Av detta recept kan du kan baka olika typer av bullar och kransar. Arbetsordningen nedan sträcker sig fram tills första jäsningen. Därefter går man tillväga på olika sätt och använder olika ingredienser beroende på vad man skall baka. Allteftersom jag bakar nya bakverk med detta recept så kommer inlägget att uppdateras.
♥ Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special
♥ Gör såhär
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
Receptet kommer från Leila Lindholm, och hon använder det bl.a. i sina Sticky Buns som ni hittar här.
SEMLOR
Dela degen i 18 delar. Rulla till släta bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper, alternativt i bullformar. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 6-7 minuter. Låt svalna på galler. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ut önskad mängd innanmäte. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och grädde (se nedan). Fyll bullarna med mandelmassblandningen, spritsa på grädde (se nedan), lägg på locket och pudra florsocker över bullarna. Ett tips är att använda en tesil till detta =)
Semlefyllning (egenkomponerad)
1 del inkråm (innanmätet på bullarna)
2 delar riven mandelmassa
Valfri mängd grädde beroende på hur fast eller lös fyllning som önskas. Till 40 g inkråm och 80 g mandelmassa använde jag 2 ½ msk grädde. Detta räckte till 5 semlor, något som naturligtvis beror på hur mycket innanmäte man gräver ur.
Semlegrädde (egenkomponerad)
Räcker till ca 5 semlor
60 g riven mandelmassa
3 dl vispgrädde
1/4 tsk vaniljsocker
1/4 tsk florsocker
KANELBULLAR
Passa på att göra smörkrämen under tiden som degen jäser.
Smörkräm
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
Blanda samman ingredienserna till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörkrämen över degen. Rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till. Lägg skivorna i pappersformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i 45-60 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över. Grädda bullarna gyllene i 200 grader långt ner i ugnen ca 10 minuter.