade chokladgodiset tillsammans med lite potatismjöl i en påse. Rör försiktigt ner godiset i smeten. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen omkring 13 min. Låt svalna på galler.

Receptet grundar sig på godismuffins.

Mjölkchokladfrosting

En mycket god frosting som räcker till omkring 12 cupcakes.

Ingredienser

200 g mjölkchoklad
200 g färskost (jag använde mascarpone)
50 g mjukt smör
50 g florsocker

Gör såhär

Smält chokladen i ett vattenbad, låt svalna. Vispa färskost, smör och florsocker till en slät kräm. Tillsätt chokladen, vispa fluffigt.

Receptet kommer från Baka baka liten kaka.

torsdag 11 mars 2010

Bakmått

Här kommer en ”bra-att-ha-lista” utifall man inte kan alla måttenheter utantill ;-) Kunskap om hur många teskedar som ryms i en matsked osv kan komma till användning om man exempelvis önskar halvera ett recept.

Volym
1 l = 100 cl = 1000 ml
1 dl = 10 cl = 100 ml
1 msk = 1,5 cl = 15 ml
1 tsk = 0,5 cl = 5 ml
1 krm = 0,1 cl = 1 ml

Mått
1 l = 10 dl
1 dl = 6,67 msk
1 msk = 3 tsk
1 tsk = 5 krm

Förkortningar

l = liter
dl = deciliter
cl = centiliter
ml = milliliter
msk = matsked
tsk = tesked
krm = kryddmått

Gamla måttenheter

1 kkp (kaffekopp) = ca 1,5 dl
1 tkp (tekopp) = 2,5 dl
1 kanna = 2,617 l

måndag 8 mars 2010

Browniecupcakes med chokladfrosting

Yes!! En frosting som innehåller florsocker och inte är sliskigt söt!! Dessutom passade den utmärkt till browniemuffins smaksatta med lite mintarom! Förslaget på mintbrowniemuffins kommer från Malin, tack så mycket! Tycker att dekorationerna blev riktigt somriga. Kanske längtan efter sommaren sätter prägel på det man gör, utan att man ens tänker på det ;-)

Browniemuffins
Chokladfrosting
Blommorna är gjorda i flowerpaste och målade med pulverfärg.

Chokladfrosting

En riktigt god chokladfrosting, som för övrigt påträffas lite var som helst. Konsistensen är härlig att spritsa och frostingen är lagom söt - inte sådär sliskigt söt som många andra frostings kan vara. Receptet återfinns i Leila Lindholms bok A Pice of Cake.

Ingredienser
60 mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe


Gör såhär
Rör samtliga ingredienser utom kaffet krämigt. Rör till sist ner kaffet.

Browniemuffins

Chokladiga muffins med lite tuggmotstånd. Chokladsmaken i dessa muffins blev ganska så stark, även om jag inte använde riktigt mörk choklad. Smeten blev tjock och höll upp hasselnötterna från botten fint. Receptet har jag hittat här. Önskas lite mintsmak kan man tillsätta några droppar pepparmintarom.

Ingredienser
200 g hasselnötter
175 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,4 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 st ägg
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad 70% (jag använde 56%)
Ev. några droppar pepparmintarom, mängd efter egen smak.

Gör såhär
Rosta hasselnötterna i mitten av ugnen, 200 grader, 5-10 minuter. Sänk värmen till 175 grader. Gnugga bort det mesta av skalen med en ren kökshandduk. Vispa smör och båda sockerarterna vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och hasselnötter och vänd försiktigt ner detta i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad, rör sedan ner den i smeten. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt, fyll dem till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, 15-20 minuter.

lördag 6 mars 2010

Veckans sockerchock

Frosting, frosting, frosting... Vissa är sådär underbart goda att man kan äta dem med sked. Andra är i stort sett uteslutande söta. Frostingen ovan hör till den senare kategorin och blev minst sagt veckans sockerchock! Tycker ofta att frostings som innehåller florsocker blir lite väl sött (såvida inte någon annan ingrediens tar ut det söta), men jag kanske bara inte har trillat över det perfekta receptet än.. Det får helt enkelt bli att prova på fler recept framöver, alternativt experimentera lite ;-)

tisdag 2 mars 2010

Cupcake med babyblå elefant

Detta inlägg vill jag tillägna en av mina trogna läsare som nyligen blivit cupcakefrälst och som dessutom verkar ha kommit igång med bakningen ordentligt! Tack Jennie för att du delat med dig av din favoritkombination - kladdkaksmuffins med jordnötsfrosting! Tankemässigt stod det still ett tag då det gällde dekoreringen av cupcakesen, men sedan slog det mig: elefanter älskar ju jordnötter! Eller?! Hur som helst så gör den babyblå lilla elefanten ovan det ;-)

måndag 1 mars 2010

Frakta cupcakes

Skall man frakta cupcakes så är kartonger utformade för just cupcakes antagligen det mest optimala, men om man inte har några sådana får man hitta på annat! Tårtkartonger är också ett alternativ, men ett dyrt sådant med tanke på att man inte återanvänder dem. När jag själv har fraktat cupcakes har jag varvat mellan en springform och sockerkaksform - lagom höga att det gått att klä in dem i lite folie utan att skada frostingen. Hittade denna tårtbox på Netto för några tior och tror att den kommer bli utmärkt att frakta cupcakes i! Åtta stycken "normalstora" muffinsformar får plats. Fördelen är att "väggarna" hänger samman med locket så man kan obehindrat sätta ner samt plocka ut cupcakesen! Tyvärr kan jag inte svara på om Nettos utbud gäller samtliga butiker, eller hur länge de har kvar just denna produkt, men jag vill ändå passa på att flagga för den utifall någon är intresserad!